Фото: Пешчаник
Фото: Пешчаник

ТУЖИЛАШТВО ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ
Устаничка 29, 11000 Београд

Предмет: кривична пријава против Владимира Ђукановића, народног посланика из Београда, служ. адреса: Народна скупштина Републике Србије, Београд, 11000, Трг Николе Пашића 13, и више Н.Н. лица,1 због основане сумње да су починили кривична дела из чл. 346, 278 и 128. Кривичног законика Републике Србије (даље: КЗ).

1. Првоосумњичени, Владимир Ђукановић је на дан 29. 04. 2020. године, као народни посланик, током расправе на заседању Народне скупштине, позвао грађане да на својим терасама пусте заглушујућу музику у знак подршке председнику Републике и у знак супротстављања грађанској акцији „Буком против диктатуре“ којом су грађани широм Републике Србије неколико дана пре овог позива изражавали свој протест због прекомерних и селективних мера уведених за време ванредног стања. У истој прилици овај осумњичени је изјавио да ће он исто то учинити на својој тераси, која је: „хвала богу, велика“.

– ова чињеница је општепозната, а по потреби, извести доказ преслушавањем аудио записника са скупштинског заседања означеног дана;

Истога дана око 20:30 на неколико места у Београду, као и у Нишу поред индивидуалних тераса, непозната лица су изашла и на равне кровове стамбених зграда, на којима су се налазили унапред припремљени звучници, пустили музику из свег гласа, а потом запалили навијачке бакље. У Београду то се десило на бројним локацијама, од

Бањице, преко Палилуле до Новог Београда. У једној од акција суделовао је првоосумњичени, уз претпоставку да је запалио бакљу на својој адреси становања, на Бањици.

Тако су ватромети прављени на Бежанијској коси код Јава бара (30. априла 2020. године), десетак лица је палило бакље у Новом Саду, Булевар цара Лазара од броја 41 до 43 (30. априла 2020. године), Новом Београду (30. априла 2020. године, Портал Нова С, Бакљада се наставља), затим на Врачару (30. априла 2020), Бањици (29. априла) где се на снимку види како Владимир Ђукановић директно пали бакљу.

– У Нишу је истог дана запаљена бакља на тераси једног од функционера Српске напредне странке (даље: СНС) из Ниша, у Сомборском булевару, тако да је ватра захватила тенду и пожар је запретио читавој згради.

Првосумњичени је потврдио, дана 07. 05. 2020, у изјави Удружењу новинара Србије (УНС), да је и у својој емисији на ТВ Коперникус позивао и подстрекивао грађане на паљење бакљи по крововима, али је додао да није организатор паљења, нити је учествовао у томе.

Чињеница да је првоосумњичени признао да је „подстрекивао грађане“ је довољна за инкриминацију. Међутим, његово негирање да је и организовао бакљаду и да је у њој суделовао, није веродостојно и супротно је објављеним чињеницама.

У акцији синхронизованог паљења бакљи на крововима у градовима Србије, суделовало је Удружење за заштиту младих, које је позвало на организовање паљење бакљи, што се види из овог летка у електронском облику.

Ово удружење има своју фејсбук страницу, која је дан после паљења бакљи престала да реагује, као и оглашен телефон на који се нико не јавља.

Истраживачки новинари су у својим текстовима објавили низ чињеница и индиција које потврђују сумњу да су непосредни извршиоци активности били чланови или активисти или лица повезана са Удружењем за заштиту младих:

– редакција@вугл.рс

Јована Глигоријевић

– нова.рс: Бакљада се наставља, и др.

На крају, након више сумњи да иза наведене бакљаде стоји Удружење за заштиту младих само као параван, а стварно као продужена рука Српске напредне странке (СНС) говори и околност да је Марија Обрадовић, народна посланица и висока функционерка СНС, коментаришући спорне бакљаде, изјавила да је њена странка „морала да одговори на лупање у шерпе“ и да „није могла да се крије у мишје рупе“.

По свом досадашњем деловању, поменуто Удружење је уз актуелну власт, предузимало је и предузима акције које власт најављује и које власти у политичком смислу иду у корист, те коју држава Србија и њена власт и финансирају.

