Vladimir Gligorov je dobio nagradu “Desimir Tošić” za najbolju publicističku knjigu 2010. koju dodeljuje Službeni glasnik. Žiri u sastavu: Dragoljub Žarković (predsednik), Mladen Lazić i Dušan Pavlović, većinom glasova je izabrao knjigu Gligorova “Talog – Ogledi o prednostima slobode” u izdanju Peščanika.

“Gligorov piše svoje tekstove oslanjajući se na široko znanje iz različitih disciplina društvenih nauka, ali istovremeno tako da budu pristupačni širokom krugu zainteresovanih čitalaca. Njegovi tekstovi su otvoreni, kako za one koji dele njegove stavove tako i za one koji se s njim ne slažu”, navodi se u obrazloženju žirija.

Prilikom dodele nagrade u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, Gligorov je rekao da je Peščanik najzaslužniji za to što je knjiga objavljena i da mu je drago što je ovo priznanje vezano za Desimira Tošića, koji je bio redovni sagovornik Peščanika: “U knjizi ima tema koje su njemu bile izuzetno važne, sve ono što je povezano sa demokratijom u Srbiji. Za razliku od Desimira koji je tome prilazio kao građanski nacionalista, ja se trudim da nemam tu dimenziju. Možda je i zbog toga ono što je on govorio bilo oštrije od onoga što sam ja pisao”, rekao je Gligorov.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagrada za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova pripadne Zlatku Pakoviću, kolumnisti Politike i Ekonom:east magazina, za seriju kolumni u dnevnom listu Politika pod nazivom “Intelektualac u tranziciji”.

Nagrada za najbolju publicističku knjigu objavljenu u protekloj godini sastoji se od plakete, kopije lule Desimira Tošića i novčane nagrade od 240.000 dinara, dok će nagrađenom za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova biti štampana knjiga u izdanju Službenog glasnika, koji je i osnivač nagrade.

E-novine, 18.02.2011.

Beleška izdavača

Pred vama su tekstovi koje je Vladimir Gligorov napisao za Peščanik, Blic, NIN, Helsinšku povelju, Ekonomist, Politiku, Danas, časopis Banka i Cord Magazine. Tekstovi su nastali između dva septembra, 2006. i 2010. godine. Na kraju knjige je izbor od devet eseja prevedenih na odličan British engleski, ljubaznošću The Bosnian Institute iz Londona i našeg prevodioca Ivice Pavlovića iz Novoga Sada. Naslov knjige je preuzet iz teksta Talog, napisanog u aprilu 2007, u kojem se analizira koliko rasizma i mržnje prema Albancima staje u jednu rečenicu Dobrice Ćosića. Ovo je knjiga sa poukom. Ona dokazuje da su ekonomija i politika povezane. Da društvo obilja naseljavaju slobodni ljudi. Najzabavniji deo su citati kojima autor počinje neke od tekstova. Tajno središte knjige je u eseju Identitet. Učite i uživajte: It is the thought, the smile, and the sound of the piano that matter.

Sa zadnje korice: Besciljna spoljna politika

U pregovorima koji su vođeni pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, srpska strana je izražavala spremnost da prihvati samostalnost Kosova u svemu, osim u tome da ono postane član Ujedinjenih nacija. Nacionalisti uz to teže i da onemoguće normalizaciju društvenih i političkih odnosa unutar samog Kosova, pre svega između Srba i Albanaca. Sada se proverava ostvarivost nacionalističke ideje o razdvajanju, i ideje proevropljana o Kosovu koje lebdi ni na nebu ni na zemlji. Budući da se ne može očekivati da i jedno i drugo bude prihvatljivo predstavnicima Kosova i međunarodnim činiocima, valja očekivati dalju evoluciju srpske spoljne politike. Ona ne mora da dovede do realističnije politike, jer srpska javnost ima sklonost da prihvata besciljnost u spoljnoj politici. To više i nije politika, već nekakva potreba da se drugima napakosti, da im se nanese šteta ili da im se vrati istom merom, kako se to i zvanično opravdava. Ako se to svejedno želi nazvati politikom, to je onda spoljna politika koja je izgubila svaki cilj. (pescanik.net, 24.03.2008)

Peščanik.net, 19.02.2011.