Gospodine Bujoševiću,

Kada sam pročitao tekst „Hajkači iz Foruma” i tu video vaš potpis strašno sam se zabrinuo. Najiskrenije. Zabrinuo sam se za vaš novinarski profesionalizam. Iskreno, bolje sam mislio o tom profesionalizmu.

Odmah da kažem: svi mi dobro znamo kako nije u pitanju Nikolaidisov tekst, ili bolje rečeno samo taj tekst, nego nešto mnogo dublje, važnije i opasnije. Da nije tako zar bi saopštenje Foruma pisaca koje je za vas „razočaravajuće” toliko uznemirilo deo javnosti i razgnevilo neke naše političare? Da je sve tako nevažno i „razočaravajuće” ne verujem da bi Politika u poslednjih nekoliko dana ovome posvetila više stranica i to najudarnijih, a da nema medija koji nije o tome naveliko pisao. Ministar unutrašnjih poslova tražio je smenu upravnika Narodne biblioteke a uzgred spominjao i zatvor.

Andrej Nikolaidis je jedan od najdarovitijih pisaca bivše Jugoslavije, dobitnik Evropske nagrade za književnost, žestoki kolumnist. Ali to je u ovome času manje važno.

Važno je to da je njegov toliko spominjani tekst već bio objavljen na nekoliko srpskih portala i da nije bilo ama baš nikakvog reagovanja. Lavinu protiv Andreja pokrenuli su prosrpski crnogorski opozicioni političari i mediji, potom je prihvatila srpska žuta štampa,a onda je na prvoj stranici Politike osvanula slika Andreja Nikolaidisa neuobičajeno velikog formata uz jedan opširan, preopširan tekst koji čak nije u celini mogao da stane na prvu stranu.

Šta je ovde predmet spora? Ne mogu da verujem da niste pročitali proglas Foruma pisaca, ali tako izgleda. U Proglasu se spominju samo dve stvari. Prvo: da je kritika Nikolaidisovog teksta bila zasnovana na „selektivnom citiranju” a da čitav tekst nije stavljen na uvid. Verujem da se slažete kako bi bilo sasvim normalno da se u Politici prethodno objavi čitav tekst a onda kritika. Nikako obrnuto. Naknadnim objavljivanjem Nikolaidisovog teksta ovaj predmet spora je okončan, mada sa neopravdanim zakašnjenjem. Pa neka čita i razume kako ko hoće. Proglas Foruma pisaca se time ne bavi. Šta je drugo? Stav potpisnika Proglasa da „srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja”. Naravno, to može biti predmet polemike. Da postoji težnja hegemoniji misle mnogi u regionu, a ima ih i u Srbiji koji tako misle. Pa, hajde onda da polemišemo o tome, a ne podmećite Forumu kukavičje jaje podrške terorizmu. Gde smo objavili da podržavamo terorizam? Nađite to mesto, pa citirajte, makar selektivno. Nema toga. A najveći deo vašeg komentara upravo to insinuira.

Tenzije su podignute do te mere da se dobija utisak da bi Srbija, kada bi to bilo moguće, objavila i oružani rat Crnoj Gori. Mase, znamo to iz iskustva bliske prošlosti, najuspešnije se pridobijaju pričom o nacionalnoj ugroženosti, pričom kako nam svi rade o glavi, od međunarodne zajednice do najbližih suseda. Crna Gora je u svemu tome najneprebolnija rana, mnogi se ovde, a bogme i u Crnoj Gori nisu pomirili da je Crna Gora nezavisna država. Dakle, Nikolaidisa treba nekako uklopiti u dokaze o zaveri protiv Srbije. A ovih dana priče o zaverama niču kao pečurke posle kiše. Punom brzinom vraćamo se u devedesete. Izgleda da od prošlosti nismo mnogo naučili. Jedna stara poslovica veli: „Samo se budala dva puta spotiče o isti kamen”. Ono što se vi, gospodine Bujoševiću, morate zapitati jeste zašto Srbija i danas ima tako loš međunarodni ugled, zašto je u svađi sa skoro svim svojim susedima. Zašto su tenzije sa nacionalnim manjinama i etničkim grupama u samoj Srbiji stalno prisutne i ne smanjuju se. Zaboga, jesu li svi ostali u krivu a jedino mi u pravu? Pogledajte samo kako vaši dopisnici izveštavaju iz regiona? Tako što podstiču mržnju, revanšizam, uglavnom sve najgore. Kolika je u tome i vaša odgovornost? Ima li u tome hegemonizma?

Saopštenje Foruma pisaca potpisali su pisci starije, srednje i najdarovitiji pisci mlade i najmlađe generacije. Potpisi još uvek stižu. Pridružili su se i Ivan Čolović i Dragan Velikić. Jesu li to neozbiljni, neobavešteni, kompromitovani pisci? Složili se vi ili ne, to je nešto najbolje što Srbija ima na intelektualnom i književnom planu.

I na kraju još nešto, više lično. Molim vas, nemojte Politiku vraćati u mračne godine Odjeka i reagovanja. Samo nekoliko dana posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije Politikin tadašnji dopisnik iz Rima Dragan Kalajić izrekao je istinsku „fatvu” protiv Biljane Srbljanović, profesora Vojina Dimitrijevića i pisca ovoga teksta, optužujući ih da navode strane bombe. Od Politike nikada nije stiglo izvinjenje za tako opasne i bezočno izrečene laži.

Politika, 21.01.2012.

Peščanik.net, 21.01.2012.

SLUČAJ SRETEN UGRIČIĆ