Beograd, 9.6.2023, foto: Peščanik
Beograd, 9.6.2023, foto: Peščanik

Najnovije obraćanje-povraćanje predsednika Srbije nije samo još jedno lažno dno za koje svaki put pomislimo da je nedostižno, a posle sebi uskočimo u usta i obnarodujemo novo, još dublje i još nedostižnije. Ono je nova dimenzija.

Kriminalac ti tata, rekao je nekom zamišljenom protivniku u zamišljenom (a kakvom drugačijem?) TV duelu, hotevši time da kaže… Ne, stvarno, šta je time hteo da kaže? Nije to bio iskaz, svakako ne pod pravnom i materijalnom odgovornošću (kao što njegovi iskazi nikada ni nisu), da poseduje saznanja ili makar sumnju o nečijim (očevim?) kriminalnim radnjama ili namerama. Bila je to detinjasta a baš zato i duboko uznemirujuća odbrana: ti za mene kažeš da sam kriminalac, e pa sad ja tebi da kažem nešto, tata ti je kriminalac, da znaš.

Dobro, nije niko rekao predsedniku Srbije da je kriminalac (začudo?) bar ne u ovom primeru, reč je bila o nekome njegovom (politički njegovom, ne porodično njegovom). I on je isukao svoj ustaljeni i prekaljeni argument: je’n, dva tri, sve što kažeš to si ti. Ne ti nego tvoj tata koga ne poznajem, ne znam čak ni da li je živ, ali svejedno, tako ti i treba, uta-ta, sve što kažeš nisam ja.

Zanimljivo bi bilo kad bi ova stvar dospela do suda. Pretpostavimo da predsednik Srbije, budući da je proglašen za najboljeg studenta prava svih vremena, prostora, nacija i boja, ne bi uzeo advokata jer njega ne zastupaju pravnici nego nasilnici i medijski poslenici. I pretpostavimo da bi, kao sopstveni zastupnik, dobio pravo da ispituje svedoka (ne nas TV gledaoce nego nekog drugog). Šta bi tražio da svedok izjavi? Kaži: ponjava? – Ponjava. – Majka ti je dronjava, ahahaha.

Videli smo da predsednik Srbije padne u fras i kad sam sebi, a kamoli kad mu neko drugi pomene oca, majku, brata, decu, ali da se izbezumi kad on nekom drugom pomene tatu, to je ipak novitet. Zato bi bilo pametno da opozicija na vreme izabere osobu koja će jednom otići na pregovore sa njim. Možda neku vaspitačicu ili vaspitača iz vrtića? U svakom slučaju neku toplu i punu podrške osobu koja je naučena i utrenirana za ovakvu formu ispada.

I nekog pravnika, po mogućnosti tužioca koji bi potom porazgovarao sa njim o svemu onom krivičnom što se odigrava pod njegovom izravnom zaštitom a skriveno iza njegovih javnih izgreda.

O zaslugama za izlivanje bujičnih tokova (zaboga, uspeli su i planinu da poplave) dok oni u skupštini izlivaju fekalije po opoziciji, o ubistvima dok nas u javnim nastupima ubijaju od dosade, o zaposedanju ono malo javne imovine što nam je preostalo dok oni nastupaju kao da ih je đavo zaposeo, o zakonima koje poturaju ispod žita dok nas optužuju da smo poturice i ustaše, o plodovima gneva na ulicama dok oni bezočno ubiru plodove našeg rada, o državnim neprijateljima u državnim foteljama (spasiba za službu) dok nas optužuju da smo nenarodni neprijatelji… I još o mnogo čemu zbog čega svaka odrasla osoba mora krivično da odgovara iako se doima da je nedorasla funkciji koju obavlja. Pa ako to mogu da traže za dete od dvanaest godina, mogu valjda i za derište od pedeset, ne?

Peščanik.net, 19.06.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)