– О томе је низ чињеница наведен у тексту: нова.рс, Наташа Латковић, Бакљаши добијали новац из буџета за промовисање културе.

У акцију су укључени и управници појединих зграда који су омогућили приступ на кровове, или пак поједини станари.

– О овој чињеници видети видео-запис на приложеном CD.

Чињеница да је акција спроведена координисано, у приближно исто време, помоћу унапред постављених озвучења, на исти начин, тј. гласним унапред снимљеним скандирањем, са преовлађујућим текстом „Ђиласе, лопове“, да је акцију пре него што је отпочела, најавио првоосумњичени, да је у акцији поред скандирања, коришћен исти метод – паљење навијачких бакљи, које су морале, по природи ствари, унапред бити припремљене, те да су, по тврђењу полиције извршиоци били снабдевени дозволама за кретање у време полицијског часа, као и предочени докази, представљају основ за сумњу да је првоосумњичени починио кривично дело из чл. 346. ст. 2. КЗ, који гласи:

Ко организује организовану криминалну групу, ако законом за такво организовање није предвиђена тежа казна, казниће се затвором од једне до осам година.

Унапред најављени „одговор“ првоосумњиченог, чињеница да поменуто Удружење заступа ставове власти, које је првоосумњичени део, јавно признање првоосумњиченог да је подстрекавао грађане да се успротиве онима које он види као опозицију власти, те да је првоосумњичени искористио Удружење као унапред основану групу за остваривање циљева због којих није основано и учинио је једним делом криминалне групе, представљају довољно основа за сумњу да је првоосумњичени оснивач криминалне групе, која је имала за циљ организовано изазивање опасности по станаре насељених зграда, тј. извршење кривичног дела из чл. 278, КЗ.

Чланови криминалне групе су непозната лица, чланови, активисти и симпатизери Удружења за заштиту младих, као и непозната лица, управници стамбених зграда на којима је организовано паљење бакљи. За све њих постоје основи сумње да су извршили кривично дело из чл. 346. ст. 4. КЗ, који гласи:

Припадник организоване криминалне групе из става 2. овог члана, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

2. Првоосумњичени као организатор криминалне групе, а истовремено као подстрекач и извршилац кривичног дела, те остали чланови криминалне групе, као извршиоци, предузели су радње које представљају основ за сумњу да су починили кривично дело изазивања опште опасности, из чл. 278. ст. 1. КЗ, који гласи:

Ко пожаром, поплавом, експлозијом, отровом или отровним гасом, радиоактивним или другим јонизујућим зрачењем, електричном енергијом, моторном силом или каквом другом општеопасном радњом или општеопасним средством изазове опасност за живот или тело људи или за имовину већег обима, казниће се затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.

У конкретном случају, опасност по живот и телесни интегритет људи изазвана је општеопасном радњом и општеопасним средством, тј. паљењем и одржавањем у ватреном стању навијачких бакљи. Бакље су паљене на равним крововима више стамбених зграда, по правилу високих, на заједничким деловима тих зграда који су у заједничкој својини етажних власника. Појам општеопасне радње односно средства није дефинисан у КЗ, већ су нека од њих примера ради (индикативним, не таксативним набрајањем) изрично поменута у наведеној одредби. Са друге стране, Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, у чл. 4. ст. 1. тачка 8 као насиље или недолично понашање одређује покушај уношења, уношење или употребу пиротехничких средстава. У овом случају таква средства нису употребљена у спортским објектима, већ у стамбеним зградама, па је неспорно да бакље потпадају под појам општеопасног средства у смислу чл. 278. КЗ.

Опасност треба да буде конкретна. С обзиром да је кривично дело извршено паљењем бакљи на великом броју вишеспратница широм Србије, а у једном случају је ескалирало у пожар, сваки од случајева паљења бакљи је изазвао конкретну опасност, било по делове зграда, било по инсталације, електричне, лифтова и сл. Приметно је било за време „бакљада“ да су све ролетне на највишим спратовима зграда биле спуштене, што значи да су станари били свесни да је опасност по њих и њихову имовину конкретна и да непосредно прети.

Опасност треба да буде општа, тј. да не буде усмерена према једном одређеном лицу, већ према неодређеном кругу лица, а у конкретном случају је била усмерена према онима који се у згради затекну, без обзира да ли су станари или не.

