Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) je na adrese Zaštitnika građana, Ministarstva vera, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstvu kulture i informisanja juče uputio dopis sledećeg sadržaja:

Molimo Vas da u skladu sa svojim ovlašćenjima reagujete na govor mržnje u tekstu U sektama 200.000 Srba!, objavljenom u Kuriru od 24. jaunara 2010.

Posebno je važno da se u ovom tekstu tzv. sektama pripisuju zločini poput onog u Novim Banovcima iz 2007, za koji su i policija, i sud, i Ministarstvo vera utvrdili da nemaju ni religioznu ni satanističku pozadinu.

U sekte se ovde ubrajaju i registrovane tradicionalne verske zajednice koje okupljaju pripadnike nacionalnih manjina (npr. Slovačka evangelistička crkva), i registrovane netradicionalne verske zajednice sa brojnim članstvom (npr. Hrišćanska adventistička crkva), različite neregistrovane verske zajednice (Savez baptističkih crkava, Hristova duhovna crkva – Pentekosti) i uistinu ezoterične organizacije (Ordo Templi Orientis).

Posebno je opasno što govor mržnje primenjuju predstavnici državnih organa (Savet RRA i MUP). Ovaj pogromaški napad na verske zajednice naročito apostrofira one koje proističu iz protestantskih i južnoazijskih religijskih tradicija (ovde se treba setiti posledica žalosnog spora Ministra vera i ambasodorke Indije u vreme Univerzijade).

Molimo Vas da u svojoj reakciji obratite pažnju ne samo na kršenje odredbi Ustava i različitih zakona, nego i na opasne društvene posledice ovakvog medijskog govora mržnje.

 
Centar za razvoj civilnog društva, 26.01.2010.

Peščanik.net, 26.01.2010.