Dobar dan svima, a posebno Beograđanima – sa njima treba malo nežnije, jer ih ove jeseni i zime čeka saobraćajni kolaps neviđenih razmera. Zaobilaznica koja se pravi od 1990. još je u prvoj fazi izgradnje, a kada počne rekonstrukcija Gazele, jedini pravi filozofski problem Beograđana i njihovih nesrećnih gostiju biće kako preći od tačke A do tačke B. Gazela će se rekonstruisati 20 meseci, što je veliki napredak naše države, jer od postojeća četiri mosta dva su nam napravili Hitlerovi i Staljinovi vojnici za vreme Drugog svetskog rata.

Ali do tada ćemo, kako najavljuje B92, za utehu imati parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Potpisivanje se navodno planira za nekoliko dana. Jovan Teokarević sa FPN-a rekao je tim povodom nešto što mi se čini podjednako užasnim i tačnim – i ako ostanemo beznadežan slučaj, to jest ne ostvarimo saradnju sa Hagom, mislim da EU neće dozvoliti da budemo jedina zemlja u regionu bez Sporazuma, te ce nam ga, s gađenjem, ponuditi. Za vreme ratova devedesetih su nas s mnogo prava mrzeli, onda su bili ushićeni našom petooktobarskom revolucijom; onda su nas posle 12. marta sažaljevali, a sada nas se gade. Politika je na naslovnoj strani pre neki dan objavila ogromnu fotografiju navijača koji nose transparent: Plaši se Evropo, evo nas stižemo. Pazi da nas se ne uplaše.

U izveštaju Evropske komisije Srbija se kritikuje zbog nedovoljne saradnje sa Hagom, a zabrinjavaju ih i ratoborne izjave o Kosovu pojedinih političara, pre svega iz DSS-a, koji su skloni čistom bezumlju i kojima je omiljeni sport besmisleno razaranje svega što im padne pod ruku. Evropska komisija je u svom izveštaju naročito kritikovala pravosuđe. Evo nekoliko podataka koji svedoče o tome da je Srbija raj za silovatelje i ubice. Nekoliko njih se išetalo iz zatvora u Vršcu, a nije trebalo – kazne su dovoljno blage, mogli su da se strpe još samo malo i opet bi bili poštovani građani ove zemlje.

Ministar pravde je saopštio podatak da su u protekle dve i po godine za teška ubistva, za koja je predviđena kazna zatvora od 10 do 40 godina, u 62 odsto slučajeva sudije smatrale da postoje izuzetno olakšavajuće okolnosti. Jednostavnije bi bilo da su izdali proglas u kojem kažu da je živeti u Srbiji samo po sebi olakšavajuća okolnost za svako zlodelo.

Tužilac za ratne zločine, Vukčević, naveo je primer osobe koja je za ratne zločine osuđena na osam godina zatvora, zbog okrutnog postupanja i prebijanja zatvorenika na Ovčari. Onda je Vrhovni sud kaznu smanjio na dve godine, što odgovara kazni predviđenoj za krađu mobilnog telefona, što je jasna poruka da se ratni zločin isplati, rekao je Vukčević.

I Institut za uporedno pravo je sproveo istraživanje i zaključio da sudovi u Srbiji različito primenjuju zakone za najteža krivična dela (ubistva, silovanja teške krađe). Frapantan je podatak da je sud u Čačku u čak 93 odsto slučajeva izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma, ili da su sudovi u Jagodini i Vršcu u 63 odsto slučajeva našli da ubice i silovatelji imaju izuzetno olakšavajuće okolnosti. I svi se žale – i ministar i predsednica Vrhovnog suda i javni tuzilac, samo ne znam kome, Bogu pravde?

Vrhovni sud je ovih dana presudio da je u slučaju vladike Pahomija sud oštetio i jadnog vladiku i dečake koje je vladika zlostavljao, ali da ostaje na snazi odluka po kojoj je božiji izaslanik slobodan čovek.

Slušala sam nekog Rumuna koji je pričao kako im je za vreme ranog perioda režima Čaušeskog najteže padalo to što je ideološko ludilo bilo kao stameni blok, u kojem nije bilo ni najmanje pukotine da se čovek u nju sakrije i da je Rumunima laknulo kada je počeo period lakrdija bračnog para Čaušesku. Možda smo mi razmaženiji nego Rumuni, ali lakrdije bračnog para Koštunica-Tadić nama ne donose nikakvo olakšanje. Cirkus sa izborima ne želim da pominjem, morala bih da psujem više od Petra Lukovića, ali ću pomenuti nekoliko stvari koje su u mnogim medijima prećutane. Dakle, pet zemalja i to kojih: SAD, Britanija, Francuska, Italija i Nemačka, uputile su nam demarš, zbog toga što se ovi klovnovi igraju državnika i opasno destabilizuju BIH, po principu – ako ne možemo da sačuvamo Kosovo, hajde da rušimo Bosnu. Koštunici je svega dosta i zatražio je juče da Miroslav Lajčak odmah podnese ostavku.

Tadić je primio poruku i otkazao učešće u radu Igmanske inicijative, koja okuplja nevladine organizacije iz Srbije, BIH i Hrvatske, zato što će na tom sastanku biti i Željko Komšić, koji je nedavno uvredio Vojislava Koštunicu. Predsednik države koja skriva Ratka Mladića, države koju je Međunarodni sud pravde osudio za nesprečavanje genocida u Srebrenici, morao bi da bude manje osetljiv na teške reči koje stižu na račun čoveka koji se nikada nije odrekao zločinačke politike Slobodana Miloševića prema Bosni.

 
Emisija Peščanik, 02.11.2007.

Peščanik.net, 02.11.2007.