Genocid i Genocida
ili crtica o patriotizmu 

 
U Južnoj Osetiji je najznačajniji događaj u životu majke rođenje muškog deteta, a najodgovorniji trenutak je onaj kada novorođenčetu daje ime. Kada je prošlog avgusta u južnoosetijskom porodilištu Elmira Kozajeva rodila sina, odlučila je da mu da ime u spomen borbe za nezavisnost Južne Osetije od Gruzije. Ali ona svoga sina nije nazvala Putin ili Medvedev i nije mu dala ime jednog od svetaca-pokrovitelja te pobede. Rekla je da želi da se „nikada ne zaboravi nijedan od pet genocida koje je doživeo narod Južne Osetije od strane gruzijskih revanšista“ i svom novorođenom sinu je dala ime Genocid. Jedno je sigurno. Ovaj mališan će zauvek zapamtiti svih pet genocida. Možda je i Elmira jedna od onih koji koriste izraz „proslava godišnjice smrti“. Ali nije važno. To mi je usput palo na pamet.

Ubrzo pošto se saznalo za inventivnu zamisao mlade majke, u porodilište je nagrnula gomila odgovornog sveta. Naravno da je među prvima u posetu stigao ekstravagantni gospodin Čočiev. Došla je i lokalna pesnikinja da pročita svoje patriotske stihove, a bili su prisutni i mnogi osetijski javni i politički radnici. Svi su želeli da svojim očima vide malog Genocida. Ova masovna poseta je imala za rezultat to da je još nekoliko mladih majki odlučilo da svojim mališanima da ime Genocid. Jedna porodilja je doživela neočekivano neugodnu nevolju – rodila je devojčicu. Ali nije se dala zbuniti. Svojoj je ćerčici dala ime Genocida. Tako se u porodilištu dogodio opšti genocid oba pola. Već odavno znamo da kada pucaju topovi, muze ćute. A sada smo saznali da gde štekću rafali žestoke patriotske dreke, tu prestaje dejstvo razuma.

Zamislio sam Jevrejina koji u pomen svojih poginulih saplemenika svom detetu daje ime Holokaust ili, još bolje, Hitlerina. Zgodno ime za dete rođeno u Ukrajini moglo bi da bude Gladomor. Ili na primer Hatinja za devojčicu u Belorusuji, a Katinja u Poljskoj. Da se ne zaborave užasi prošlosti i da se brižljivom rukom prenesu u sadašnjost, u Rusiji bi dečacima mogli da daju ime Gulag. A u životu će malog Genocida drugovi i rođaci najverovatnije zvati prosto Gena.

 
Anton Oreh, Ежедневный Журнал, 24.08.2009.

Prevod sa ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 02.03.2010.