Na svakojake ćete teško razumljive hirove i kaprice naići kod bogatih i slavnih, ali teško da je ijedan tako nerazumljiv kao neobična navada tih, kako se sad na hrvatskom kaže, celeba, da iz čiste obijesti zajebavaju Hrvate. Veći je njima merak zajebati Hrvate nego išta. Priča mi tako Kožo, vlasnik kultnog kafića Nostalgija u sarajevskoj Muvekita ulici, kako su prije otprilike pola godine sjedili kod njega Brad Pitt i Angelina Jolie. Brad s njim ispunjava listiće za klađenje, a Angelina pijucka espresso i prčka po mobitelu.

– Dosadno mi je – u neko će doba ona kenjkavim glasom.

– Ajde sa Samrom u Fojnicu, u banju – dobaci joj Kožo nagnut nad ponudu na stolu, pa se okrene Bradu. – Nema ti Hoffenheim šanse, gotovi su oni, to ti je fiks jedinica.

– Idemo malo zajebavat Hrvate – dosjeti se Angelina.

– Nemoj opet – odgovori joj muž. – Nije lijepo.

– A što nije lijepo? – ne da se ona.

– Malo im je Kim Il Sung, sad još da ih i ti zajebavaš?

– Pa šta? – uvrijeđeno se okrenula Angelina. – Jebote, koji su ti…

– Nisu bolan Korejci, nego Hrvati – prekine ih Kožo ne dižući glavu od listića. – Kroejšns, not Korijans.

– Dobro, al’ ne uvlači mene – popusti Brad samo da je otkači, jer vidi kako Kožo nerazumno stavlja dvojku na Široki.

Dva sata kasnije sjede oni u kafiću pred televizorom, a u Hrvatskoj, javlja voditeljica Dnevnika u suzama, izvanredno stanje: iz dobro obaviještenih izvora saznalo se da će Brad Pitt i Angelina Jolie navratiti u Dubrovnik, svi hrvatski zvjezduljci, celebritići, eventuše i retkarpedžije sjatili se na Stradun javiti svojim starim prijateljima Anđi i Bredu, divizije novinara zauzele strateške točke od aerodroma do Lokruma, više je paparazza oko Grada nego onomad crnogorskih rezervista. U hotelu Pucić Palace, kažu, već je rezerviran apartman, menadžeri diskretno bejzbol palicama prazne sobe da ostali gosti ne smetaju slavnom paru, vlasnici svih elafitskih restorana proglasili crvenu uzbunu, nestalo jastoga od Cavtata do Orebića, dok reporter zuri u nebo iznad Konavala i predinfarktnim glasom javlja kako se svakog časa očekuje privatni mlažnjak iz Sarajeva, Angelina Jolie glavom i Bradom.

A Angelina za to vrijeme u Kožinom kafiću plješće rukama i vrišti od smijeha: sve bi joj čovjek oprostio kad vidi kako je to veseli. Nije ni njoj život lak, zasluži ponekad malo opuštanja i zabave, pa ako i pretjera, tko bi joj zamjerio?

– Meni je ovo isto malo tužno – potiho će Brad gledajući kako se dva hrvatska ministra čupaju i valjaju crvenom tepihom na aerodromskoj pisti u Čilipima.

– Jašta je – vrti glavom Kožo.

I tako svaki put. A Brad zaljubljen do ušiju, pa joj ništa ne govori. Jebiga, voli žena kupovati cipele, tetovirati se, usvajati djecu i zajebavati Hrvate. Svatko ima svoja sitna, blesava zadovoljstva.

– Ne opet! – zavapio tako Brad Pitt prije koji dan.

– Zašto? – napućila mu žena kolagenske usne. – Meni je to baš super.

– Što malo ne zajebavaš Egipćane?

– Pff – odmahnula je rukom Angelina, pa otišla s mobitelom u kupaonicu, vratila se za minutu, naručila šampanjac i smjestila se pred televizor. – Jel ima ovdje HTV?

Pola sata kasnije, plačući javlja voditeljica Dnevnika, u Hrvatskoj izvanredno stanje: iz dobro obaviještenih izvora saznalo se da će najglamuroznija holivudska diva današnjice navratiti na Brijune, svi hrvatski zvjezduljci, celebritići, eventuše i redkarpedžije sjatili se na Titov otočić javiti svojoj staroj prijateljici Anđi, divizije novinara zauzele strateške točke od pulskog aerodroma do Vange, više je na Brijunima paparazza nego antilopa.

Rezervirana je, kažu, cijela vila Jadranka, hotelski menadžeri diskretno s njemačkim ovčarima prazne sobe da premijerka ne smeta slavnoj glumici, vlasnici svih boljih istarskih oštarija proglasili crvenu uzbunu, nestalo tartufa od Motovuna do Pule, župan Nino Jakovčić na rubu panike pokušava ući u one svoje jedine ljetne duge hlače, dok reporter zuri u nebo iznad Pule i predinfarktnim glasom javlja kako se svakog časa očekuje privatni mlažnjak iz Venecije, Angelina Jolie glavom bez Brada.

A ona u nekom venecijanskom hotelu plješće i vrišti od smijeha.

– Meni je ovo isto malo tužno – potiho će Brad gledajući hrvatskog ministra financija kako vješto izbjegava osiguranje trčeći po aerodromu s transparentom “Angelina, usvoji me!“.

– Jašta je – čuje se iz njegova mobitela.

I tako svako ljeto. Dokone holivudske zvijezde u pauzama snimanja ne znaju što bi sa sobom, pa zajebavaju Hrvate, a oni, nesretnici, svaki put popuše. I lako što ih zajebu, lako što se ministar Šuker pred cijelim svijetom osramotio s onim transparentom, nego ti oholi celebi sutradan umjesto u Hrvatskoj osvanu u Sarajevu ili, još gore, Budvi. Da ih tako prijeđu pa ostanu u Veneciji, sve i da odu na Azurnu obalu ili u Marbellu, pa ajde – ma da u Moldaviju odu, ni po jada – nego baš u Crnu Goru i Bosnu! Za vedrih dana točno Hrvati mogu vidjeti kako se gore kroz prozor Angelina belji i krevelji.

– Jebo je Željko Komšić! – sikće predsjednik hrvatskog Sabora, dok stotinjak negovih nećaka, što su potegli iz Metkovića da upoznaju njegovu prijateljicu Angelinu Jolie, šutke gledaju barbu kako divlja po kancelariji.

Jesu li za to ginuli hrvatski branitelji, jesu li za to krvarile generacije naših najboljih sinova? Jesmo li za to kroz vihore historije ponosno nosili luč slobode i stijeg narodne pravice, jesmo li za to tisuću godina sanjali državu, samo svoju, ničiju nikad i ničiju više, jesmo li uskrisili slobodnu Hrvatsku da bi Angelina Jolie prolazila kraj nje kao pored turskog groblja? Jesmo li bijele zidine Dubrovnika obranili od krvoločnih Crnogoraca da bi se ta umišljena tetovirana krava danas šepurila po Crnoj Gori??

Marš đubre, eno ti Beograd, pa se kupaj na Adi Ciganliji!, reći ćemo joj kad se jednom zaista pojavi sa onim svojim fićfirićem, tako ćemo joj reći kad se sedmi put put javi, pa se opet na onom svom prepotentnom engleskom stane prenemagati:

– Pričala mi prijateljica da vi imate najljepše more na svijetu i najljepše otoke i baš kažem Bradu: Bradiću, što ne bismo ovo ljeto išli malo u Hrvatsku?

– A šta – prezirno ćemo mi – da ne bi možda i on došao?!?

– Neće, njemu se ne da. Doći će George Clooney sa mnom.

Niti sat kasnije, svi hrvatski zvjezduljci, celebritići, eventuše i retkarpedžije sjatit će se na Hvar javiti svojim starim prijateljima Anđi i Đuri, divizije novinara zauzet će strateške točke od splitskog aerodroma do Palmižane, više će paparazza biti na Sunčanom otoku nego Stipe Mesića. Cijeli će Yacht Harbour Hotel biti zakupljen, menadžeri će diskretno lovačkim puškama prazniti sobe, vlasnici svih hvarskih restorana proglasit će crvenu uzbunu, nestat će prstaca od Neuma do Nedraga, Željko Kerum će na rubu panike pokušavati ući u Angelinin protokol, dok reporter Hrvatske televizije bude zurio u nebo iznad Splita i predinfarktnim glasom javljao kako se svakog časa očekuje privatni mlažnjak iz Beograda, Angelina Jolie glavom i Georgeom Clooneyem.

– Meni je ovo isto malo tužno – potiho će komentirati Brad u apartmanu fojničke banje, gledajući na televiziji cijelu hrvatsku vladu gdje sjedi na užarenom betonu, pa škilji prema horizontu: samo Jadranka Kosor stoji na kraju mula, drži u rukama jelovnik obližnje pizzerije i crveni flomaster, sve ponavljajući u sebi, „trtin mants prajm minister, tenkju“.

– Jašta je.

 
Globus, 31.08.2010.

Peščanik.net, 01.09.2010.