U televizijskoj emisiji Tomislav Nikolić je izjavio da je potrebno 50 milijardi evra investicija. Utisak je bio da bi novac trebalo da dođe iz inostranstva. Da li je to mnogo para i da li bi ih trebalo tražiti u inostranstvu?

Odgovor na oba pitanja je – ne. Ukoliko je reč, na primer, o petogodišnjim ulaganjima, to jeste značajan novac, ali nije veliki. Da bi se to videlo, uzmimo da se u Srbiji investira 25 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Pod pretpostavkom da se time obezbedi stopa rasta od pet ili šest odsto godišnje i uz određenu realnu apresijaciju dinara, koja se u tim uslovima može očekivati, to bi otprilike dalo željenu cifru. Budući da je udeo investicija u bruto domaćem proizvodu bio oko 20 odsto pre krize, to znači povećanje od pet procentnih poena, što je verovatno nešto manje od dve milijarde evra godišnje.

To nije veliki novac i ne bi trebalo da predstavlja problem za zemlju sa stopom rasta od, recimo, pet odsto. Problem je u tome što svi koji govore o investicijama misle na strana ulaganja. Ako bi se zemlja zadužila za 50 milijardi evra u sledećih pet godina, to bi bilo više od bruto domaćeg proizvoda koji bi bio ostvaren na kraju tog perioda.

Kako je strani dug trenutno negde oko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda, to bi moglo da znači da bi strani dug bio dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda, što bi moglo da bude neodrživo.

Što znači da bi investicije morale da dođu iz domaće štednje. To bi, na primer, značilo da se štednja gotovo duplira da bi iznosila 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, pa bi dodatne strane obaveze od recimo 10 milijardi evra u sledećih pet godina bile i ostvarljive i održive.

Problem, dakle, jeste kako povećati domaći štednju; a to je problem jer to podrazumeva manju potrošnju u dužem periodu. To je ključni politički problem, ostalo je magla.

 
Blic, 09.02.2011.

Peščanik.net, 09.02.2011.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija