Krivična prijava koju je tridesetak javnih ličnosti podnelo Tužilaštvu, kao vid protesta protiv ophođenja pravosuđa u slučaju šestoro anarhista.

Potpisnici, među kojima su istaknuti profesori, umetnici, novinari, aktivisti nevladinog sektora i antifašističkih organizacija, podneli su krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu, u kojoj obaveštavaju Tužilaštvo da su učešćem na okruglom stolu o optužnici protiv šestoro anarhista počinili krivično delo ometanja pravde.

Povod za ovu simboličnu akciju je postupak protiv R.K. (17), N.H. (18) i I.F. (19), koji su u noći između 23. i 24. oktobra u Vršcu lepili plakate na kojima je pisalo “Sloboda uhapšenim anarhistima“, zbog čega se terete za “ometanje pravde” po članu 336 b Krivičnog zakonika.


Okružno javno tužilaštvo Beograd 11000 Beograd, Savska 17a

Saznavši da su u noći između 23. i 24. oktobra, u Vršcu privedeni R.K. (17), N.H. (18) i I.F. (19) zbog lepljenja plakata na kojima je pisalo “sloboda uhapšenim anarhistima”, te da je protiv njih pokrenut postupak u kojem se terete za “ometanje pravde” (po članu 336 b KZ), mi dole imenovani građani Republike Srbije

Prijavljujemo

da smo dana 10. decembra 2009. godine, od 14 do 16:30 sati, u prostorijama Media Centra u Beogradu, Terazije 3, sudelovali na okruglom stolu povodom držanja u pritvoru i povodom optužnice protiv Ivana Vulovića (24), Sanje Dojkić (19), Ivana Savića (25), Ratibora Trivunca (28), Tadeja Kurepe (24) i Nikole Mitrovića (29) i tvrdili da im je pritvor određen iako nisu bili ispunjeni niti dokazani uslovi predviđeni u čl. 142 ZKP, da je kvalifikacija dela koja im se stavlja na teret (međunarodni terorizam iz čl. 391 KZ) nesrazmerna radnjama za koje su optuženi, kao i da takva kvalifikacija predstavlja diskriminaciju u odnosu na kvalifikacije za druga krivična dela izvršena istim ili sličnim radnjama, i to sa daleko težim posledicama (kao na primer kvalifikacija radnje paljenja ambasade SAD u Beogradu, u februaru 2008. godine, u kojoj je izgubio život jedan državljanin Srbije) i javno tražili da se okrivljeni Ivan Vulović, Sanja Dojkić, Ivan Savić, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa i Nikola Mitrović puste na slobodu i da se sa slobode brane čime smo, po pravnom stanovištu koji ste izrazili pokretanjem postupka protiv R.K. (17), N.H. (18) i I.F. (19), izvršili krivično delo ometanja pravde iz čl. 336 b KZ, jer smo učinili isto što i oni, pa vam predlažemo da preduzmete radnje koje ZKP predviđa.

Beograd, 28. decembar 2009. godine

Vesna Rakić-Vodinelić, Zagorka Golubović, Ljubiša Rajić, Borka Pavićević, Želimir Žilnik, Goran Despotović, Zoran Petakov, Milica Tomić, Maja Krek, Ana Isaković, Vladimir Marković, Jovana Vuković, Sonja Drljević, Jelena Bakić, Slobodan Šabeljić, Stanislavka Zajović, Ljiljana Radovanović, Snežana Tabački, Majda Puača, Gordana Modošan, Nada Bošković, Miloš Tabić, Dušan Kosanović, Milan Radanović, Nenad Glišić, Jelena Veljić, Aranđel Bojanović, Branimir Stojanović

 
Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista, 29.12.2009.

Peščanik.net, 29.12.2009.