“Danas” je u izdanju od 14. oktobra 2002. izvestio o proslavi četrdesetogodišnjice objavljivanja prve ploče Bitlsa, u organizaciji braće Karića i njihovog kluba »Jelena«. Blago ironični napis prenosi atmosferu prigodnim fotografijama: Sretena Karića, za bubnjevima u bujnom sobnom zelenilu – a prema naslovu – u ulozi Ringa Stara; Bogoljuba Karića, u poletnom plesu sa gradonačelnicom Beograda Radmilom Hrustanović, te ministara u Vladi Republike Srbije, Aleksandra Vlahovića, Gorana Pitića i Gordane Matković, u društvu Sretena Karića, koja je potpisana naslovom numere A Hard Day’s Night.

Koje poruke smo primili?

Najpre, socijalne. Braća Karići su, van svake sumnje, pokazali zavidan stepen socijalne inteligencije. Shvativši da turbofolk i pop ljige više nisu politički korektni, muzički talenat su usmerili na rok-nostalgiju, pokazujući da socijalni potencijal njihove obrade roka nije zanemarljiv, jer garantuje povratak u (personalno izmenjenu) političku elitu. Po spoljašnjim obeležjima, drugačiju od one koju su devedesetih godina istrajno osvajali, ali po reakciji na socijalnu prilagodljivost Karića – istu. No, poreske obveznike i birače ove zemlje ne zanima koeficijent socijalne inteligencije čuvene braće. On je sam po sebi bez efekta. Važno je to da društveno dejstvo ove eksplozivne prilagodljivosti nepogrešivo nastupa samo With a Little Help From My Friends. Ta pomoć je – treba li naglasiti – nesebično pružena.

Sledeća poruka bi se uslovno mogla označiti kao kulturna. Iako je atmosfera teških zavesa, ukrasnog zelenila i preterano pozlaćenih stolica (turbofolk faza uspona ove promućurne porodice) jasno naznačena, valja znati da zidove kluba »Jelena« krase platna Lubarde, Milosavljevića, Uzelca… – što je već znak tranzicije ka ozbiljnim umetničkim ciljevima. Braća Karići će vremenom naučiti da je takva platna bolje držati u privatnim no u javnim prostorima, a ako se ne mogu uzdržati od izlaganja – da je pravo mesto muzej, a ne kafana. Međutim, da li će nova srpska politička elita ikad naučiti da se ne pleše, ne peva, ne sedi i ne jede sa onima koje je ta ista elita označila kao Miloševićeve neopravdano privilegisane profitere, ili bar da se to ne čini na njihov račun? Ili elita ovako organizovan jubilej smatra samo epizodom, koja nije bitna? Jer, All You Need is Love, a ples, pesma i puni stolovi su samo uzgredna i neobavezna dekoracija.

Najzad, primili smo i političku poruku. Revolution je prošla – umesto I’m a Looser, Bogoljub i Sreten, pošto su prethodno novim prijateljima saopštili: »I Want to Hold Your Hand«, a ovi ruku blagonaklono pružili, mogu (kao što i jesu), da praše Let it Be.

Potpisnicu ovog teksta su svojevremeno pozvali i neki od likova sa opisanih fotografija da brani zakon o ekstraprofitu pred Saveznim ustavnim sudom od advokata i drugih zastupnika braće Karić. Učinila sam to po pravilima struke u koju i dalje tvrdoglavo verujem. Nažalost, cilj koji se od odbrane očekivao je izostao – i zbog muzičke, plesne, gastronomske, itd. legitimizacije Karića, koja tako brzo vodi u socijalnu i političku. Danas, tim povodom, uporno me opsedaju stihovi Bitlsa – ne: let it be, nego: count me out, jer pred nama, građanima ove zemlje je, uz The Karić Brothers and Friends, još The Long and Winding Road.

Danas, oktobar 2002.

Peščanik.net, 16.10.2002.


The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)