– Опасност је произведена на локацијама наведеним у тачки 1. ове пријаве: Нови Сад, Булевар цара Лазара од броја 41 до 43 (30. априла 2020. године), Новом Београду (30. априла 2020. године, Портал Нова С, Бакљада се наставља), затим на Врачару (30. априла 2020), Бањици (29. априла).

С обзиром на наведене околности и доказе има основа за сумњу да су првоосумњичени и друга непозната лица извршила кривично дело изазивања опште опасности из чл. 278. КЗ.

3. Првоосумњичени је члан владајуће Српске напредне странке (СНС) и посланик те странке у Народној скупштини. По Уставу, Србија је република заснована на владавини права и на начелима грађанске демократије (чл. 1). Будући да је првоосумњичени члан највишег државног органа, Народне скупштине, који је положио заклетву да ће поштовати Устав и законе, његово подстрекавање на пуштање политичких слогана оптуживањем за лоповлук једног од вођа опозиције који никад није био осуђиван за кривично дело у коме би била инволвирана јавна имовина, путем унапред постављеног озвучења и употребу пиротехничких средстава, његово понашање садржи у себи елементе за основ сумње да је извршио кривично дело повреде равноправности из чл. 128 КЗ, које гласи:

(1) Ко због националне или етничке припадности, расе или вероисповести или због одсуства те припадности или због разлика у погледу политичког или другог убеђења, пола, инвалидитета, сексуалне оријентације, родног идентитета, језика, образовања, друштвеног положаја, социјалног порекла, имовног стања или неког другог личног својства, другоме ускрати или ограничи права човека и грађанина утврђена Уставом, законима или другим прописима или општим актима или потврђеним међународним уговорима или му на основу ове разлике даје повластице или погодности, казниће се затвором до три године.

(2) Ако дело из става 1. овог члана учини службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од три месеца до пет година.

У конкретном случају су првоосумњичени као подстрекач и извршилац, као и друга непозната лица из криминалног удружења, извршили радње које представљају основ за сумњу у извршење наведеног дела. Они су дискриминисали друге због њиховог политичког убеђења, подстичући или вршећи радње које ограничавају људска права припадника опозиције, гарантована Уставом, законима и потврђеним међународним уговорима. При томе су осумњичени користили говор мржње и понижавајуће поступање, као облике дискриминације.

Ове радње су битно погоршале или изазвале поделе у друштву, па су се станари зграда на којима су припадници криминалне групе припремали радње звучних слогана и паљења бакљи улазили у отворени вербални и физички сукоб са члановима ове групе, што је претило изазивањем сукоба већих размера.

– Тако је у Београду на Карабурми, Јухурска улица, 30. априла дошло до инцидента када су на наведеној адреси грађани спречили лица која су неовлашћено желела да се попну на кров зграде. Такође, 3. маја у улици Мике Аласа грађани су отерали организоване припаднике који су се попели на кров зграде.

Наведена кривична дела су извршена описаним радњама и на другим местима у Србији. Локације које су идентификоване у овој пројави, представљају само део оних објеката на којима су криминалне радње биле вршене од стране криминалне групе.

Предлажемо Тужилаштву да, на основу елемената ове кривичне пријаве, предузме радње и мере предвиђене Закоником о кривичном поступку (даље: ЗКП), да наложи полицији предузимање јасно одређених истражних радњи и радњи идентификације извршилаца, а нарочито да позове ради давања информација

1. Владимира Ђукановића, члана СНС и народног посланика и

2. Марију Обрадовић, чланицу СНС и народну посланицу,

обоје, преко Народне скупштине Републике Србије,

као и овлашћеног заступника Удружења за заштиту младих.

Београд, 13. маја 2020.
ЗА ГРАЂАНСКИ КЛУБ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

ВЕСНА РАКИЋ ВОДИНЕЛИЋ

ДРАГОР ХИБЕР

САВО МАНОЈЛОВИЋ

Пешчаник.нет, 14.05.2020.

Srodni link: Vesna Rakić Vodinelić – Odgovor Tužilaštva

KORONA

________________

  1. Нестрпљиво очекујући ново рађање из пене јавног тужилаштва после успешног штрајка глађу народног посланика Александра Мартиновића.