U emisiji “Stav Srbije” 11. marta gostovao je pored Dragana Đilasa i glavni urednik Blica Veselin Simonović. Govorilo se o radu gradskih vlasti u proteklom mandatu, pa su spomenuti i platani. Novinari su davali kratke komentare na svaku temu, te je Veselin Simonović izjavio: “Ja sam jedan od onih koji su grlili platane”.

Zanimljiva izjava. Osim ako g. Simonović nije primenjivao najsavremenije maske i šminku, prilično sam siguran da ga nije bilo u grupi građana koja je pokušavala zaštititi platane pre 2 godine. Bilo je nekoliko građana sa bradom, ali dosta živahnih i drugačijih od Simonovića. Da nije glavni urednik mislio na neke druge platane, a ne one u Bulevaru? Platana ima svuda po Beogradu, pa nije isključeno da je otišao do Tašmajdanskog ili Topčiderskog parka.

Ali ne samo da Veselina nije bilo nigde, nego je i Blic koji je on uređivao bio jedna od glavnih poluga propagande koja se zalagala za rezove na Bulevaru. Kada je trebalo objasniti da je dvored uništen pre 10 godina, da su mu grane zdrave samo po obodu od 5 cm, da je dvored oboleo i da predstavlja opasnost za građane, Blic je uvek bio tu.

Dan pred seču, kada je napokon malom broju ljudi bio dostupan elaborat, na koji su se svi pozivali, ali koji do dan pre seče niko nije imao priliku da vidi, Blic je pisao o izboru novog drveća, a ne o elaboratu. Ponuđeno je 9 vrsta koje će zameniti platane. U subotu i nedelju, 27. i 28.02. 2010. kada je posečen najveći broj drveća, Blic nije objavljivao ništa. Građani koji su stvarno grlili platane tog vikenda, zvali su sve medije da svedoče šta se dešava, ali nije bilo nikog. Fonet je pustio vest “Platani nisu za seču”, reakciju posle uvida u to kako su izgledali posečeni platani, Blic-online ju je objavio, ali ne i štampano izdanje koje je uređivao Simonović.

Već tada platani su postali ogledalo sistema u Srbiji koji je Rambo Amadeus dobro opisao kao “vandalizam podstaknut željom pojedinaca za profitom”. Svi štampani mediji su se tada stavili u službu ovog vandalizma i ispratili akciju od početka do kraja. Do danas se ni u jednom štampanom mediju nije pojavio podatak da je samo 14 stabala od onih koja su stajala na Bulevaru bilo predviđeno za seču.

Simonovićeva izjava dosta govori o prirodi tranzicionih korporativnih medija. Ne samo da će uredno preneti sav PR potreban vladajućoj biznis-klasi, nego će sutradan reći da su “uvek bili na strani radnika”, ili da su se “borili protiv korupcije”.

Rezovi na Bulevaru su i prethodnica i metafora svih ostalih rezova koji će nam se dogoditi.

Glavni mediji će za to vreme, bez sumnje, biti “na našoj strani”.

Filozofija.info, 11.03.2012.

Peščanik.net, 12.03.2012.

Srodni link: PLATANI