“Uskoro će biti 24 sata od kako je umro moj deda. Još uvek leži u sobi, napolju je plus 35 stepeni. Telo smo pokrili mokrim čaršavom, prozor smo zatvorili da bi usporili proces raspadanja, ispod vrata smo podmetnuli mokru odeću. Dobiti telefonom službu hitne pomoći, pogrebnih usluga je nemoguća misija. U hitnoj i miliciji sležu ramenima, oni čine sve što mogu. Kažemo im da ćemo platiti, a dispečer odgovara:”I mi bismo platili, samo da se ovo okonča.” Oko devet uveče u Moskvi je bilo već 800 umrlih, a maksimalni dnevni kapacitet pogrebnih službi je 300. Kada će doći po dedu, niko ne zna. I tu se ništa ne može. Tata sedi u kuhinji i čeka.Meni se povraća…”

Ovo je 9. avgusta napisao jedan moskovski bloger. Katastrofalna situacija u prestonici još uvek nije naterala vlasti da uvedu vanredno stanje u gradu, iako su priznali statističke podatke za juli mesec, koji govore da je smrtnost porasla 2,5 puta. Lekarima je zabranjeno da kao uzrok smrti navode toplotni udar i intoksikaciju produktima sagorevanja.

Pedijatri naglašavaju da su novorođenčad i deca predškolskog uzrasta najugroženija kategorija stanovništva prestonice i predlažu hitnu evakuaciju makar novorođenčadi. Kod većine dece koja su dobila  lekarsku pomoć, simptomi su bili isti: visoka temperatura, konjuktivitis, vrtoglavica, suvi kašalj. Sve su to simptomi toplotnog udara i trovanja, ali napisana  im je dijagnoza ORVI ili nesvestica.

Dok se Moskovljani guše, gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov leči povredu kolena u Kicbielu i poručuje da su to problemi Podmoskovlja, a ne Moskve. Nešto drugo je uznemirilo Lužkova – kada su mu predočeni podaci o zagađenju vazduha, ovaj pasionirani odgajivač pčela hitno je naredio njihovu evakuaciju na bezbednu lokaciju. Preseljene su u mikroreon Novi Luzki, pored jezera. Za akciju spasavanja naručene su košnice od specijalnog materijala, rekao je Aleksandar Suhov, glavni pčelar zaposlen u gradonačelnikovom pčelinjaku:„Sve košnice su od polistirola, koji ima funkciju termosa; zimi je u njemu toplo, a leti hladno.Nigde nisam takve video, one se rade po narudžbini i pitao sam Jurija Mihajloviča koliko koštaju, odgovorio je – sku-po!“

Pošto su leteći mezimci zbrinuti, Lužkov je prekinuo odmor i vratio se u Moskvu, razgovarao sa Putinom, a opozicija je za 12. avgust zakazala miting Dan gneva. Lider pokreta Levi front Sergej Udaljcov izdao je saopštenje u kome piše:„Moskovske vlasti su jako dobro znale za nepovoljnu vremensku prognozu i bile su dužne da blagovremeno tu informaciju saopšte Moskovljanima, da pokrenu kampanju i preporuče mere zaštite i ponašanja u nenormalnim uslovima žege i smoga.

Neophodno je bilo osmisliti smeštaj u sportskim centrima, koncertnim salama, bioskopima i drugim javnim dostupnim mestima, gde bi Moskovljani mogli da predahnu. Ali ništa nije urađeno. Gradonačelnik je otišao na odmor, gradski činovnici su se ponašali kao da je sve pod kontrolom. I tek 8. avgusta je saopšteno da je smrtnost udvostručena, a da su mrtvačnice i groblja praktično paralisani.“

Poznati aktivisti Lev Ponomarjev i Konstantin Kosjakin na mitingu će zatražiti hitnu ostavku gradonačelnika Lužkova. Gradske vlasti su zabranile ovaj miting.

Agencija za ispitivanje javnog mnenja VCIOM izmerila je pad poverenja građana u aktuelnu vlast. Medvedev je sa 44% pao na 39, a Putin sa 53 na 47. Po podacima Levada – centra poverenje u predsednika snizilo se sa 39 na 38%, a premijera sa 48 na 44%.

Danas se Vladimir Putin direktno uključio u akciju gašenja požara u Rjazanskoj oblasti. Za vreme polučasovnog leta u avionu amfibiji Be-200 Putin je seo na mesto drugog pilota. Dva puta po 12 tona vode bilo je dovoljno da se požar ugasi, saopštava ITAR-TASS.

 
Youtube: Smoke in Moscow

Peščanik.net, 11.08.2010.