U članku pod naslovom “Autokratski lud”, Spiegel Online podsjeća da je već prije godinu dana mađarsko vodstvo provociralo Europsku uniju zadiranjem u medijske slobode. A danas, nije samo više riječ o ograničavanju slobode medija, nego su u opasnosti demokratska temeljna prava, a premijer Viktor Orbán se ponovno nadjačava s Bruxellesom i prkosi Europskoj komisiji, piše Spiegel Online. Ovaj magazin dalje navodi da je predsjednik Europske komisije Barroso u dva pisma upućenima Orbánu izrazio svoje sumnje i brige zbog novog zakona o središnjoj banci, ali da se to mađarskog premijera nije dojmilo.

 
Nije više republika, a ustav počinje “nacionalnim vjerovanjem

“Orbán je s dvotrećinskom većinom svoje nacionalno konzervativne stranke Fidesz (Mađarski građanski savez) i njezine satelitske stranke KDNP (Kršćansko-demokratska narodna stranka) dao donijeti zakon. U principu on može sa svojom parlamentarnom većinom sve učiniti što god želi – pa je tako po brzom postupku u travnju progurao novi ustav. Mađarska od siječnja službeno više nije republika, taj naziv je Orbán dao izbrisati iz naziva države. Umjesto toga u prvom planu stoji nacija, ustav počinje s jednim ‘nacionalnim vjerovanjem’. Pored toga je u dodatnim zakonima uređeno uspostavljanje jednog proračunskog vijeća s mandatom od devet godina. Ono može u svako doba uložiti veto protiv proračuna budućih vlada i time utrti put novim izborima. Kompetencije Ustavnog suda je Orbán također dao snažno ograničiti.

Kritičari opominju da premijer tako cementira svoju moć, govore čak o državnom udaru pravnim sredstvima. Orbán naprotiv zabranjuje svako uplitanje. Obrazlaže da u biti samo dovršava prijelaz iz komunizma u demokraciju. Za luxembourškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna je Mađarska postala čak ‘sramota Europske unije’, prenosi Spiegel Online.

Ovaj magazin dalje navodi i da Europska komisija nije Orbána kritizirala dovoljno oštro, da se iz Bruxellesa moglo dosad tek čuti da su “zabrinuti”. Za razliku od pojedinih europskih političara. Pa je tako, kako prenosi Spiegel, kopredsjedatelj frakcije Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Cohn-Bendit Orbána nazvao “autokratski ludim”, i pozvao Europsku komisiju da spriječi da Mađarska prekrši duh europskih ugovora.

 
“Viktator, Viktator!”

RP online također prenosi Cohn-Benditove izjave gdje o Orbánu kaže: “On se razvija u mađarskog Napoleona i sam sebe vidi kao malog mađarskog cara.” Pored ovih izjava, RP online se osvrće i na demonstracije koje su povodom spornih zakonskih reformi održane u Mađarskoj. “Na desetine tisuća Mađara je izišlo na ulice kako bi prosvjedovali protiv desno-orijentirane vlade. Ono čime se vode ti ljudi je strah za opstanak njihove mlade demokracije koju, nakon ustavnih promjena provedenih od vlade Viktora Orbána, smatraju znatno oštećenom. Njihovi uzvici ‘Viktator, Viktator!’ šefa vlade obilježavaju kao autoritarnog moćnika. Traže njegovu ostavku. Ali Orbán to, kako se i očekivalo, odbija”, piše RP online.

Ovaj list usto navodi i da savezna vlada u Berlinu sa zabrinutošću prati razvoj događaja u Mađarskoj te da je Berlin pozvao vladajuće u Budimpešti da poštuju temeljne vrijednosti u demokratskoj Europi. RP online napominje, međutim, da se ovaj članica Europske unije nalazi i u financijskoj nuždi. U članku se podsjeća da je znatno opala vrijednost mađarske valute forinte te da se zemlja nalazi u velikim dugovima. Spiegel Online s tim u svezi dodaje da Orbánova zemlja treba svježeg novca od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). “Ali Orbán je dosad za svojih zahtjevima tako izrazito provocirao, da je Bruxellesu i MMF-u bilo dosta pa više nisu bili spremni na razgovore”, navodi Spiegel Online, obrazlažući da bi upravo ta beznadna ekonomska situacija zemlje mogla poslužiti kao sredstvo pritiska na vladu Viktora Orbána.

 
Marina Martinović, Deutsche Welle, 06.01.2012.

Peščanik.net, 06.01.2012.