Nakon što se u Srbiji saznalo da će Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta, svjedočiti u procesu Hrvatska – Srbija u korist Hrvatske, u Srbiji je na nju krenula prava haranga, koja se može uporediti jedino s najgorom nacionalističkom propagandom i pozivima na linč onih koji su mislili drugačije iz Miloševićevog vremena, zbog čega je Biserko morala napustiti zemlju

Od subote 23. novembra svako može da ubije Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, po poternici države Srbije objavljenoj u fašističkoj štampanoj stvari Večernje novosti. Čak je i poželjno ubiti ovu građanku, poručuje njena država preko dnevnika koji finansira iz budžeta, jer ona će svedočiti protiv Srbije.

Akt terora u vidu novinskog napisa pod nadnaslovom Da li će Srbija reagovati na najavljeno svedočenje Sonje Biserko u korist Hrvatske po tužbi za genocid i naslovom Rat protiv sopstvene države (autorka Vojislava Crnjanski-Spasojević), u novijoj istoriji Srbije može se porediti jedino sa paskvilom-ubicom Miroslava Markovića objavljenom u Politici ekspres pod naslovom Ćuruvija dočekao bombe 5. aprila 1999, nedelju dana pre nego što je novinar i urednik Slavko Ćuruvija, kome je u tekstu presuđeno da je izdajnik koji je prizivao intervenciju NATO, ubijen usred bela dana.

“Ako do suđenja dođe i strane ne povuku tužbe, Sonja Biserko mogla bi da bude zaslužna što građani Srbije moraju da plate ratnu štetu Hrvatskoj, koja je tokom devedesetih proterala 450.000 Srba i opljačkala njihovu imovinu. Ali još gore je što bi Srbima, koji su se i u Prvom i u Drugom svetskom ratu borili na strani saveznika, bila nametnuta titula genocidne države. I to u korist zemlje koja je ratovala na strani fašista i iza sebe ostavila Jasenovac i brojne druge logore u kojima su, pre svega, Srbi sistematski istrebljivani. I nad kojima je izvršen dokazani genocid, ali je u ime bratstva i jedinstva i mira u SFRJ, to uvek prećutkivano i gurano u stranu”, piše državni presuditelj.

Kretenoidnost iskaza Novosti trebalo je da podrži i neko značajniji; izbor je lako načinjen, poznati sagovornici i prepoznatljive difamacije. Smilja će Avramov tako, manirom iskusnog obaveštajca, ustvrditi kako je Sonja Biserko “svojevremeno izbačena iz SIP-a, a njen dosije još postoji”: “Ako će na sudu govoriti u ličnom svojstvu, kao Sonja Biserko, pravo pitanje je gde se nalazila u to vreme da bi mogla da vidi da je Srbija počinila genocid? Ustavna obaveza svakog građanina je da ne radi protiv svoje države i, ukoliko to želi, država može naći modus da kazni onoga ko je izda!” Kamenovanje ili lomača.

Potom se i dr Miroslav Svirčević sa Balkanološkog instituta pridružuje pozivu na linč, zgrožen time što Sonja Biserko “može svedočiti u korist Hrvatske bez ikakvih pravnih posledica”: “Međutim, postavlja se mnogo dublje pitanje: da li je časno i prihvatljivo svedočiti protiv zemlje čiji pasoš posedujete i u kojoj nesmetano živite, a po tužbi države koja je vašem narodu nanela zlo ogromnih razmera? Po mom mišljenju, reč je o duboko nemoralnom i nepatriotskom činu.”

Fašistička potjernica

Nastavlja se defile u kojem se izdvaja dr. Milan Škulić, profesor krivičnog prava koji izgovara gotovo simpatičnu kontradikciju, koja, doduše, s pravom, pogotovu krivičnim nema veze: “A koliko je gospođa Biserko realna videli smo i ranije, kada je davala teške ocene bez ikakvih argumenata”.

Novosti citiraju i novinara Jašu Almulija koji optužuje Helsinški odbor za nastavak Tuđmanove propagande glede uništenja Jevreja. Upozoravaju fašisti da Sonja Biserko, ima uticaj u svetu “takav da je londonski ekstradicioni sud 2010, upravo posle njenog iskaza, odbio da izruči Ejupa Ganića, bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH, koga je Srbija tražila zbog ratnog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici”.

U konačnici ovog istorijskog napisa država se preko svog fašističkog dnevnika glasno propituje, naizgled šizofreno: “O ovome bi država trebalo ozbiljno da razmisli. Onda verovatno ne bismo na pitanje šta će država uraditi i kako će reagovati povodom svedočenja Sonje Biserko, iz više ministarstava dobili isti odgovor – ’nismo nadležni!’ ”

Država bi, ali uistinu, trebalo da razmisli i o tome šta će biti sa njom, ukoliko se Sonji Biserko nešto dogodi. Nakon fašističke poternice odštampane novcem iz državnog budžeta, jedini odgovor je da se svi građani nalaze u ozbiljnoj opasnosti od samovlašća oligarhije, što Srbiju smešta u red malobrojnih civilizovanih država takvog ustrojstva.

Možda i nije kasno da se spreči linč Sonje Biserko. Ona je dočekala Večernje novosti, za većinsku Srbiju one su uvek bile tu.

Tekst prenosimo s E-novina

BH Dani, 29.11.2013.

Peščanik.net, 28.11.2013.