Negde u ovo doba, u proleće aprila 1453. turski sultan Mehmed počeo je opsadu Konstantinopolja, tadašnje svetinje hrišćanskog sveta. Grad je zaštićen trostrukim zidom i Mehmed naručuje da mu dovedu najbolje majstore, koji izlivaju najveći top ikada napravljen. Cela jedna armija vuče preko Trakije 20 takvih topova, a seljaci se klanjaju metalnim čudovištima kao nekim bogovima rata. Aja Sofija i Carigrad odolevaju i čekaju pomoć hrišćanske braće iz Evrope. Ali u toku je stara teološka rasprava, grčka crkva mrzi rimsku, Đenova mrzi Veneciju, Venecija Đenovu. Posledji bedem istočnorimskog hrišćanstva ostaje sam. Srećom, Carigrad ima luku Zlatni rog, koju je nemoguće osvojiti. To je duboko usečeni morski jezičak, koji štiti glavni bok Carigarad. Frontalnim napadom Mehmedova flota ne može prodreti u zaliv. Sultan stvara fantastičano smeo plan da stotine lađa kopnom prebaci u zaliv. Stotine tesara pravi saonice na koje će se postaviti lađe i uskoro cela mornarica  putuje preko brda, kroz vinograde i šume. I jednog jutra stanovnici Carigrada su se probudili, a turska mornarica je bila u srcu njihovog neosvojivog zaliva.

Mehmed je odredio 29. maj za konačni juriš, ali vojska mu je umorna i bezvoljna. Želeći da ih motiviše za konačnu bitku, on svojim vojnicima daje užasno obećanje. To obećanje koje glasnici raznose kroz trupe glasi: Sultan Mehmed se kune imenom Alahovim, imenom Muhamedovim, imenom 4000 Proroka, zaklinje se dušom svoga oca, sultana Murata, zaklinje se glavom svoje dece i svojom sabljom, da će svojim vojnicima dati neograničeno pravo, kada osvoje grad, da ga tri dana pljačkaju. Sve što je unutar zidina, zlatni krstovi, nakit, ljudi, žene i deca pripadaće pobedničkim vojnicima, a sultan Mehmed za sebe ne traži ništa, osim časti da je osvojio poslednji bedem istočnorimskog carstva.

150.000 vojnika oduševljeno kliče – Jagma, jagma – pljačka, pljačka.

Mesec dana pre sudbonosnih izbora, kao da su naši sultani i sultančići istu takvu poruku poslali celom narodu. Tražite i uzimajte šta hoćete, daćemo vam sve što država ima i nema, samo nam ostavite čast da pobedimo na izborima 11.maja. I jagma je počela. Neko je samo 5 dana od puštanja u promet rekonstruisanog savskog mosta pokrao 30 svetlećih znakova, pred vladu dolaze po novac rezervisti, radnici Magnohroma, štrajkuju glađu saradnici Radio Čaglavice, čuvari KP doma u Lipljanu, a ministri pljačkaju budžet obećavajući zaposlenima u državnim ustanovama, a njih je oko 180.000, jednokratnu pomoć od 3000 dinara i povećanje plate za 5-6 posto. Predsednik Tadić i predstavnici sindikata su ustanovili da se ljudima mora pomoći da lakše podnesu povećnje cena prehrambenih proizvoda i energenata. Predsednik izgleda ne zna da i zaposleni u privatnom sektoru, seljaci, nezaposleni i ostala raja, takođe piju mleko, jedu šaragarepu i već neko vreme ne koriste lojanice, nego sijalice.

Ministri kupuju glasove kako znaju i umeju, zavisi kojom valutom raspolažu. Ministar kulture Voja Brajević je glasove probao da pribavi na sasvim originalan način. Bio je u službenoj poseti manasturu Visoki Dečani i odlučio je da se pod stare dane, ali pred izbore, krsti. Tačnije, da primi svetu tajnu krštenja. Tom prilikom je monasima otkrio da postoji nova tehnologija rendgenskog snimanja podzemnih voda, koja će im pomoći da zaštite freske od vlage. Ministar je dodao da će raditi na obogaćivanju kulturnog sadržaja u enklavama. Lešinarski patriotizam je ovde postao već opšte mesto, ali čoveku staje dah od toga koliko neki ljudi u tome mogu daleko da odu.

Na primer, šta je bilo u glavamo Mlađana Dinkića i Božidara Đelića, nekadašnjih tržišnih fundamentalista, kada su rekli da više nisu pametni šta da rade sa prodajom RTB Bor i da će odluku o tome prepustiti radnicima. Radnici, rekao je nesrećni Đelić, najbolje znaju šta je dobro za njihovo preduzeće. Od kada to njih dvojica, dve perjanice liberalnog kapitalizma misle da će radnici najbolje obaviti tender. Ova dvojica zakasnelih Titovovih  teoretičara samoupravljanja do maja će zastupati ideju kolhoza i sovhoza.

Maj će doći i proći, a mi ćemo se još mesecima oporavljati od ogorčenosti i poniženja.

 
Radio emisija Peščanik, 11.04.2008.

Peščanik.net, 11.04.2008.