Beograd je sinoć i noćas bio prepun dobro opremljene policije, spremne za tuču. Ne zna se šta novi ministri raznih krila policije, Nikitovići, Bulatovići i ostali komandanti iz DSS-a očekuju da će se desiti, pa su sve što se plavi izveli na ulice. Da li čuvaju ambasade, strana predstavništva i poslastičarnice ili demonstriraju uvođenje vanrednog stanja?

Da li se plaše neobuzdanih postupaka svoje nove, nacionalno osvešćene omladine ili prizivaju tu mladu šovinističku i fašističku pešadiju. DSS i njen verni sluga Velimir Ilić ni jednom jedinom rečju nisu osudili mlade siledžije, naprotiv, svaki od tih mladića, dok sluša Koštunicu, Samardžića i Ilića, dobija još jedan čas predvojničke obuke, još jednu lekciju o tome ko su neprijatelji Srbije i kako sa njima valja postupati.

Rusija im i u tome može biti uzor. Samo tokom 2007. u Rusiji je izvršeno 67 rasistički motivisanih ubistava. Većina ubica su tinejdžeri, a žrtve su studenati iz Afrike, Jevreji i imigranti iz Azije.

Kada je ove nedelje u Beogradu bio Medvedev, Putinovog posilnog je čuvala, imao se utisak, cela srpska policija. Grad je bio blokiran, jer su ga vodali po crkvama, rafinerijama i državnim nadleštvima. I pešaci su morali da se uklanjaju sa trotoara da ne bi ugrozili dragoga gosta. U Titovo vreme, kada bi dolazio neki važan gost, policija je sklanjala sa ulica prosjake i disidente, da stranci ne vide ružne slike Titove Jugoslavije. Sada sliku Srbije ne ruže prosjaci, već studenti koji bi hteli u EU, članovi LDP-a i, naravno, nevladine organizacije. I budući ruski predsednik Medvedev je gadljiv na nevladin sektor. Nedavno je rekao da Britanski savet i nevladine organizacije špijuniraju Rusiju i da se to više ne može tolerisati.

Medvedev je opet potpisivao gasno-naftni sporazum sa Srbijom. Zahvaljujući naprasno iskrenom Dinkiću, saznali smo da je Gasprom najavio povećanje cene gasa za 30 odsto. Koliko sam mogla da primetim, a gledala sam pažljivo, javni servis, to jest vaše pravo da znate sve, u svom izveštaju je preskočio taj podatak. Uredništvo je verovatno procenilo da to nije važna informacija za građane ove zemlje, ili prosto nisu hteli da kvare rusko-srpsku idilu.

Uzgred, par nedelja posle dogovora o isporuci ruskog gasa Ukrajini, koji je Julija Timošenko ocenila kao istorijski, Gasprom je Ukrajincima opet dao rok do 3. marta da plate dug ili će im biti zavrnute slavine sa gasom. Nama se to nikada neće desiti, jer Rusi vole Srbe.

Tu ljubav otišao je da zapečati poljupcem i ministar Bubalo. Danas je u Moskvi i sklapa poslove, verovatno sa ženom gradonačelnika Luškova, biznismenkom čije se bogatstvo procenjuje na sedam milijadi dolara.

Nosilac ordena Svetog Save, profesor po pozivu Tehnološkog fakulteta u Čačku, omiljeni Koštuničin ministar, Velimir Ilić, optužio je LDP da je organizovala nerede na beogradskim ulicama kako bi bacila senku na dostojanstveni miting Ivane Žigon, Kusturice i svih onih koji ne prodaju veru za večeru. Ilić je poručio da vlast, to jest on, ne može da garantuije bezbednost onima koji iz sveg glasa ne viču da je Kosovo Srbija. Tužilaštvo nije reagovalo, niti će, kaže Slobodan Radovanović. To su, kaže, dnevno politička pitanja ili žar političke borbe, kako bi to rekao Dejan Mihajlov. Tužilaštvo nije reagovalo ni protiv ljudi koji su upadali u ambasade i lomili sve pred sobom. Kažu da MUP još uvek nije podneo ni jednu prekršajnu prijavu.

Ova igra izmedju MUP-a i tužilaštva je viđena već mnogo puta. Nije mi jasno kako posle svega što se desililo ne progovori ministar pravde, strukovna udruženja tužilaca ili makar neki sud. Valjda je neko nadležan da reaguje kada se pred očima celog sveta demonstrira brutalno i sramotno nasilje. Nije mi jasno da li tzv. profesionalci koji samo rade svoj posao, čekaju da prođe ovo kolektivno ludilo, pa će onda početi da rade svoj posao. Da li oni misle da se u ovakvim vremenima može ćutati, a da se, kada oluja prođe, mogu vratiti svojoj profesionalnoj i intelektualnoj pristojnosti.

Jeste, opasna su vremena, jeste da mogu da izgube poslove, kredite, ali neka pomisle kako je bilo svim onim sudijama i advokatima u Pakistanu, koji su izlazili na ulice i demonstrirali protiv bezakonja, iako ih je Mušarafova policija batinala i bacala u marice.

Koštunica je rekao nekoliko znamenitih stvari ove nedelje. Prva je da zahteva od SAD da ponište svoju odluku o priznavanju Kosova. To me je podsetilo na pismo koje je pre dve-tri godine antiamerički kombat, Osama Bin Laden, poslao predsedniku i narodu Amerike. Pismo nosi naslov – Šta tražimo od vas. Pod 1. da prihvatite Islam i vladate se po šerijatu. Pod 2. da prekinete tlačenje, laži i nemoral. 3. da priznate da ste nacija bez principa. 4. da ste najgora civilizacija koju je čovečanstvo videlo. Na kraju, Bin Laden poručuje američkim građanima – Slobodni izbori znače da američki narod slobodno bira svoje vladare i stoga mora biti kažnjen za zločine tih vladara. Znajte da za nas u SAD nema nedužnih civila.

Koštunica je juče rekao za rusku TV da Srbija neće u Evropu bez Kosova, Tadić je za madridski El Pais rekao da Srbija bez Kosova gubi identitet. Možda on bez Kosova nema identitet, ali on ga ionako nema. Održava ovu ludačku vladu, banda zaslepljenih ludaka nas gura u katastrofu, a on mirno gleda pogrebnu ceremoniju sopstvenoj zemlji.

Za kraj Jakov Ignjatović, književnik i akademik, citat iz 1881:

Naši šovinisti su se zakleli da će večno oponirati i čekati na duh vremena, na kakvog mesiju. No mesije svake godine ne dolaze. Iščekujući taj duh vremena, narod opada, pada, dok ne iščezne, jer šovinisti mu ne daju ono što mu je od svakidašnje nužde, već ga uspavljuju hašišom šovinizma, da bar lep sanak boravi, a da se tek na strašnom sudu probudi.

 
Emisija Peščanik, 29.02.2008.  

Peščanik.net, 29.02.2008.