Ja sam, majke mi, najprije pomislio da su se vratili komunisti. Okupili se u Sisku preživjeli drugovi, ustao iz groba valjda i legendarni narodni heroj Vlado Janić Capo, okružni sekretar Partije i komandant Prvog sisačkog partizanskog odreda, pa registrirali Komunističku partiju Hrvatske i prijavili se za predstojeće lokalne izbore.

Nema tko drugi biti, razmišljao sam gledajući plakate koji su uzbunili Sisak i Hrvatsku. A plakati, valja priznati, ubojito sugestivni, efektni, jasni, precizni i duhoviti: s lijeve strane crna i prljava ruka na žuljevitom dlanu drži petokraku zvijezdu sa srpom i čekićem, dok s desna bijela i čista ruka na njegovanom dlanu drži plastično raspelo.

Jebemti, pomislih, tko god da se sjetio, sjajno se sjetio!

Lijevo je, dakle, garavi radnički dlan, ljevica koja je navikla raditi, trudbenička šaka proletera iz sisačke željezare, ruka koja se posla ne boji, i koja je taj posao – podsjeća autor plakata – nekoć imala. Kvrgav dlan, onaj iz davnih školskih sastavaka o žuljevitim tatinim rukama, Siščane poziva na ustanak i na rad: on im nudi posao i sigurnost.

Desnica, s druge strane, ima brižno njegovane ruke koje nikad u životu ništa teže od krunice nisu podigle, nema na njenom dlanu ni ožiljka ni žulja, nema na njemu ni znoja, ni gareži iz visoke peći. Sve što ta otvorena šaka Siščanima nudi jeftina je vjerska bižuterija, taj dlan iz reklame za hidratantne kreme poziva Siščane da se za kruh pomole dragome Bogu: on zapravo ništa i ne nudi, već prosi.

Ispod ta dva ispružena dlana stoji pak kratka, efektna poruka: „Jednostavan izbor! Za sigurno sutra!“ Kraj. Nema dalje. „Jednostavan izbor“: desno, u Božje ruke, pa kako bude – neka vam je nebo na pomoći – ili lijevo, na posao u Željezaru, u plamene zore, u „sigurno sutra“.

Jednostavno, da i najveća budala shvati, nacrtali su sisački komunisti sugrađanima kako stvari stoje. Dapače, za zahtjevnije kupce na tržištu političkih ideja, tu je još nekoliko slojeva poruke. Lijeva, garava ruka oku se, recimo, nudi i kao crnačka, poziv dakle „proleterima svih zemalja“, i kao dlan otvoren svijetu, ruka prijateljstva za sve rase i narode. Koja onda suprotstavljenu bijelu desnicu označava kleronacionalističkom i ksenofobnom.

Ali – jezikom marketinga – to nije sve: dvije se ruke mogu čitati i spremne za „gatanje iz dlana“. Ljevica s plakata ima tako jasno urezanu „liniju srca“, dakle sreću u ljubavi i sretan brak, te duboku, sve do zapešća dugačku i neprekinutu „liniju života“. Desnica pak „liniju srca“ gotovo da i nema – što po priručniku iz hiromantije ukazuje na emotivno nestabilnu osobu s problemima u komunikaciji – dok joj je „linija života“ nevidljiva, skrivena iza plastičnog raspela.

Hoćete još? Desnica na plakatu ne samo da ima duže prste – ta je poruka prilično jasna – već su joj prestenjak i kažiprst jednake duljine, dok je ljevici prstenjak dulji od kažiprsta, što je prema istraživanjima britanskih znanstvenika prilično pouzdan znak viška testosterona. Desni su, dakle, impotentni lopovi, a lijevi pošteni jebači. „Jednostavan izbor!“

Ukratko – fantastičan plakat. Sve i da niste ni komunist ni komunistički simpatizer, morate priznati da nikad u dvadeset pet godina hrvatske političke reklame nije s manje riječi više kazano. Očitali, eto, komunisti lekciju i lijenoj, zatucanoj desnici, i tupavom, beskrvnom političkom marketingu u Hrvata. I taman da ću se zadivljen do poda pokloniti nepoznatom dizajnerskom geniju, kad mi je tako naklonjenom upao u oči u kutu plakata logotip – HDZ-a.

Da: genijalni plakat koji jasno i nedvosmisleno poručuje kako je desnica isprazno bogobojazna, emotivno nestabilna i nesposobna za komunikaciju, lijena, ksenofobna, korumpirana i impotentna – a ljevica vrijedna, slobodarska, čovjekoljubiva, emotivna, otvorena, poštena i, hm, obdarena – zapravo je plakat sisačkog HDZ-a, odnosno njihove koalicije sa HSS-om, HSLS-om i HSP-om! Plakat kojim se tako na kraju, eto, sugerira kako je, osim što je rasistička i lopovska, desnica još i kozmički glupa.

Iako sam o fenomenu glupe desnice napisao valjda hiljadu tekstova – glupost, da citiram Emira Imamovića Pirketa, nema precizne definicije, ali ima bezbroj primjera – plakat sisačkog HDZ-a bez premca je najgluplji i najspektakularniji autogol u cjelokupnoj povijesti parlamentarne demokracije.

Za slučaj da je netko, eto, zaboravio, podsjetili su sisački hadezeovci kako je Željezaru Sisak – koja je u vrijeme komunizma zaposlila i okućila petnaest hiljada pari crnih, žuljevitih ruku – upravo HDZ sravnio sa zemljom, da bi danas, dvadesetak godina kasnije, u njoj ostao tek svaki stoti radnik, jedva stotinu i pedeset njih. „Jednostavan izbor!“ Za slučaj da je netko zaboravio, sisački je HDZ efektnim plakatom podsjetio kako je u tih dvadesetak godina napravio jedino novu crkvu Svete Marije u nekadašnjem radničkom naselju Capragu, zaposlivši na grobnici metalurškog diva tek jedan par njegovanih, bijelih ruku s krunicom. „Za sigurno sutra!“

Nakon čega komunistima ostaje samo da organiziraju okružnu konferenciju za Baniju, i prijave se za izbore.

Globus, 30.04.2013.

Peščanik.net, 02.05.2013.