Evropski Pulicer – European Press Prize – za najbolji komentar u protekloj godini uručen je Borisu Dežuloviću na svečanosti u Londonu za tekst „Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini“ objavljen u hrvatskom Globusu 19. novembra.

Žiri urednika Reutersa, Le Mondea, El Paisa, Jyllands-Postena i The New Timesa izdvojio je Dežulovićev tekst među više od 400 nominacija u kategoriji komentara.

Evropska nagrada najboljim novinarima i medijima u protekloj godini dodeljuje se u četiri odvojene kategorije – za istraživački izveštaj, reportažu, komentar i medijske inovacije.

Specijalna nagrada ove godine uručena je glavnim urednicima britanskog lista The Guardian i nemačkog Der Spiegel za seriju tekstova o masovnom nadzoru koji sprovodi američka agencija NSA, kao i čitalačkom ombudsmanu i kolumnisti Javuzu Bajdaru iz Istambula čiji su tekstovi često na meti cenzure.

Tim autora izveštaja o bogatstvu iranskog ajatolaha, koji je objavio Reuters, dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo. Sergej Kazov iz Rusije nagrađen je za seriju reportaža objavljenim u The New Times magazine, dok su za inovaciju nagrađeni urednici segmenta „Null CTRL“ na sajtu norveškog lista Dagbladet.

Evropsku novinarsku nagradu ustanovilo je 2011. godine kao podršku kvalitetnom novinarstvu sedam evropskih medijskih fondacija: The Foundation for Democracy and Media (Holandija), The Veronica Association (Holandija), The Guardian Foundation (Britanija), The Thomson Reuters Foundation (Britanija), The Jyllands-Posten Foundation (Danska), The Politiken Foundation (Danska) i The Media Development Investment Fund (Češka). Nominacije za priznanja otvorene su novinarima i medijima iz svih 47 zemalja članica Saveta Evrope.

Hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović (Split, 1964) jedan je od suosnivača Feral Tribunea i redovni kolumnista u hrvatskim, bosansko-hercegovačkim i srpskim medijima.

 
European Press Prize

Peščanik.net, 19.03.2014.