Foto-Vladimir-Vorobjev http://goo.gl/SgvYrE

 
Sa produbljivanjem ukrajinske krize, Brisel je povećavao pritisak na Beograd, da se suprotstavi svojoj saveznici Rusiji i uvede joj sankcije. „Srbija, kandidat za članstvo u EU, pravno je obavezna da uvede sankcije Moskvi“, objasnio je komesar EU Johannes Hahn u intervjuu za Novosti. Srbija je do sada odbijala uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije želeći da iskoristi ruske sankcije na uvoz hrane iz EU za povećanje svog izvoza u Rusiju.

Srbija je tradicionalno najbliži saveznik Rusije na Balkanu, gde Rusiju smatraju zaštitnikom Slovena. Obe zemlje su duboko povezane pravoslavljem, svetskim ratovima i ekonomijom. Srbija je 2008. prodala Rusiji svoju naftnu industriju za „smešnu cenu“ (izjava tadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića), da bi odobrovoljila „velikog brata“. U Nišu je podignut ruski „humanitarni centar“, koji kritičari nazivaju prikrivenom vojnom bazom.

Izgleda da se u poslednje vreme aktivno radi na ovom savezu. Sredinom oktobra je predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao u kratku posetu Srbiji. Povod je bila vojna parada povodom 70 godina od oslobođenja Beograda od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Srpski predsednik Tomislav Nikolić pozdravio je Putina rečima: „Srbija nema nameru da ukalja svoju čast uvodeći sankcije Rusiji.“

Putin i Nikolić su prilikom posete razgovarali o produbljivanju ekonomske saradnje između dve zemlje. Glavna tema je bila izgradnja gasovoda Južni tok koji bi transportovao ruski gas preko Crnog mora, Bugarske i Srbije u Evropu. Evropska unija je odbacila ovaj projekat. Vlada Srbije je najavila da će sa izgradnjom gasovoda početi tek kada se o tome dogovore Evropska unija i Moskva.

Ruski uticaj na Balkanu zabrinjava Angelu Merkel. Ona je na sastanku G20 održanom prošlog vikenda u Brizbejnu optužila Putina za ekspanzionističku politiku prema Ukrajini i upozorila da bi ruski predsednik mogao nešto slično da učini i u Moldaviji i Srbiji,

Srbija od januara ove godine vodi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji i nada se prijemu 2020.

 
Spiegel, 20.11.2014.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 20.11.2014.