Bili su izbori, izjasnili ste se u prvom krugu i izjasnili ste se u drugom krugu. Mogli ste da se izjašnjavate i u trećem krugu, ako vas to veseli, ali kao što vidite, to nema nikakve veze sa životom. Ništa konstruktivno niste postigli, naprotiv. Glasanjem ste samo zakomplikovali situaciju, glasanjem ste doveli do blokade vladu i parlament. Jednom rečju, izazvali ste haos u vladajućoj koaliciji, koja je tako dugo živela u ljubavi.

Rezultate izbora vam je poništio predsednik vlade i još jednom doveo u pitanje najelementarniju pretpostavku demokratije – izbore. U brukanju demokratije mu pomaže predsednik. Ionako živimo u zemlji u kojoj, to pokazuju najnovija istraživanja CESID-a, iz godine u godine opada podrška demokratskom uređenju. 30 odsto ljudi se izjasnilo za demokratsko uređenje zemlje, 48 odsto za mešovito, što znači da ne shvataju najosnovnije stvari o demokratiji, a 22 odsto građana smatra da su nedemokratski režimi mnogo bolji. Dakle, 70 odsto građana ove zemlje ne shvata ništa. Onda nije ni čudno što svaki četvrti Srbin kaže da bi radije živeo u Miloševićevoj Srbiji nego u ovoj sadašnjoj.

Ovi klovnovi od političara su kompromitovali sve čega su se dohvatili, i ustav i izbore i parlament i vladu. Predsednik i premijer se dopisuju puškicama, a njihovi ministri sednicu vlade održavaju mobilnim telefonima. Klovnovskoj državi priliči klovnovska RIK, koja pomera inauguracija predsednika, jer je ustanovila da je jedan čovek iz okoline Boljevca glasao sa ličnom kartom koja je istekla pre tri nedelje. Klovnovskoj državi priliči da premijer neće da sazove vladu dok predsednik ne sazove skupštinu i obratno. Sasvim joj dobro stoji da se na telefonskoj sednici vlade ugovara posao vredan pola milijarde dolara. Na pitanje Dinkiću da li su ministri iz DS i G17 plus tražili da se razgovara o potpisivanju političkog sporazuma sa EU, Dinkić kaže da nisu, nezgodno je kada se priča telefonom, jer ne vidiš onoga sa kojim razgovaraš. Danas je u Beogradi delegacija EU koju predvodi Štefan Lene, koji će se očigledno sastati samo sa ministrima iz DS-a.

Stručnjaci kažu da ovaj politički sporazum koji nam je ponuđen ne zahteva ratifikaciju u skupštini. To je samo pismo o namerama EU da sarađuje sa nama tamo gde je to moguće. Ali Koštunica ni to neće, on i njegov kolega sa klinike, Slobodan Samardžić, tvrde da bi potpisivanje tog dokumenta značilo da Srbija prva priznaje nezavisnost Kosova. Oni takođe tvrde i da je misija EU koja dolazi na Kosovo okupaciona sila.

Misija EU, koju sačinjava 1700 sudija, tužilaca, carinika – dolazi pa dolazi. Ova misija se priprema skoro dve godine i Evropljane će koštati 160 miliona evra godišnje. Srbija nikada do sada nije imala primedbi na sadržaj misije. Slušala sam Ivu Viskovića, koji kaže da je srpska strana imala 500 amandmana na Ahtisarijev plan. Na svaki zarez su imali amandman, a jedino na šta nismo imali primedbe bio je odeljak o misiji EU. Da, ali sada im je sporan način na koji ta misija dolazi na Kosovo. Odmah su se oglasili Rusi. I oni su pogođeni ovim kršenjem međunarodnog prava. U isto vreme su otkazali gostoprimstvo misiji OEBS-a na svojim sledećim predsedničkim izborima. Umesto toga, Putin je obnovio staru rusku tradiciju kaznene psihijatrije i dvojicu svojih političkih protivnika poslao na prinudno psihijatrijsko lečenje.

Fašisti iz Obraza su sprečili otvaranje izložbe prištinskih umetnika u Beogradu. Bio je to još jedan performans policije, koji je ličio na onaj naš aranđelovački slučaj. Ovo je demokratska zemlja, svako može da priča i slika, ali i fašisti imaju pravo da to spreče. Policija izađe na teren, stane između njih i nas, da nekom baš ne ode glava, ali svesno i namerno dozvoli fašistima da ostvare ono što su naumili.

Loše mi ide sa ovom najavom, jer mi je svejedno. Sve najgore se već desilo. Nikolić i radikali već vladaju Srbijom. Bodrijar je, u vreme onih izbora u Francuskoj kada su se Francuzi plašili dolaska Le Pena, govorio da Le Pen može, ali i ne mora da pobedi na izborima, da su njegove ideje i vrednosti već vladajuće u francuskom društvu. Radikali i Koštunica su nam već u krvotoku i nastaviće da nas jedu kao krpelji. Tadić je jadan lek, kao pokušaj da tumor izlečite aspirinom.

 
Emisija Peščanik, 08.02.2008.

Peščanik.net, 08.02.2008.