Ko kaže da istorija, učiteljica života, nikada nikoga ničemu nije naučila. Evo, na primer, Jego ex Sijatelstvo je (ako je verovati novinčinama) izvukao pouku iz bliske prošlosti. Prosu se, naime, vest da je Tadić nameran da se uortači sa Čedom Jovanovićem i da združenim snagama krenu u nove radne pobede.

Ako je vest tačna, ovo je tipičan primer takozvane zakasnele pameti. Dobro se, recimo, sećam prošlog, predizbornog proleća, kada je Čeda Jovanović u više navrata javno (a i u četiri oka, to jest uva) pozivao tada-još-uvek-prezidenta na zajedničko okupljanje oko ideje Preokreta, inače jedine razumne političke ideje plasirane u poslednjih deset godina, ali nažalost brzo posustale.

Jego ex Sijatelstvo, međutim, nije hteo ni da čuje. A zašto? Sad ću da vi kažem: ušla mu bila voda u uši, a istovremeno mu zinulo i dupe. Bio je uveren da će sve moći sam. I tu se, da kažemo, preračunao, mada bih ja upotrebio i neku težu reč, ali neću da sekiram Panovića.

Može biti da savez Tadića i Jovanovića i nije tako loša ideja. Ili to samo tako izgleda u ambijentu lišenom bilo kakve razložne ideje. Jer, kako stvari stoje, DS, ovakav kakav je, neće biti u stanju da se kovarne skorih dana. Isuviše je tu klika, koterija i interesnih zajednica, isuviše je tu zle krvi, da bi iz svega toga proizašla bilo kakva koherentna, a nepapirnata politika. Kao i prethodnik mu, i Đilas (umal ne rekoh Ramzes) smatra da se osmogodišnja brljotina može popraviti kadrovskim rokadama i upotrebom mašine za maglu. Dobro, Đilasu se to ne može preterano zameriti jer on kao pripadnik poštene tehničke inteligencije nije naročito upućen u finese političke filozofije. Bez koje, dame i gospodo, ne ide, pa ne ide, a ako neko hoće dokaz za to, neka se osvrne oko sebe. To što će videti (mada je to bolje ne videti) direktna je posledica račundžijskog i populističkog podilaženja najnižim instinktima mase.

I tako to! I tome slično! E, cenjeni publikume, kada se u neizvesnoj budućnosti okupi nekoliko hadžija kojima bude došlo iz dupeta u glavu da je efikasna politika isključivo ona koja radi na suzbijanju, a ne na raspirivanju instinkata mase, tek ćemo onda moći govoriti o nešto svetlijoj perspektivi.

Ali izgleda da osovina Tadić – Jovanović neće biti jedini srpski raskol u DS-u. Kruže glasine da se i Dušan Petrović sprema na ortakluk sa „predsednikom sveta“. Što će, verovali ili ne, bitno osnažiti upravo DS. Iako tamo misle drugačije.

 
Danas, 17.02.2013.

Peščanik.net, 18.02.2013.