Dizajn: Slaviša Savić
Dizajn: Slaviša Savić

Pre šest dana objavili smo tekst trojice autora koji krajnje ozbiljno, argumentovano i pristojno analiziraju doktorsku disertaciju aktuelnog ministra policije i istog časa se na nas, odnosno na Peščanik, obrušilo pola državnog aparata.

Taj stepen agresivnosti, laži i bezočnosti više uopšte nije smešan. Šest dana i šest noći neko ulaže velike resurse svake vrste da obara naš sajt, poručujući nam time da za nas i naše autore nema mesta u ovoj zemlji.

Kada smo odlučile da objavimo taj tekst znale smo da nećemo proći jeftino. Međutim, sve što se dešavalo posle toga je postalo nadrealno. Čemu ta histerija ministara, predsednika vlade, poslanika, vlasnika Megatrenda? Šta oni to brane braneći neodbranjivo, tvrdeći da je objavljivanje tog teksta deo međunarodne zavere za rušenje Aleksandra Vučića. Da li su svi oni uopšte normalni? I ovo nije retoričko pitanje.

Nekim ljudima se već smučilo da danima slušaju o plagijatu, o Peščaniku, o rušenju našeg sajta, tvrdeći da u zemlji ima daleko većih problema. Pa mi se slažemo. I nama je dosadilo. Želimo samo da opozovu svoje pse koji nam ugrožavaju pravo da postojimo. I mi mislimo da u zemlji ima mnogo drugih i većih problema od jednog lažnog doktorata i obaranja jednog sajta.

To što nas ne ostavljaju na miru, što razne ljude stavljaju u ponižavajuću situaciju da pred javnošću lažu o doktoratu svog kolege doktora Stefanovića, nije naš izbor. To ne govori o Peščaniku, nego o državi u kojoj živimo.

Ovo najnovije ludilo ne može dobro da se završi: da se problem plagijata razreši na mestu na kome se takav problem razrešava, jer to niko ko ima moć i vlast u ovoj zemlji ne želi.

Pola ministara iz sadašnje vlade su predavači na Megatrendu ili su tamo doktorirali. Policija, čiji je šef doktorirao na tom istom Megatrendu, treba da juri one koji nam danima obaraju sajt, pri čemu najozbiljniji tragovi vode upravo do Megatrenda.

Ceo ton ovom ludilu je dao ko drugi nego predsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je besan zbog raznih stvari, pa i zbog toga što mu OEBS i Evropska komisija ne veruju da mediji u Srbiji nisu cenzurisani. Dijagonalnim čitanjem doktorata svog štićenika, naoružan diplomom pravnog fakulteta, odmah je saopštio orbi et urbi da je doktorat čist kao suza, pokušavajući time da svima zapuši usta i da neopterećen ode u posetu Angeli Merkel. Ovako, osim pitanja o nesvrstanoj poziciji Srbije po pitanju ukrajinske krize, nemačka kancelarka će ga propitivati i o stanju medija u Srbiji.

Ne znam koliko će još dugo svet tolerisati to što naš predsednik vlade tokom jednog radnog dana malo oponaša Vladimira Putina, malo Vojislava Šešelja, a onda povremeno i nakratko Angelu Merkel i Zorana Đinđića, ali ovde u zemlji ta igranka je završena.

On i njegovi saradnici i satrapi sve češće posežu za agresivnošću, diskvalifikacijama i nasiljem. Kao da žele da nam jasno stave do znanja da će ubuduće svako ko im nešto zameri, nešto ih upita, ućutkati svim sredstvima. Naravno sve u cilju ozdravljenja zemlje i približavanja Evropskoj uniji.

Već tokom poplava je postalo jasno da će predsednik vlade sa pokvarenjacima, kako nas je nazvao, postupati bez milosti. Mediji koje su demokrati osakatile, sada su satrveni. Sve češće kao jedino polje slobode ostaje internet.

Hiljade ljudi se naselilo u tu virtuelnu Srbiju. Tamo je sagradilo svoje zajednice, svoje puteve i svoje trgove. Ne mogu, a i ne žele da se valjaju u blatu koje svakoga dana prozvodi ova vlast i njeni mediji.

Ako Aleksandar Vučić i njegovi ešaloni stvarno budu jurišali na te virtuelne trgove i ulice, jednog časa tim ljudima neće preostati ništa drugo nego da siđu na zemlju, na prave ulice i na prave trgove.

U ovoj zemlji ima još mnogo onih koji su spremni da plate bilo koji cenu da bi ostali slobodni ljudi.

Peščanik.net, 06.06.2014.

PLAGIJATI