Kancelarija za evropske integracije sprovela je istraživanje javnog mnjenja i saopštila da kada bi se danas u Srbiji održavao referendum za ulazak zemlje u Evropsku uniju, takvu ideju bi podržalo 61 odsto građana Srbije. U odnosu na istraživanje od prošle godine, procenat evroentuzijasta je opao za 6 odsto.

Građani Srbije su većinski nezadovoljni brzinom kretanja Srbije ka članstvu u Uniji, a na pitanje šta je to što u najvećoj meri uslovljava sporo kretanje Srbije ka EU – 49 odsto građana se odlučilo za odgovor “Politika stalnog uslovljavanja i ucena koju Evropska unija primenjuje prema našoj zemlji”, dok je njih 20 odsto odabralo opciju “Nesposobnost domaćeg rukovodstva”.

62 osto ispitanika misli da Evropska unija stalno postavlja nove uslove Srbiji i da time Srbiju stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge zemlje, dok se 47 odsto građana slaže da saradnju sa Haškim tribunalom treba okončati nasuprot 43 odsto onih koji misle suprotno.

Iako 83 odsto ispitanih kaže da u prethodnih godinu dana nije putovalo u zemlje za koje je potrebna viza, 87 odsto smatra značajnim stavljanje Srbije na belu šengen listu.

Tek je 36 odsto ispitanih spremno da, u cilju ulaska Srbije u Uniju menja svoje životne i radne navike, dok je polovina građana nespremna da se iz istog razloga dodatno usavršava ili školuje.

38 odsto građana izjavilo je da su neinformisani o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Kancelarija za evropske integracije

Peščanik. net, 22.01.2009.