Danas će biti 19 stepeni, otoplilo je i bolesnici na odeljenju za onkologiju KBC će moći malo da se ogreju. Popravka grejanja, koja je trebalo da bude završena još letos, kasni. Ljudi, građani koji se leče od najteže bolesti se smrzavaju, lekari su u džemperima, kvarcne peći temperaturu podignu jedva do 14 stepeni. Čujem da je doživotni ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, preporučio pacijentima da se u tom slučaju pokriju sa dva ćebeta. Ovu meru štednje u zdravstvu ministar Milosavljević je verovatno peuzeo od Čaušeskuovog ministra zdravlja, koji je svojim pacijentima predlagao da, ako im je zima, leže po dvoje u krevetu i tako se greju. Sedam dugih godina ministar zdravlja je kadar G17 plus, na početku stidljiv i skroman čovek, koji je postao oličenje arogancije, i to u zemlji u kojoj u bolnicama u prestonom gradu pacijenti za doručak dobijaju čaj u limenoj šolji i parče suvog hleba, što je manje nego u nekim konc-logorima.

To je logično u zemlji kojom vladaju Koštunica i Tadić. Koštunica je ovih dana u ofanzivi na protektora BIH, Miroslava Lajčaka. Lajčak mu se zamerio još onda kada je omogućio da Crnogorci na referendumu izglasaju nezavisnost. Sada, Koštunica optužuje Lajčaka da mu ukida drugo plućno krilo, Republiku Srpsku, baš kao što je Ahtisari hteo da mu uzme Kosovo. Očuvanje Kosova i RS su sada najveći ciljevi državne i nacionalne politike, poručio nam je premijer. A predsednik je, da ne zaostane u patriotizmu i očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i RS, odmah telefonirao Dodigu i obodrio ga. Predsednik nam izgibe trčeći za Koštunicom koji opet, na krilima ruske nafte i gasa, jedzdi okolo buškajući gde god može. U Bosni za to ima Dodiga, a u Crnoj Gori Andriju Mandića, predsednika srpske liste u Crnoj Gori, koji je rado viđen gost u Skupštini Srbije, a koji je pre neki dan rekao da ne priznaje novi Ustav Crne Gore, jer se njime formalizuje plan etničkog čišćenja srpskog naroda u Crnoj Gori.

Dokle će u pokušaju destabilizovanja susednih država ići vlast ove naše države, kolike su naše moći da opet napravimo neku svinjariju, pitanje je, ali nema dileme da će Koštunica svoju frustraciju zbog gubitka Kosova izvoziti gde god stigne, pa neka košta kolko košta. Šta će raditi Tadić, i to je pitanje, on će verovatno u takvim trenucima prihvatiti poziv neke organizacije za zaštitu čovekove okoline da otvori konferenciju o održivom razvoju, biodiverzitetu – baš mu je lepo stajalo kada je pre nekoliko dana govorio o tim stvarčicama. A možda Tadić iduće godine dobije i Nobelovu nagradu za mir kao Al Gor, što da ne.

Vidim da je predsednik bio na Sajmu knjiga i da je rekao da još nema šta da nam kaže o datumu zakazivanja izbora, jer želi, veli, kao i uvek da dobro razmisli. Dok bucko lazmisla, zemlja mu se pomalo raspada…

 
Emisija Peščanik, 26.10.2007.

Peščanik.net, 26.10.2007.