U nedelju, 3. januara u 13h Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista organizuje protestno okupljanje ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj 22-26.

Prvobitno je okupljanje najavljeno ispred Centralnog zatvora u Bačvanskoj 14. Pri pokušaju prijave ovog skupa u policijskoj stanici Voždovac (na čijoj teritoriji se nalazi CZ) 31.12.2009. dežurni policajac je odbio da ispoštuje zakonsku proceduru i zavede prijavu skupa, uz iznošenje neistine – da je na celoj teritoriji opštine Voždovac zabranjeno održavanje javnih skupova. Odbijen je naš zahtev da prijavu zavedu i dostave nam pismenu zabranu skupa ili nam pismeno obrazlože ovaj čin “nezavođenja” prijave.

Zarad bezbednosti učesnika i učesnica skupa rešili smo da se okupimo na mestu gde je bilo moguće legalno prijaviti skup – ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj 22 (na teritoriji opštine Savski venac), nakon čega ćemo odlučiti da li ćemo otići do zgrade Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici.

Svakog trećeg u mesecu odlučuje se o produžavanju pritvora za šestoro ljudi okrivljenih za međunarodni terorizam. Naš zahtev je da se okrivljeni kojima se sutradan navršava četvrti mesec pritvora puste na slobodu i da se odbaci besmislena politička optužnica za međunarodni terorizam. Ovaj zahtev su podržale i brojne ugledne javne ličnosti koje će nam se pridružiti i u sutrašnjem protestu. Podsećamo na otvoreno pismo grupe intelektualaca o procesu protiv šestoro anarhista.

Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista, 02.01.2010.

Peščanik.net, 02.01.2010.