Indignados

Režija Toni Gatlif, Francuska, subota, 3. novembar, 21.00, KCB. Beti, devojka iz Afrike, ilegalno je ušla u Evropu, film prati njene doživljaje od boravka u Grčkoj, preko Španije do Pariza, priča o “Tvrđavi Evropi” u krizi, viđenoj očima poniženih i obespravljenih. Ovaj film je adaptacija eseja Pobunite se! Stefana Hesela.

Posle projekcije Noćni razgovori u 23.00, Problem imigranata i mogućnost solidarnosti, učesnice: Svetlana Lukić i Svetlana Vuković iz Peščanika, antropološkinja Jelena Vasiljević, moderatorka razgovora Dubravka Ugrešić.


Hannah Arendt

Utorak, 6. novembar, 21.00, KCB. U svom najnovijem ostvarenju nemačka rediteljka Margaret Fon Trota bavi se odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih mislilaca XX veka. Radnja filma opisuje Hanin put u Jerusalim, slavno suđenje Ajhmanu i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin Njujorker. Iznenađena Ajhmanovom ravnodušnošću, ona postavlja svoju čuvenu tezu o “banalnosti zla”, koja izaziva skandal u javnosti. Hanu Arent igra Barbara Sukova.


Program festivala

 
Peščanik.net, 01.11.2012.