Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Ministar zdravlja zabrinuto miluje glavu teško bolesnog dečaka; ministar zdravlja na rukama unosi malog bolesnika u avion, prati ga na lečenje u inostranstvo koje mu je organizovao u roku od 24 sata. Na kraju, ministar zdravlja u kameru podrobnije objašnjava upravo prikazane kadrove.

Ispunio je izazov, sad su drugi na redu.

Za razliku od video-klipova polivanja ledenom vodom koji su preplavili čitavu planetu na radost cinika, dokazujući da je svet u stanju da za manje od mesec dana prikupi 79.7 miliona dolara1 samo ako mu se pruži prilika da pritom pravi budalu od sebe a usput i unizi zamišljenu dostojanstvenost umiranja u paklenim mukama neurodegenerativne bolesti ALS – izazovi koje jedan drugom dobacuju srbijanski političari, besramno se izrugujući žrtvama degenerisanog sistema, snimaju se bez imalo duha.

Video zapisi tih „onostranih“ intervencija vlasti u naizgled beznadežnu sudbinu malog čoveka, zavejanog, poplavljenog, bolesnog, nemoćnog da pomogne sebi i svojima, svedoče o malignom poretku koji proždire smisao organizovanja u državnu zajednicu. Pa ipak, mi, publika, pratimo ih bez daha, nestrpljivo čekajući sledeću epizodu, sledećeg aktera koji se smilovao i prihvatio izazov. Građani znaju da te slike nemaju nikakve veze sa stvarnošću, ali žarko žele da veruju u bajku o republičkom fondu za zdravstvo u kojem će se uprkos već tradicionalnom rasulu, ipak naći dovoljno para za našu decu – jer, u nešto se mora verovati. Prizori se snimaju kao ohrabrenje ljudima na ivici očaja, u danu kada je najavljen prvi u nizu pohoda uterivača dugova za komunalne usluge, usmerenih upravo na građane, jer su najveći dužnici suviše veliki da plaćaju struju. Srpska pravoslavna crkva svoj redovan moleban dopunila je i molitvom za oprost svojih dugova za grejanje. Malom čoveku ostaje samo nada.

Milost vlasti odabrala je jednu nesretnu porodicu – ministarstvo je intervenisalo, okupilo konzorcijum i republički fond je odobrio sredstva za lečenje u inostranstvu. Možda u propisima piše da je to uobičajena procedura, ali građani znaju da od redovne procedure nema vajde ukoliko se pritom vlastima ne omogući slikanje za televiziju. Ovog puta nije bilo potrebno mesecima moliti za smsove, pokretati fejsbuk grupe i motivisati volonterske mreže. Glumci i pevači su ostavljeni da na miru naplate svoje letnje tezge, policijski sindikat nije pozivao na odricanje od jedne dnevnice u humanitarne svrhe.

Jedno dete zbrinuto je ljubaznošću države. Možda ste vi na redu u sledećem izazovu.

Naizgled neprimetno, prešli smo na novi društveni ugovor, neskriveno klasifikovan kao licemerje, po kom se preživljava kako ko može u nadi da će, ukoliko zatreba, uspeti da proda svoju sudbinu nekom političaru kome zatreba sveže nesreće običnog glasača.

Otud, čini se, i toliki prezir prema globalnom glupiranju u #IceBucketChallenge – akciji koja je započeta krajem jula, s prvim video-klipovima na gigantskoj društvenoj video-platformi YouTube u kojima se poznati polivaju kofom ledene vode kako bi „podigli svest“ o retkom ali tragičnom oboljenju, amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS), poznatoj kao Lu Gerigova bolest.2 Iako propozicije izazova kažu da se vodom poliva onaj ko neće ili ne može da plati, na mrežama se već vrte stotine hiljada snimaka znanih i neznanih lica, kako se veselo polivaju, ciče od zime, izazivaju drugare, kolege, rivale – i, naravno, uplaćuju.

„Ledeni izazov“ pres službe raznovrsnih pop-ikona nisu prepustile slučaju, iz istih razloga iz kojih ni anonimni Amerikanci, Afrikanci ili Srbi nisu odoleli prilici da se pokažu kao izdržljivi, u toku sa aktuelnim trenutkom, društveno odgovorni. Trenutak je to i zajedničke katarze, praštanja, solidarnosti, povezivanja svim razlikama i ranijim grehovima uprkos. Usred priprema za stranačke izbore pred narednu trku za mesto predsednika, rasnim nemirima u Fergusonu, spoljnopolitičkim potresima koji nagoveštavaju nove međunarodne intervencije – Americi je ova letnja, dobrotvorna a urnebesna akcija i više nego potrebna. Ostatak sveta samo se, kao i uvek, šlepa na najbolju zabavu na planeti.

Balkan je na ovaj poziv reagovao šizofreno. Bar u Srbiji, mediji su najpre prepričavali agencijske vesti o najnovijem snimku polivanja neke medijske zvezde koji je za par sati pogledalo par miliona ljudi, sve dok lokalna estrada nije čula za hajp i uskočila na parti. Istraživački nerv lokalnih tabloida uskoro ih je sve redom raskrinkao kao glupane koji ni ne znaju o čemu se radi i vodom se polivaju onako, a ne iz humanih pobuda. Setiće se neko konačno da i u Srbiji postoje oboleli od neurodegenerativnih bolesti (prema procenama, od ALS boluje oko 150 osoba), izvukli su umornu neurološkinju koja se, državi i društvu uprkos, ovom mukom bavi već decenijama i od nje čuli da do sada nije stigao ni dinar donacija.

Eto, dakle, odličnog povoda za raspravu ni o čemu, a navodno o licemerju slavnih, o budalama što se krevelje samo da bi bile viđene, o prezira vrednom sprdanju sa tako ozbiljnom temom. ALS je teška degenerativna bolest koja obolelom u fazama oduzima sposobnosti, dok mu na kraju užasnih muka ne oduzme i život. Razdragano i blentavo polivanje vodom naprosto tu nije prikladna slika.

Tako je u vetar otišla donacija Čedomira Jovanovića, lidera LDP-a, koji je prilog od svog javnog zalivanja hladnom vodom, sudeći po zahvalnici uplatio jednoj neprofitnoj organizaciji sa Floride koja se stara o obolelima od neurodegenerativnih bolesti u Africi. Od viralne sprdnje nije bilo koristi ni kad je reč o pevaljkama i raznim đilkošima domaće estrade, naprosto jer nas je još jedan izazov zatekao nespremne. Moralni propovednici su, umesto polivanja za adekvatnu medijsku kampanju širenja svesti o retkoj bolesti izabrali lice skrhane doktorke, ispunjeni prezirom prema neprosvećenima koji se polivaju a ne znaju ni da izgovore ALS i njihovom novcu kojim zadovoljavaju „potrebu za samopromocijom“ a ne iskrene humane porive.

Za to vreme, svoju verziju izazova odigrao je anonimni građanin Balkana koji se za pravo polio kofom punom govana, izazivajući političke predstavnike sva tri naroda u Bosni. Taj snimak je istinski prevod globalne pošasti na jezik lokalnog beznađa.

Peščanik.net, 26.08.2014.


________________

  1. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine američko udruženje za ALS je raspolagalo sa oko dva miliona dolara donacija.
  2. Po omiljenom američkom igraču bejzbola iz međuratnog perioda, kome je ovo oboljenje prekinulo sjajnu karijeru, da bi preminuo za svega nekoliko godina.