Hiljadama beloruske dece koja boluju od bolesti povezanih sa černobilskom nuklearnom katastrofom domaće vlasti su zabranile odlazak u Britaniju na besplatno letovanje.

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije kojeg često opisuju kao poslednjeg evropskog diktatora, uveo je zabranu nakon što je beloruska tinejdžerka, koja je bila na putovanju po Sjedinjenim državama u organizaciji jedne humanitarne institucije, izrazila želju da tamo ostane.

Iako se ta devojčica vratila u Belorusiju, vlasti ove bivše sovjetske republike obustavile su posete Britaniji i drugim evropskim zemljama.

Više od 4.000 dece, rođene u oblastima pogođenim černobilskom katastrofom koja se odigrala pre 23 godine, putuju u Britaniju svake godine na besplatno letovanje. Mnoga boluju od raka i leukemije.

Stručnjaci kažu da jednomesečni boravak u Britaniji pozitivno deluje na moral te dece.

«Nemam mnogo čemu da se radujem. Bila sam veoma uzbuđena što ću letovati u Engleskoj, ali sada mi je to oduzeto», kaže Olga Semjonova, petnaestogodišnjakinja koja boluje od tumora na mozgu. «Zašto bi bilo ko bio protiv mog odlaska tamo?»

Britanske humanitarne organizacije su apelovale na zvaničnike da dozvole njoj i još nekolicini tinejdžera koji boluju od raka da odu na tronedeljno letovanje u Stafordšir. Njihova molba je odbačena.

Britanska i druge evropske vlade pokušavaju da izdejstvuju ukidanje zabrane. Belorusija zahteva od svake od ovi zemalja da potpiše sporazum po kojem će vratiti kući svako dete koje poželi da ostane na zapadu. Sličan sporazum su već prihvatile Irska i Italija. Ali beloruski režim insistira na tome da samo deci mlađoj od 14 godina bude dozvoljeno da putuju.

«Šta god da se desi, Lukašenko je odlučan da zabrana za sve iznad 14 godina ostane na snazi», rekao je zvaničnik jedne britanske humanitarne organizacije. «Plaši se da su tinejdžeri podložniji uticaju slobode koju iskuse na zapadu. Brine se da će se oni vratiti kući i glasati protiv njega kroz nekoliko godina».

Belorusija je bila veoma pogođena eksplozijom u Černobilu, u susednoj Ukrajini, kada su snažni vetrovi donosili kontaminiranu prašinu.

Lukašenko (55), upravlja Belorusijom čvrstom rukom od 1994. Pohapsio je i pozatvarao lidere opozicije koji su ga optužili za izbornu krađu. Mnogi njegovi kritičari su nestali bez traga.

 
Mark Frančeti, The Sunday Times, 15.03.2009.

Prevela Olja Petronić

Peščanik.net, 18.03.2009.