Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava najoštrije osuđuju napad koji se dogodio u nedelju oko 5h izjutra, kada je nakon gej žurke pretučen mladić koga su na izlazu iz kluba Francuska sobarica sačekala dvojica nepoznatih muškaraca. Mladić je zadobio nekoliko udaraca u glavu, nakon čega je odvezen u Urgentni centar. Srećom nije zadobio teže telesne povrede.

Ceo napad se desio u nekoliko minuta, na samom ulazu u zgradu gde se nalazi klub, u Francuskoj 12. U pomoć je pozvano obezbeđenje kluba Francuska sobarica, ali ono nije reagovalo. Štaviše, počinioci su se rukovali sa jednim čovekom iz obezbeđenja, a potom mirno odvezli kolima registarskih tablica BG 860-16. Policije nije bilo u blizini, već je tek kasnije pozvana.

Pozivamo nadležne organe da ispitaju ceo slučaj i na osnovu ovih podataka što hitnije reaguju.

Podsećamo da su neheteroseksualne osobe izložene stalnoj opasnosti od ovakvih napada, bilo od strane neonacističkih i navijačkih grupa, bilo da su to usputna dobacivanja i šikaniranje. Takođe, ne smemo da zaboravimo da je pre šest meseci održana prva uspešna gej parada u Srbiji i da je policija tada zaštitila učesnike. Apelujemo da se takva praksa nastavi, da prava drugačijih ne budu tek jedno od načela koja poštujemo samo radi evropskih integracija, već da zaštita ugroženih (bilo da su Romi, osobe sa invaliditetom ili osobe druge nacionalnosti) postanu naša stalna obaveza i uobičajena dužnost nadležnih organa.

 
Beograd, 22. mart 2011.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Regionalni centar za manjine
Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
Žene u crnom

 
Peščanik.net, 22.03.2011.