Vesti u Srbiji ove nedelje počinju sa: situacija je trenutno mirna, ali napeta, sukobile se dve grupe vernika u Novom Pazaru, odbornik radikala bacio suzavac na svoje kolege iz DS u Rumi, kamenice u Novom Sadu na protesnom maršu antifašista, policija upada u džamije i šikanira imame, privodi neonaciste, odbornike. Nasilje se valja ovom zemljom, a predsednik vlade i predsednik države postižu neverovatne uspehe na diplomatskom planu.

Koštunica se bije za međunarodno pravo, a Tadić je na ministarskoj konferenciji, Životna sredina za Evropu, koja se održava u Beogradu, pokrenuo akciju Nulta emisija – nula poreza. Tadić je predložio da se smanji emisija štetnih gasova na petinu, dakle ne ZA petinu nego NA petinu. Predsedniku pamet ne smeta i on nastavlja svoju borbu za mir i prosperitet čitavog sveta, a i šire.

Decenijama se mnogi ozbiljni i moćni ljudi bore za svaki promil smanjenja zagađenosti, Kjoto na primer predviđa smanjenje od samo pet odsto, ali naš lepi i visoki predsednik neće da igra na sitno, nego odmah, bre, da se smanji to đubre i da svi živimo kao Porodica bistrih potoka. I to predlaže predsednik zemlje u kojoj ženama u Boru i Pančevu od zagađenja pucaju najlon čarape i u kojoj niko ne ume i neće da zaustavi pomor ribe.

Potamanili smo toliko ribe da više nećemo moći da slavimo Svetog Nikolu kao posnu slavu. Ribe neće biti za svakog srpskog domaćina i moraće da se pređe na gicetinu – što bi predsednika verovatno jako obradovalo.

Predsednik i premijer su od državničkih aktivnosti ove nedelje imali i susret sa Gaspromom. O toj ruskoj državnoj kompaniji koja hoće da kupi NIS i ko zna šta još, izveštavalo se kao da je u pitanju neka ličnost, živ čovek: Gasprom je bio u odvojenim posetama predsedniku i premijeru, Gasprom je dodao, Gasprom je podvukao.

Dakle, Vladimir Vladimirovič Gasprom sredio je stvari u Ukrajini, oformio je ukrajinsku vladu brže nego što se nadao i tako našao malo vremena da svrati u prijateljsko-ucenjivačku, radnu posetu Srbiji…

 
Emisija Peščanik, 12.10.2007.

Peščanik.net, 12.10.2007.