NG, foto: Graham McGeorge
NG, foto: Graham McGeorge

Ko falsifikuje istraživanje, taj istraživanja nije dostojan. Ukoliko naučnik tokom svoje karijere manipuliše rezultatima, može mu se oduzeti uredno stečeni doktorat, zbog „nedostojnog“ ponašanja. To je zaključio nemački ustavni sud odbacivši ustavnu žalbu fizičara Jana Hendrika Schöna.

Schön, velika zvezda u svetu nauke, uložio je žalbu zbog oduzimanja titule doktora, koju mu je još 2004. oduzeo univerzitet Konstanz nakon saznanja da je Schön manipulisao podacima u preko dvadeset svojih radova o navodno epohalnim eksperimentima. Sada je najviša sudska instanca u Nemačkoj okončala ovaj višegodišnji spor.

Sudije ustavnog suda su time potvrdili presudu nemačkog vrhovnog upravnog suda. „Nosilac akademske titule je nedostojan kada izneveri poverenje koje mu je ukazano doktorskom titulom, zbog teških povreda načela dobre naučničke prakse“. Teške povrede obuhvataju „izmišljanje, falsifikovanje i manipulaciju istraživačkim rezultatima.“

Ustavni sud je ovom odlukom jasno potvrdio da se u slučajevima „naučničkih prekršaja“ posebna pažnja mora obratiti na inače nedovoljno određeni pojam „nedostojnosti“.

Schön, rođen 1970, postao je doktor prirodnih nauka januara 1998. na Univerzitetu Konstanz u Baden-Wirtembergu. Kasnije je radio u Bell laboratoriji u SAD, poznatoj istraživačkoj instituciji. Zbog svojih spektakularnih rezultata, smatran je jednim od kandidata za Nobelovu nagradu i trebalo je da postane direktor čuvenog Max-Planck instituta.

Onda je Bell laboratorija otkrila isto tako spektakularne manipulacije: Schön je u 25 radova u periodu od 1998. do 2002. propustio da sistematski arhivira originalne podatke iz opisanih eksperimenata, višestruko je manipulisao podacima i pogrešno ih tumačio. Bell laboratorija je odmah prekinula saradnju sa Schönom.

Onda mu je jula 2004. Univerzitet Konstanz oduzeo doktorat, pozivajući se na propis pokrajinskog pravilnika o visokim studijama, prema kome se diploma može oduzeti ukoliko se ponašanje njenog nosioca pokaže nedostojnim. Univerzitet je svoju odluku obrazložio Schönovim prekršajima u SAD.

Ispravna odluka, koju je sada potvrdio i nemački ustavni sud.

Spiegel, 01.10.2014.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 08.10.2014.

PLAGIJATI