Bilo je frustrirajuće praviti današnju emisiju. Ne smemo da pominjemo izbore, čoveka čije ime počinje na T, a ni čoveka čije ime počinje sa B. Onda vam preostaje ili da psujete ili da pričate o Koštunici, što meni dođe na isto. Predsednik vlade se povodom izbora usudio da izgovori ono što već dugo radi. Izuzeo se iz političkog života, iz demokratskog procesa i demokratskih procedura i inaugurisao sebe u srpskog monarha, koji je iznad političkih događanja.

Uskoro će po srpskim selima i zaseocima Velja umesto asfalta početi da gradi spomenike sa Koštuničinim likom. Francuzi su posle revolucije, kada je nestao stari sistem, morali da grade nesto novo pa su, između ostalog, počeli masovnu proizvodnju javnih spomenika. Neko je zamislio Republiku u obliku Marijane i za nekoliko godina svaka opština je imala svoju Marijanu. Radikalnije opštine su imale Marijanu koja je imala bar jednu golu dojku, a ove malo umerenije Marijanu zakopčanu do grla. Tako će ovi u Svilajncu imati golišavog Koštunicu, a ovi u Nišu obučenog.

EU nam nije ponudila na potpisivanje Sporazum o pridruživanju, nego neki prelazni sporazum. Koliko ja znam, ovakvu vrstu sporazuma Evropljani nisu nudili nikome pre nas. Opet smo postali specijalni slučaj, tako da se specijalno vaspitavanje Srbije nastavlja. Da li će skupština ratifikovati ovaj specijalni sporazum, pitanje je. Odgovor na njega u velikoj meri zavisi i od rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, i eto opet zabranjene teme.

Ako imate malo kompjutera i malo živaca predlažem vam da pročitate tekst na našem sajtu koji smo preuzeli sa stranica najstarijeg lista na Balkanu. To je tekst Branka Milanovića, saradnika Karnegijeve zadužbine iz Vašingtona, koji kaže kako je pred nama savršena oluja. To je naslov filma u kome se vidi nastanak neke strašne oluje, a ona nastaje kada se svi meteorološki parametri idealno poklope. Kroz nekoliko meseci, kaže MIlanović, može se desiti da Srbija ostane bez Kosova, bez EU, u hladnom ratu sa SAD i bez gasovoda. U prvih šest meseci Kosovo će priznati dve trećine zemalja sveta, SAD, većina zemalja EU, organizacije islamskog sveta, Kosovo neće postati članica UN i OEBS-a, doći će do snižavanja odnosa sa evropskim zemljama na nivo otpravnika poslova; sa evropske strane, u daljem zaoštravanju, na listi uslova pojaviće se novi – prekid ekonomske blokade Kosova. Ako na predsedničkim izborima u Americi pobedi Hilari Klinton, u njenom timu biće naši strai znanci, Madlen Olbrajt i Vesli Klark. Da li će gasovod stvarno biti izgrađen, kako Srbija može Gasprom to jest Rusiju da natera na bilo šta itd. i itd, sve do savršene oluje.

Ali da vam ne sagorevam poslednju kapljicu nade, ako ste baš zapeli da se nadate. Ne brinite, sve će se na ovaj ili onaj način dobro završiti u nedelju uveče. Pa i ako ne, treba se tešiti vešću od pre neki dan iz Turkmenistana. Opet će građani te daleke, ali nama prijateljske zemlje imati bioskop, cirkus i operu. Umro je onaj njihov ludi predsednik Nijazov, koji je pre 10 godina rešio da sruši operu, zabrani cirkuske predstave i zatvori bioskope. I eto, posle kraće pauze, Turkmenistanci će opet moći da uživaju u cirkusu i bioskopima, a na operu će motrati da sačekaju dok se opet ne izgradi.

Dakle, da se podsetimo, zabranjeno je pominjati B. i T, ali niko mi nije rekao da ne smem da pominjem BIU i Radeta Bulatovića i Vojislava Šešelja, a mrzelo me je da telefoniram RRA i pitam za dozvolu. Niko nije pitao za dozvolu ni Natašu Kandić da čita njene SMS poruke i mejlove i da špijunira ko i kada dolazi u njen stan. Verovatno ste čuli da je Šešelj pre nekoliko dana na suđenju citirao poruke predsednice Fonda za humanitarno pravo i iznosio podatke o tome kada je i ko bio u njenom stanu. Sa Natašom Kandić smo razgovarali i o izveštaju njenog Fonda o suđenjima za ratne zločine koji se vode u Srbiji i na Kosovu.

 
Emisija Peščanik, 01.02.2008. 

Peščanik.net, 01.02.2008.