Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev potpisao je dekret o prevremenom prestanku mandata gradonačelnika Moskve Jurija Luškova. U obrazloženju odluke je navedeno da je Luškov smenjen zato što je „izgubio poverenje predsednika Ruske Federacije“.

Pre godinu dana u Rusiji su u 76 regiona održani lokalni izbori, koji su potvrdili stabilne pozicije vladajuće partije Jedinstvena Rusija Vladimira Putina, koja u petom sazivu skupštine Moskve ima 32 od 35 poslaničkih mesta. Jurij Luškov, koji je 18 godina bio gradonačelnik Moskve, sa te funkcije nije nameravao da ode bar još 5 godina, koliko traje mandat koji je prošle godine ubedljivo osvojila njegova stranka.

Dobrom izbornom rezultatu tada se radovala i Jelena Baturina, supruga gradonačelnika Moskve, najbogatija žena na svetu „koja je sama stekla imetak“. Luškov se već dugo optužuje da je zloupotrebama službenog položaja uticao i na rastuće bogadstvo svoje supruge. Baturino bogatstvo procenjeno je na 4.2 milijarde dolara i 2008. nalazila se na 253. mestu Forbsove liste. Jelena je krajem septembra u Londonu kupila imanje Vitanherst i počela da gradi najveći stambeni objekat posle Bakingemske palate, a troškovi izgradnje dostići će 110 miliona evra, dok njenog supruga Luškova optužuju da je za svog dosadašnjeg mandata uzrokovao uništavanje trećine istorijskih zdanja u ruskoj prestonici.

2008. godine gradonačelnik Moskve je zabranio održavanje najavljene Parade ponosa i podsetio da je Moskva i 2007. bila pod nezapamćenim pritiskom jer je sprečavala održavanje „sotonske manifestacije“ kakva je Parada. Paradu su ipak održali gej aktivisti koji su bili pretučeni i hapšeni. Moskovske vlasti zabranile su nebrojano mnogo protestnih skupova opozicije i nevladinih organizacija, a oni koji su održani najčešće su prekinuti uz primenu sile prema demonstrantima. Tokom požara koji su letos zahvatili Rusiju i višenedeljnog zagađenja u Moskvi koje je udvostručilo smrtnost u glavnom ruskom gradu, Jurij Luškov je bio na odmoru.

 
Peščanik.net, 28.09.2010.

Srodni linkovi:

Jagoda Mileta – Gradonačelnikove pčele

YouTube – Smoke in Moscow

Ежедневный Журнал – Odbrana gradonačelnika