Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Ovo ludo vreme je dobilo i svoje zvanično ime. Nazvali su ga – Lucifer. Preporuka lekara je da se, dok Lucifer ne prođe, ne izlazi iz kuća. Nažalost, ne i da se ne izlazi u javnost. Pa je tako ono novinarsko da je neuobičajeno lepo vreme izmamilo mnogobrojne šetače pretvoreno u: neuobičajeno vrelo vreme izmamilo je mnogobrojne neprimerene izjave vlasti.

Najviše se, po običaju i navici, istakao ministar vojni koji je ovog puta uspeo da zarati sa stanovništvom. Naše države.

Ako se u vojsku možda i ne razume, maskiranje i borbena dejstva mu nisu strani, a bombardovanje informacijama i bacanje dimnih bombi mu baš idu od ruke. Jednog dana je vraćao obavezu služenja vojnog roka, drugog najavljivao da će svi morati da prođu vojnu obuku, trećeg da se civili ipak neće obučavati za Kalašnjikove već za „prvi zavoj“, da bi već narednog dana uvodio obavezne vojne vežbe i za žene, a sledećeg ih proglasio i vojnim obveznicama (ako tako glasi ženski rod od: vojni obveznik?) sve do pedesete godine života.

Dok ovo pročitate možda je već izdao naredbu i da deca u vrtiću prođu predvojničku obuku ili da se još u porodilištima dobija vojni raspored.

A da bi se najšire narodne mase bolje upoznale sa vojnom i svakom drugom doktrinom ministra vojnog, on je kreirao i sajt pod svojim imenom, odnosno prezimenom. Na njemu (sajtu) ministar hvalospevi o sebi u trećem licu (jednine, da ne bude zabune) i predstavlja se kao „dugokosi mladić krajiškog porekla iz radničke porodice bez ikakve povezanosti sa poznatim političkim familijama“ (osim, možda, sa onom najpoznatijom, Milošević-Marković?!).

Borbena dejstva, doduše znatno manjeg obima, preduzela je i potpredsednica vlade. Ona je slavodobitno unapred objavila rezultate čuvenog samoproglašenog unutrašnjeg dijaloga (koji nije ni započeo!) i obavestila javnost da su opozicioni lideri miševi, a da je vlast – lav. Kako je došla do takvih rezultata? Pa jednostavno. Pošto opozicija nije javno iznela svoj stav za rešenje kosovskog pitanja, ona je – miš. A pošto vlast takođe nije javno iznela svoj stav za rešenje kosovskog pitanja – ona je lav.

Da bi pojačala ovu „argumentaciju“ (ili samo zato što se setila da u basni baš miš unesrećenom lavu vadi trn iz šape?), potpredsednica vlade se okanula životinjskog carstva i prešla na estradu. Čime je nepotrebno proširila front napavši sad i folk-pevačice koje je uzela za primer nebitnosti.

No, maskirna dejstva vlasti ne bi bila to što jesu da ih ne predvodi vrhovni komandant. Na opelu žrtvama „Oluje“, predvojnički je izjavio da Srbija ima snage da zaštiti svoj narod i da „više nigde na srpskom etničkom prostoru“ neće dozvoliti zločine jer „nemamo prava da gubimo srpske glave i ognjišta i da gledamo u nebo“. Nije jasno šta će se sve smatrati srpskim etničkim prostorom, naročito kad se on pominje u kontekstu Hrvatske, ali – ili ima veze sa najavljenom deklaracijom Srbije i Republike Srpske o „opstanku srpskog naroda“ ili da se spremamo da zaratimo i sa gangsterima grada Čikaga ako slučajno udare na neku „našu“ glavu.

Peščanik.net, 07.08.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)