Na suđenju Platonu Lebedevu i Mihailu Hodorkovskom, tužilaštvo je zatražilo kazne od po 14 godina zatvora. Lebedev je odbio završnu reč u sudnici rekavši da će njegova završna reč biti na nekom drugom mestu. Optužene su novinari prozvali „ljudima iz akvarijuma“, jer se u sudnici zaista nalazilo nešto nalik na to.

Završnu reč Mihaila Hodorkovskog je publika, koje je pet puta više ostalo van sudnice, često prekidala povicima: Sloboda, sloboda!


Deo završne reči Hodorkovskog

Danas mi se pruža prilika da pogledam unazad i da se setim oktobra 2003, mog poslednjeg dana na slobodi. Rekli su mi – Putin je odlučio, sledećih osam godina moraćeš da „glođeš rešetke“. Tada je bilo teško u to poverovati, ali evo, prošlo je sedam godina moje robije.

Neću govoriti o pravnoj strani procesa, jer svi koji su hteli, davno su sve shvatili. Mislim da niko ozbiljan od mene ne očekuje priznanje krivice. Kao što mi niko danas ne bi poverovao da kažem da jesam ukrao naftu sopstvene kompanije. Isto tako niko ne veruje u mogućnost da moskovski sud donese oslobađajuću presudu u predmetu JUKOS.

Ipak, ja želim da govorim o nadi, zato što je ona najvažnija u životu. Imao sam 35 godina kada sam stvarao najbolju naftnu kompaniju u Rusiji, kada smo krenuli u razvoj istočno-sibirskih rezervi uvodeći nove tehnologije. Uradili smo sve ono čime se danas ponosi Rosneft prisvojivši JUKOS. Tada se pojavila nada da će država naš uspeh iskoristiti za stvaranje povoljnih uslova na tržištu nafte. Ali nada se izjalovila, stabilnost na koju smo računali postala je zastoj. Društvo je stagniralo.

Ne mogu da se pomirim sa time da se ljudi koji sebe nazivaju patriotima očajnički suprotstavljaju promenama, jer sabotaža reformi lišava našu zemlju perspektive.To nije patriotizam, to je licemerje. Sramota me je kada vidim ljude koje sam nekada poštovao kako se trude da opravdaju birokratsko bezakonje u zamenu za „hlebarinu“ i sitne privilegije.

Na sreću, ima i drugačijih primera. Ponosim se činjenicom da za sedam godina progona, među hiljadu saradnika JUKOS-a nisu našli nijednog koji bi pristao da lažno svedoči, koji bi prodao svoju dušu i savest.

Ne preterujem kada kažem da su milioni očiju širom sveta uprte u rezultat ovog sudskog procesa. Ja nisam idealan čovek, ali sam čovek od ideje. I meni je kao i bilo kome drugome teško da živim u zatvoru i ne želim ovde da umrem. Ali ako je to potrebno, neću se kolebati. Moja vera je vredna mog života. A vaša, poštovana gospodo protivnici? U šta vi verujete? U pravednost vlasti? U novac? U bezgrešnost sistema?

Časni sude, u vašim rukama nisu sudbine samo dva čoveka. Danas se ovde rešava sudbina svakog građanina naše zemlje. Želim da nezavisno sudstvo postane realnost u budućnosti moje zemlje, da našoj deci i unucima ne ostavimo opasne simbole totalitarizma. Znam, časni sude, da vam nije lako, mislim da vam je strašno, ali želim vam da budete hrabri.

Svi znaju da će vaša presuda u ovom procesu, kakva god da bude, postati deo istorije Rusije. Štaviše, na njoj će se formirati buduće generacije. Vi to razumete bolje od ostalih. Sva imena će ostati zabeležena, i tužilaca i sudija, kao što istorija pamti i ona u potpisu zloglasnih sovjetskih procesa.

***

Jedini političar koji je javno istupio u zaštitu optuženih je Boris Njemcov. On se otvorenim pismom obratio Predsedniku Medvedevu:

Uvaženi Dmitri Anatoljeviču,

Tužilaštvo zahteva još 14 godina zatvora za Hodorkovskog i Lebedeva, što znači da će ostati u zatvoru do 2021. godine. Ni ubice ni nasilnici ne dobijaju tako visoke kazne, а zar su Hodorkovski i Lebedev opasniji od njih?

Uveren sam da Vi odlično shvatate apsurdnost optužbi u ovom procesu. Samo psihički bolestan čovek može poverovati da su oni sami od sebe ukrali stotine miliona tone nafte. Ja znam ko je naručio ovo suđenje.Vaš premijer V. V. Putin. On pati od teškog oblika hodorfobije. On misli da bi mu slobodan Hodorkovski preoteo vlast, a možda i slobodu. Ta bolest je neizlečiva. Nadam se da Vi ne bolujete od nje. Vaš premijer na susretima sa domaćim i stranim novinarima tvrdi da su ruke Hodorkovskog „u krvi do lakata“, da je umešan u ubistva. Više puta sam bio u sudnici i nijedan tužilac nije izneo ovakvu sumnju. Putin laže kada govori o ubistvima. Njegov cilj je da Hodorkovski večno sedi u zatvoru. Ovaj proces je postao lična vendeta Putina protiv Hodorkovskog.

Gospodine Predsedniče, saglasno Ustavu, Vi imate mogućnost da pomilujete Lebedeva i Hodorkovskog (st. 89 Ustava RF). To bi bio plemeniti korak i on bi ubedio milione naših sunarodnika i međunarodnu zajednicu u Vašu samostalnost i principijelnost. Ubeđen sam da bi većina naših građana podržala takvo rešenje, jer Hodorkovski je odavno prestao da bude oligarh. On je u očima miliona postao građanin-mučenik. Očigledno je i to da bi ovakav Vaš potez pojačao međunarodni autoritet Rusije, kao i Vaš lični.

Među mnogobrojnim protestima izdvajam ovaj iz Njujorka, u kome je učestvovao i Pavel Hodorkovski.

 
Peščanik.net, 06.11.2010.