Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Koliko Vučić ima kumova? I koliko njegovih kumova planira da se i dalje drogira? To se pitam od srede. U sredu je stigla vest da je policajka iz Valjeva Katarina Petrović utamničena na 30 dana. Ej, hapse policajce, pravna država. Katarini Petrović je u stvari određen pritvor od 30 dana. Pošto je već bila zadržana 48 sati. Odluku o pritvoru sud je doneo jer strahuje da bi Petrović mogla da ponovi delo. Šta je zgrešila policajka? Pustila je istinu u javnost. A istina je da se Vučićev kum drogira.

Dobro, nije to cela istina. Cela istina je da je Vučićev kum bio drogiran kada je u saobraćajnoj nesreći slupao svoj i tuđi automobil. Samo što je njegov mnogo, mnogo, mnogooo skuplji od tog drugog. Vlasti su tu stvar prvo pokušale da gurnu pod tepih, i to da su kumova kola skupa i to da se kum drogira, ali se javila poslanica iz redova opozicije i rekla šta je tačno bilo. Pošto je to rekla, poslanici se javila policajka, poslala joj dokument – potvrdu da je govorila istinu.

I sad je policajka utamničena. Da ne ponovi delo. Ja to razumem ovako – ako ponovo drogirani Vučićev kum razmrska svoja skupa kola i neka tuđa, da policajka ne pusti u javnost istinu o tome, zato su je utamničili. Iz toga dalje zaključujem da Vučićev kum ili kumovi i nadalje planiraju da uzimaju opijate i tako omamljeni voze i prave nesreće. Što konačno znači da nije problem ni to što se kum drogira, ni to što drogiran uništava tuđu imovinu – nego to što je cela ta stvar obelodanjena.

Jeste, sve liči pomalo na Jovanjicu. Nije stvar oko Jovanjice u tome šta se tamo mimo zakona gajilo, nego to što je javnost za to saznala. Pa sad ne treba goniti uzgajivače opijata, nego treba preparirati javnost, ako je moguće – da zaboravi šta se desilo na Jovanjici. Policajka iz Valjeva i policajci koji su razotkrili kriminal na Jovanjici našli su se na udaru vlasti. Zaratila država sa samom sobom. Policija i sud gone policajce, prete im, određuju im pritvor.

Dobro, ne sve policajce, samo one koji se drže zakona, rade svoj posao i stalo im je do istine.

Ne, ne, ne, sve sam pogrešno razumeo. Nije policajka u zatvoru jer bi mogla ponovo da iznese u javnost istinu o novom zlodelu drogiranog kuma. Ona nije smela da prosledi policijski dokument nekome izvan policije, pa ni poslanici, koja je predstavnica žitelja Srbije i zadatak joj je da govori i štiti istinu jer je to važno za opšte dobro. Ali, kažu pravnici, za to delo policajka ne može u pritvor, jer je po sredi disciplinski prekršaj, za šta se može dobiti samo suspenziju, a ni pod suspenzijom se ne može „ponoviti delo“.

Dobro, pravnici neka se bave pravom, a evo šta nas zbunjuje: zar nisu onomad načelnik policije Beograda (ako se to tako zove – načelnik) i ministar policije pred građane tresnuli spisak dece planirane za odstrel?

Taj 3. i 4. maj nećemo zaboraviti. Svi smo gledali kako načelnik policije maše papirom i govori o planu masovnog ubice. A onda su izašli u javnost spiskovi dece. Sam Vučić je takođe odmah izašao s imovinskom kartom roditelja dečaka-ubice. Sve su to bili podaci iz istrage. I baš niko, ali baš niko, ni načelnik, ni ministar, ni Vučić nisu zadržani 48 sati, a kamoli završili u pritvoru od 30 dana. Samo je Katarina Petrović zaslužila tamnicu jer je dojavila istinu o Vučićevom drogiranom kumu.

Primetili ste, je l da, kako su brzo raskrinkali policajku. Opa, ušla u sistem s podacima, iskoristila svoju šifru, odštampala dokument, slikala ga i poslala poslanici. Izvolite policajko u pritvor, jer – to se ne radi, nije po zakonu. Ispada da u Srbiji nije po zakonu govoriti istinu ili omogućiti drugima da istinu saznaju. Ali, samo onda kada je istina da se Vučićev kum drogira. Ako je istina da postoji spisak dece za odstrel, ili šta radi i koliko zarađuje otac dečaka-ubice, onda to, iako nije po zakonu, može u javnost.

I sad dva meseca treba da se utvrdi kako je to dospelo u javnost. Policija istražuje, radi unutrašnju kontrolu. Pa valjda je sve isto – neko je ušao u sistem, iskoristio šifru, skinuo dokumenta, odštampao ih i razdelio. Kako su uhvatili Katarinu Petrović, a ove druge ne mogu? Pri tom, policajka se nije slikala pred kamerama, nije mahala papirima, a ovi drugi jesu, sve su to uradili, ali policajku su našli, a njih ne mogu da nađu.

Zato ja mislim da ona ipak nije u pritvoru jer je prekršila neki zakon ili neko pravilo na poslu. Nju su uhapsili da ne bi govorila istinu kada se Vučićevi kumovi budu ponovo drogirali i gazili sve pred sobom.

Peščanik.net, 07.07.2023.

Srodni linkovi:

Rodoljub Šabić – Čije interese štiti tužilaštvo?

Sofija Mandić – Valjevo i uzbuna


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola. Novi prilozi za drugačiji kurikulum: SF, horror, fantastika“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)