Grupa profesora sa različitih svetskih univerziteta uputila je u sredu protestno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministru kulture Predragu Markoviću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, u kom se izražava neslaganje sa odlukom Vlade da smeni direktora Narodne biblioteke Srbije.

Obavešteni smo da je Vlada Republike Srbije odlučila da smeni pisca Sretena Ugričića sa mesta direktora Narodne biblioteke Srbije. Takođe smo saznali da je u pozadini ove odluke činjenica da je Sreten Ugričić potpisao peticiju podrške svom crnogorskom kolegi, piscu i novinaru Andreju Nikolaidisu, nakon što je Nikolaidisov tekst objavljen u lokalnim medijima.

Među potpisnicima apela Foruma pisaca, Sreten Ugričić je jedini koji je obrazložio svoj potpis, a to obrazloženje je u međuvremenu postalo dostupno najširoj javnosti Srbije. U tom obrazloženju, on precizira da je njegov glas Andreju Nikolaidisu glas “za zaštitu i poštovanje intelektualnog, ljudskog i demokratskog prava Andreja Nikolaidisa i u korist njegove lične bezbednosti i integriteta”.

Sreten Ugričić u svom obrazloženju razumno pojašnjava da – čak i ako Nikolaidisov tekst može biti “sporan” to ni u kom slučajnu ne opravdava kampanju koju su pokrenuli srbijanski mediji. Zbog toga, Ugričić prioritet daje zaštiti ljudskih prava autora.

Sreten Ugričić je izvanredan srpski pisac koji je, takođe na izvanredan način, u službi svoje zemlje, Republike Srbije, na dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije. Ugričićeva stručnost u oblasti bibliotekarstva uživa najviše poštovanje među njegovim kolegama u svetu.

Mi, dolepotpisani, ne možemo naći nijedan razlog bilo u proglasu Foruma pisaca bilo u ličnom obrazloženju Sretena Ugričića vezanom za njegov potpis proglasa, koji bi mogao na bilo koji način opravdati njegovu smenu sa mesta na kom je godinama radio na dobrobit društva u Srbiji.

Izražavamo svoje duboko neslaganje sa odlukom Vlade Srbije. Ona svakako nije odluka u korist čitalaca i istraživača u Srbiji kao ni u korist celokupne intelektualne zajednice te zemlje.

Slede svi potpisi profesora koji su stali iza ovog pisma:

1. Prof. Dr. Ulf Brunnbauer Universität Regensburg

2. Prof. Dr. Dagmar Burkhart Universität Mannheim

3. Prof. Dr. Raymond Detrez Ghent University

4. Prof. Dr. Susanne Frank HU Berlin

5. Prof. Dr. Miranda Jakiša HU Berlin

6. Prof. Dr. Branislav Jakovljević Stanford University

7. Prof. Dr. Enver Kazaz Univerzitet Sarajevo

8. Prof. Dr. Tomislav Longinović University of Wisconsin

9. Prof. Dr. Marija Mitrović Università degli Studi di Trieste

10. Prof. Dr. Angela Richter Universität Halle

11. Prof. Dr. Schamma Schahadat Universität Tübingen

12. Prof. Dr. Oliver Schmitt Universität Wien

13. Prof. Dr. Holm Sundhaussen FU Berlin

14. Prof. Dr. Tanja Zimmermann Universität Konstanz

15. Prof. Dr. Andrea Zink Universität Innsbruck

16. PD Dr. Riccardo Niscolosi Universität Bonn

17. Dr. Davor Beganović Universität Wien

18. Dr. Armina Galijaš Universität Graz

19. Dr. Tatjana Petzer Universität Zürich

20. Dr. Boris Previšić Universität Basel

21. Dr. Guido Snell University Amsterdam

22. Dr. Stijn Vervaet Ghent University

23. Dr. Irina Wuttsdorf Universität Tübingen

24. Rory Archer PhD Candidate Universität Graz

25. Aleksandar Bošković PhD Candidate University of Michigan

26. Nemanja Mitrović PhD Candidate University of Aberdeen

27. Aleksandar Pavlović PhD Candidate University of Nottingham

28. Ivana Perica PhD Candidate Universität Wien

Zahtev Foruma pisaca da se opozove neustavna odluka Vlade Srbije o smeni direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića svojim potpisima podržalo je do sada više od pet stotina ljudi, među kojima su i pisci Svetislav Basara, Dubravka Ugrešić, Viktor Ivančić, Igor Marojević, glumica Mirjana Karanović, republička poslanica Vesna Pešić, novinari Miša Brkić, Omer Karabeg, Gordana Logar, Gordana Suša…

U sredu se saopštenjem oglasio i Upravni odbor PEN Centra u Bosni i Hercegovini: “Upravni odbor PEN Centra u BiH daje punu podršku Forumu pisaca Srbije. Ovi intelektualci su svoje legitimne, jasne i neprikosnovene stavove u vezi sa situacijom na Zapadnom Balkanu iznosili i onda kada su ‘intelektualci’ regiona šutjeli ili odobravali nedemokratske i nacionalističke projekte svojih političkih patrona. Sad je, očigledno, došlo vrijeme da mi dignemo glas u njihovu odbranu. Politička moć države leži u hrabrosti centara moći da se suoče sa oponentima i da ih uvažavaju, a ne da im daju otkaze ili ih šikaniraju u već poznatom maniru bivšeg režima”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora PEN BiH.

E-novine, 25.01.2012.

Peščanik.net, 25.01.2012.

SLUČAJ SRETEN UGRIČIĆ