Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Predsednik Srbije se pojavio u, po najavama i odlaganju, najdramatičnijem obraćanju do sada. I pitao nas što paničimo kad imamo svega i ne preti nam nikakva opasnost. Što paničimo? Što paničimo?!? Pa iz samo jednog razloga – lično on nam je rekao da počnemo da paničimo jer se sprema sve najgore i nema nam spasa!

Dobro, očito je da nas voza po onom nekadašnjem par-nepar principu i da je ovo bilo obraćanje parnim danima (sve je O.K.). Ono prethodno je bilo neparno (svi ćemo da pomremo!), ono pre njega parno (magacini puni ko brod), pre toga – groblja puna ko magacini…

Isto je i sa ovim nemačko-francuskim papirom (u kojem piše: Kosovo u UN, Srbija u EU ili ode sve u PM) koji prvo nije hteo da uzme u ruke, pa ga je onda uzeo na zub, a sada ga je uzeo u razmatranje. Kao što razmatra i uvođenje sankcija Rusiji (pa šta, rekao je, i oni su ih nama uveli ne trepnuvši). Ali ih neće uvesti „dok situacija ne postane preteška“. Čekajte, zar nije već bila preteška u prošlom, očito neparnom, obraćanju? I kakve veze danas ima odluka koju je nekada doneo Jeljcin? Pa nije je doneo ruski narod zbog koga navodno ne uvodimo sankcije Rusiji. Zar ćemo sad i Rusima da zameramo prethodne vladare i poretke kao NDH Hrvatima?

A kad već zamera, zar po toj logici ne bi trebalo da zamera prošlost i mađarskom premijeru koji je svom fašističkom prethodniku iz Drugog svetskog rata čak i bistu stavio u parlament (spomenik zločincima u Novom Sadu da i ne pominjem)? U prošlom (neparnom) obraćanju je brinuo hoćemo li u budućnosti sačuvati obe strane Dunava, ali se nije setio da su u prošlosti hiljade žrtava završile u Dunavu? A ako Orban nema veze sa Hortijem, zašto je imaju Plenković i Milanović sa Pavelićem? Ako je i zbog koristoljublja (gas iz Mađarske) pa nafta će nam doći preko Hrvatske, zar ne?

A ako ga stvarno brinu nacionalističke težnje u regionu, zašto ga ne brinu i one kod kuće? Prvo se plašio rasta ekstremne desnice (neparno obraćanje) a onda im, u saradnji sa SPS-om, izlazi u susret. Izbacuje „nepodobne“, a zapravo neophodne lekcije iz biologije jer one vređaju ćudoređe ekstremista. Šta će biti kad sutra zatraže da se devojčice zabrade maramama, pa još posebne boje kad imaju „one dane“?

No, nije baš da predsednik Srbije priča onako kako mu se ćefne. Priča onako kako mu se šapne, ko u školi. Jer on nije samo v.d, vršilac dužnosti svih funkcija u državi, on je, pre svega, k.v.d. – kako vetar duva, tako se povija.

Peščanik.net, 10.10.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)