Stručnoj javnosti je u republičkom parlamentu u sredu 22. maja predstavljena Radna verzija Nacionalne strategije reforme pravosuđa. U prethodnom periodu, na adresu Ministarstva pristigli su brojni komentari i sugestije koji su u potpunosti uvaženi, rekao je državni sekretar Danilo Nikolić i dodao da se njima “doprinosi da tekst postane sadržajniji, konkretniji, precizniji i jednom rečju – kvalitetniji”.

Na promociji radne strategije učestvovao je i pomoćnik u Ministarstvu pravde Čedomir Backović koji je ukazao da je reforma “neophodna zbog redovne reforme, zbog tranzicionih promena, ali i krupnih grešaka koje su ranije napravljene”.

Danilo Nikolić, aktuelni državni sekretar Ministarstva pravde bio je dugogodišnji sudija Okružnog suda u Nišu, široj javnosti poznat kao predsedavajući drugostepenog veća koje je potvrdilo oslobađajuću presudu za Pahomija Gačića, vladiku Srpske pravoslavne crkve, na osnovu zastarelosti odnosno neuverljivosti navoda dečaka koji su ga optužili za seksualno zlostavljanje.

U novinarskom istraživanju pre tri godine otkriveno je jedno anonimno pismo, zavedeno u dokumentima Ministarstva pravde u vezi sa slučajem Pahomije: “Dan pre završnog pretresa [u slučaju Pahomije], na moje veliko iznenađenje, s obzirom na to da znam prilike u sudu, u restoranu ispod tribina Fudbalskog kluba Radnički, u popodnevnim satima, za jednim stolom su sedeli tadašnji ministar pravde Zoran Stojković, predsednik Okružnog suda Danilo Nikolić i sudija Katarina Ranđelović [koja je donela prvostepenu presudu o oslobađanju Pahomija]”, tvrdi autor pisma, potpisan samo kao “sudija”.

Iako su akteri negirali navodni susret, bar se pokazalo da je tadašnji ministar pravde dan pre oslobađajuće presude Pahomiju zaista bio u Nišu – Stojković je naime prisustvovao predstavljanju jedne knjige na Niškom univerzitetu 5. marta 2007. Knjigu Sporazum o priznanju krivice napisao je sudija Danilo Nikolić.

Nikolić je bio jedan od neizabranih u opštem izboru sudija 2009. godine.

Čedomiru Backoviću, pomoćniku ministra pravde u sektoru za evropske integracije i međunarodne projekte, Advokatska komora Vojvodine 2005. godine odbila je zahtev za upis u Imenik advokata, uz obrazloženje da “nije dostojan” da obavlja advokatsku dužnost, jer je krivično osuđivan. Prema navodima koje je potvrdio i sam Backović, pravnosnažno je osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, jer je 2003. godine učestvovao u kafanskoj tuči, kada je jednog čoveka udario pivskom flašom u glavu, a ovaj mu je zauzvrat odgrizao deo uha.

Takođe, Backović je za Advokatsku komoru Vojvodine bio nedostojan za obavljanje advokatske dužnosti i zato što je na lokalnim izborima u rodnom Somboru bio kandidat za gradonačelnika ispred Grupe građana “25.000 evra” – što je  suma koju je u izbornoj kampanji obećao srećnom biraču čiji matični broj bude izvučen na lutriji.

Čedomir Backović, kao potpredsednik, i Danilo Nikolić, kao član, učestvuju u radnoj grupi za izradu Strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine, osnovanoj početkom godine.

Backović koordinira podgrupu za nezavisnost a Nikolić podgrupu za nepristrasnost sudstva.

Dodatni izvori: Koalicija za pristup pravdi

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 24.05.2013.

REFORMA PRAVOSUĐA