Španski sudija Baltazar Garson, koji istražuje zločine protiv humanosti u vreme diktature Fransiska Franka, naredio je ekshumaciju tela ispod kontroverznog španskog spomenika, memorijalnog kompleksa poznatog pod imenom Dolina palih, piše danas britanski list “Gardijan”.

List navodi da je Garson naredio ekshumaciju osam tela koja se nalaze unutar podzemnog lavirinta i bazilike, oko 40 kilometara severozapadno od Madrida.

Kosti oko 40 hiljada ljudi, koji su izgubili život tokom Španskog građanskog rata, položene su tu nakon završetka izgradnje Frankovog omiljenog spomenika 1958. godine, kojim dominira granitni krst visine oko 150 metara.

Rodbina osam žrtava kaže da su pripadnici Frankovih odreda smrti prvo bacili tela u bunar u blizini njihovog sela Pahares de Adaha, u centralnoj Španiji 1936. godine, a više od 20 godina kasnije kosti su prebačene u Dolinu palih.

“Nadam se da ćemo pronaći ostatke mog oca, strica i još šest osoba, koje su tada pogubljene”, rekao je Fausto Kanales(74).

On je dodao da je Franko “ukrao” kosti njegovog oca Valerika i njegovog strica, kako bi neke republikanske neprijatelje sahranio zajedno sa svojim pristalicama u Dolini palih.

Sudija Garson naredio je iskopavanja još 19 masovnih grobnica iz vremena Franka, iako je državno tužilaštvo zatražilo suspenziju ekshumacija dok Vrhovni sud ne donese odluku o tome da li je Garson prekoračio svoja ovlaštenja.

Pristalice kažu da će naredba sudije Garsona otvoriti put za uklanjanje hiljada tela iz bazilike, koju su 18 godina gradili politički zatvorenici.

Većina tela nalazi se u podzemnom lavirintu hodnika. Jedino se grobovi Franka i lidera ekstremno desničarske partije Falange Hoze Antonija Prima de Rivera nalaze unutar same bazilike.

Stotine pristalica Franka dolaze tu na masovnu misu svake godine na godišnjicu njegove smrti. Franko je umro 1975. godine.

Kompleks pripada benediktinskom redu i ima 1.300 hektara. Sa platoa od 30.000 kvadrata, gde može da stane stotinak hiljada ljudi, ulazi se u baziliku, ukopanu u steni i dugu 262 metra, u kojoj se svakodnevno služi misa nad cvećem okićenim grobovima osnivača Falange Rivere i fašističkog diktatora Franka.

Grobove ispred glavnog oltara natkriva kupola visoka 42 metra. Iznad svega se diže krst visok 150 metara.

Franko je odmah pored bazilike izgradio benediktinski samostan. “Tela su dopremana noću u kamionima. Mi smo se za njih molili ujutro i to i danas činimo”, rekao je opat Anselmo Alvarez listu “El pais”.

 
Danas, 08.11.2008.

Peščanik.net, 08.11.2008.