Gledam mladog gospodina Josipa Friščića, übermenadžera što je u Križevcima naumio organizirati koncert njemačkog nazi-banda Blue Max, pekara u mjesnoj pekarnici “Prhko” – pekar, lekar, rajhskancelar, mogao sam bit i ja, bilo šta – “stopostotnog rasista, fašista i nacionalsocijalista” iz organizacije maštovitog naziva Hrvatski nacionalisti, i odjednom shvaćam zašto je propao slavni Treći Reich.

Hiljade knjiga ispisali su u posljednjih šezdeset godina najugledniji svjetski povjesničari i publicisti u pokušaju da objasne uzroke propasti Hitlerova imperija, a stvar je samo u tome da su nacisti jednostavno – glupi kao bandere.

Sjedi tako Oberkommando Hrvatskih nacionalista i domišlja kako organizirati koncert Blue Maxa – neonacističkih rokera što izgledaju kao švedski sweet-metal band Europe nakon tri uzastopna kolektivna moždana udara, spremni da izađu na binu Vatrogasnog doma u Bukovju Križevačkom i zapjevaju “Ic a fajnal solušn!“ – kako dakle da organiziraju tajni koncert a da ih nitko ne provali.

– Ne razumijem – uključi se u neko doba oberlajtnant Švajnštajn, s položenim vozačkim ispitom najobrazovaniji član Hrvatskih nacionalista, kojega su zbog silne pameti godinama zvali Ajnštajn, sve dok nisu na Wikipediji pročitali da je Einstein bio Židov. – Ako sam dobro shvatio, moramo nekako obavijestiti kamerade u cijelom svijetu za koncert, ali tako da nitko živ ne sazna za koncert?

– Tako je!

– Možda da unajmimo avion s transparentom? – dosjeti se hauptšturmfirer Štef, vulkanizer iz Podbrđana Vojakovačkih. – “Svi na supertajni ilegalni koncert Blue Maxa, Vatrogasni dom u Bukovju Križevačkom, subota 20. veljače u 21 sat, ulaz 70 kuna”?

– To nije loše, to je dobro, Luftvafe, zer gut – zadovoljno klima glavom Dalibor, unteršarfirer iz Brckovčine.

– Unglaublih!!! Avion da iznad cijelog grada nosi ogromni transparent s pozivom na tajni koncert?!? – izgubio je živce rajhsfeldmaršal Jozef Friščić. – Idioti! Odakle nam avion??!

– Znam – javi se iznenada oberstgrupenfirer Brzi iz mjesne fotokopirnice. – Internet!

– Internet? – prekine ga hauptšturmfirer Švajnštajn. – Zar internet nije najjavnije uopće moguće sredstvo komunikacije?

– Možda – tajanstveno namigne oberstgrupenfirer Brzi. – Ali ako u obavijest ne stavimo mjesto održavanja koncerta, nego samo mjesto okupljanja pred koncert…

– Genijališe, vunderbar! – skoči rajhsfeldmaršal Friščić. – Neko nejavno, tajno mjesto, gdje nas nikad…

– Banhof! – sine tada hauptšturmfireru Štefu. – Željeznički kolodvor!

Tako je na zloglasnom Vanguard News Networku, opskurnom neonacističkom forumu sa sloganom “No Jews, just right“, objavljen poziv na supertajni ilegalni koncert njemačkog banda Blue Max u subotu, 20. veljače, negdje u Križevcima. Mjesto tajnog okupljanja je željeznički kolovor, gdje će svi dobiti točnu lokaciju koncerta. Točno u dogovoreno vrijeme stigao je na križevačku stanicu vlak iz Zagreba, zlatna se Hitlerova jugend taman postrojila pred rajhsfeldmaršalom Jozefom Friščićem, kad su odnekud izronili – policajci. Prokleti Židovi nekako su ih provalili, pedesetak agenata Mossada prerušenih u uniforme Policijske uprave koprivničko-križevačke opkolilo je SS Pacer-diviziju i potrpalo ih u maricu!

I dok krafnštrudlfirer Friščić čeka izručenje u Izrael, sami su se tako kazali uzroci propasti Trećeg Reicha. Ideja, naime, da se na supertajno ilegalno okupljanje poziva po internetskim forumima idiotska je otprilike kao kad bi se, šta ja znam, napad na Rusiju tempirao tako da se do Moskve i Staljingrada nekako stigne usred zime. Jednostavno, nacisti su – hajde da ne budem nepristojan – budale. S takvim mozgovima, kad se cijela stvar sagleda s ove povijesne distance, zapravo je Treći Reich dobro i potrajao.

Ako je, naime, to ta nadmoćna arijevska rasa koja će pokoriti svijet, ako je družina s križevačkog kolodvora sam skorup ljudskoga roda, najbolje što je spirala dezoksiribonukleinske kiseline uspjela isplesti u milijardu godina kukičanja, ako su ti golomozgi redikuli u spitfajericama i martensicama A-reprezentacija čovjekove inteligencije, talenta, snage i vještine, bogami se našoj civilizaciji ne piše dobro. Reći će neki antropolog iz zviježđa Vega, gledajući sa zapovjednog mosta svog istraživačkog letećeg tanjura nad Križevcima: “Ako je ovo najbolje što je izrodila evolucija, kakvi su im onda kreteni?”

“Naš cilj je rušenje postojećeg ustavnog poretka i obnova Nezavisne Države Hrvatske”, piše u ambicioznom programskom tekstu Friščićevih Hrvatskih nacionalista, i to je u posljednjih dvadeset godina prva dobra vijest za Službu za zaštitu ustavnog poretka, a vjerojatno i razlog zašto je ukinuta. Teško naime da u cijeloj galaksiji ima većih luzera od te naplavine s plićaka ljudske pameti, i teško da ima zabavnijeg prizora od sastanka Oberkommanda Hrvatskih nacionalista, na praznim gajbama piva ispred samoposluge u Bukovju Križevačkom.

– Ima li tko kakvu ideju? – pita rajhsfeldmaršal Jozef Friščić lupkajući praznom “žujom” o čelo.

– Za šta? – prostodušno upita hauptšturmfirer Štef.

– Pa za rušenje ustavnog poretka.

– Ah, to.

– Ja mislim da još nisu sazrele geopolitičke okolnosti – ispljune konačno ljusku suncokretove sjemenke oberstgrupenfirer Brzi. – Treba sačekat dok kriza natjera Arape da obore cijene nafte, pa da se Rusija okrene prema istoku. A neće bogami ni Hitler dovijeka podnosit Europsku Uniju.

– Hajl Hitler! – složi se unteršarfirer Dalibor.

– Onda da još sačekamo?

– Ako se mene pita, da. Ne smijemo nikako srljat – ustane hauptšturmfirer Štef sa gajbe. – Idem ja po pivu, oćel još neko?

 
Globus, 02.03.2010.

Peščanik.net, 02.03.2010.