Vetrogeneratori, Kopenhagen, Fastcoexist

Vetrogeneratori, Kopenhagen, Fastcoexist

Bernda Lukea mori strašna sumnja da je Alternativa za Nemačku (AfD) desničarska partija. To on ne želi. On je samo protiv evra, ali ne i protiv imigranata. Luke polako shvata da je opasno poigravati se sa desničarskim resantimanima – kada prizovete jedan, za njim slede i drugi. Sada je Luke osnovao udruženje u sopstvenoj partiji – AfD se nalazi pred cepanjem. Haos vlada na desnici.

„Poziv na buđenje 2015“ naziv je udruženja što su ga su osnovali Bernd Luke i Hans-Olaf Henkel i još nekoliko članova AfD. Statut zahteva od članova „odbacivanje ksenofobnih, rasističkih, nacionalističkih, antisemitskih, islamofobnih, homofobnih, ekstremno desnih ili levih stavova“. Izgleda da je ovo objašnjenje bilo neophodno.

Nedavno je i ultrakonzervativni Henkel primetio da se nalazi u desničarsko-populističkoj partiji. Kakav šok. Henkel se žalio na napade „sa krajnje desnice“, napustio je mesto u glavnom odboru partije i od tada grmi o „karijeristima, desničarskim ideolozima, ludacima i gubitnicima“. Sada je svanulo i Lukeu. „Nova desnica“ namerava da preuzme partiju, žalili su se Luke i njegovi ljudi prilikom predstavljanja novog udruženja.

Luke, skromni ekonomista iz Hamburga, ne želi da ima ništa sa ksenofobima i islamofobima, sa nemačkim nacionalistima i homofobima. On je samo protiv evra. Ali baš kao i mnogi pre njega, Luke lamentuje:
Gospode, nevolja je velika,
Duhova, koje sam prizvao,
ne mogu se rešiti

Luke je izgleda konačno naučio da određena politička uverenja imaju svoje prirodne saveznike. Jedno bez drugog ne može. Ako smatrate da je feminizam otišao predaleko, isto ćete misliti i o imigraciji. Ako želite da se otarasite evra, slično ćete misliti i o imigrantima.

Sklonost ka resantimanima je stanje duha koje sa sobom nosi jasne političke posledice. Luke je okupio ljude koji žele da se osvete svetu – šta god to značilo. Niče je napisao: „Misliti o osveti i sprovesti je u delo isto je što i imati groznicu koja ipak prođe, ali misliti o osveti bez hrabrosti i snage da je sprovedete, znači patnju, otrov za telo i dušu.“ Luke je okružen sapatnicima.

Nismo iznenađeni. Kada je AfD osnovan, februara 2013, na ovom mestu ste mogli da pročitate: „Možemo da pretpostavimo da je evro tek početak. Sledeći je islam, pa klimatske promene, feminizam i homoseksualci – čitav program moderne populističke desnice.“ To je ono što se sada dešava.

Politički je naivno bilo verovati da se nova partija može isključivo izgraditi na liberalnoj kritici evra. Možda se Luke i ne snalazi baš najbolje u politici. Što je, morate priznati, prilično neugodno ako ste šef jedne partije.

Međutim, možda je u pitanju nešto drugo. Postoji opasnost da Luke postane žrtva jedne neobične ideje o politici. Osnivački akt novog udruženja sve govori: „AfD treba da postane ’neideološka, stručna i konstruktivna narodna partija centra’“. Izgleda da je Luke bukvalno shvatio sve ono što pravi političari koriste samo kao masku – bajku o nepostojanju alternative i postojanju samo jedne političke istine, do koje dolazimo kroz duboko promišljanje i preispitivanje. U ovo ne veruje nijedan pravi političar. Luke je izgleda naseo.

Šta će biti sa AfD? Možda će vođstvo preuzeti odlučna sveštenikova žena Frauke Petri iz Drezdena, koja je osetljiva na strahove svojih sugrađana islamofoba iz Pegide: „Moramo da se suočimo sa teškim društvenim temama. Ne možemo da ograničimo AfD samo na ekonomiju i evro.“

Ko se još seća Baldura Špringmana, narodskog poljoprivrednika iz Šlezvig-Holštajna, koji je bio jedan od osnivača Zelenih? Ili Tomasa Ebermana, nekada šefa Zelenih u Bundestagu, a danas slobodnog umetnika u Hamburgu. Ili Jute Ditfurt, članice Zelenih od prvog dana, koja sada piše krimi romane i bori se za eko-socijalizam u frankfurtskoj skupštini.

Lukeu ne želimo da doživi istu sudbinu, ovom večno nasmejanom ekonomskom Kandidu čija je potraga za najboljim od svih svetova završila u haosu najprizemnijih desničarskih resantimana.

Donekle saosećamo sa njim i želimo da mu pomognemo. Poruka svima: mali Bernd je na krajnjoj desnici i želi da ga neko spasi.

Spiegel, 21.05.2015.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 26.05.2015.