Teofil Pančić, novinar nedeljnika Vreme, redovni sagovornik i autor Peščanika napadnut je i pretučen metalnom šipkom u gradskom autobusu u Zemunu. Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.

Napad su izvršila dvojica muškaraca koji su pratili Pančića i potom za njim ušli u autobus broj 83 na stanici na Trgu Branka Radičevića u Zemunu. Na očigled putnika napadači su metalnom šipkom udarali Pančića po glavi i telu. Putnici su u trenutku napada pobegli iz autobusa, zajedno sa vozačem.

Pošto su ga pretukli, napadači su otišli ka centru Zemuna. Teofil Pančić je pozvao policiju koja ga je prebacila u Urgentni centar gde su njegove povrede sanirane. Srećom, povrede nisu bile opasne po život.

Policija je sa Pančićem obavila razgovor i izvršila uviđaj povodom ovog mučkog i očigledno planiranog napada. Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je policija uključila sve svoje snage u pronalaženje napadača.

Teofil Pančić: Ušli su za mnom u autobus i istog trenutka su počeli, jedan s leve strane, druge s desne, da me vuku, razvlače, tuku i udaraju. Nisam bio svestan čime, udarci po glavi uglavnom, ali su bili jaki udarci i posle se ispostavilo da je u pitanju neka metalna šipka. Mislim da su pokušavali da obore na zemlju, kada to nisu uspeli, oni su se jednostavno trkom udaljili ka centru Zemuna.

Mogu samo da nagađam šta mogu biti razlog i motiv pošto se ne bavim nikakvim mutnim radnjama u životu, niti bilo kome išta dugujem, niti imam bilo kakve kontakte s podzemljem ili bilo čime drugim – razlozi mogu biti isključivo u mom javnom poslu i javnom angažmanu. Ne vidim apsolutno nikakve druge moguće razloge.

Teofil Pančić – Ljudi sa bilborda

Teofil Pančić – Osamdesettrojka

Teofil Pančić – Peščani sprud (PDF knjige)

Peščanik.net, 25.07.2010.

Srodni linkovi:

Teofil Pančić– Zašto sam pretučen metalnom štanglom

Biljana Srbljanović – Saopštenje Predsednika

Vesna Rakić-Vodinelić – Déjeuner au matin

Boris Dežulović – Podstanari tuđe slobode

Ljubomir Živkov – Štanglom kroz svet

Goran Miletić – Opklada

Borka Pavićević – I mora se od nečega živeti

Tatjana Tagirov – Zapušteno središte najmračnijeg Balkana

Vladan Batajić – Zašto se čuditi?

Nevladine ogranizacije – Uhapsiti napadače

Novinarska udruženja – Hitno otkriti napadače

SDU, OEBS, SEEMO, PEN, Reporteri bez granica – Miniranje demokratskih vrednosti

LDP – Osuda napada na Teofila Pančića

MUP – Policija čini sve da uhapsi napadače

Gradonačelnik Beograda – Napad na slobodu govora

Vlada Vojvodine – Kukavički napad na Pančića

Peščanik – Uhapšeni napadači na T. Pančića

B92 – Napadačima na Pančića tri meseca


The following two tabs change content below.
Rođen u Skoplju 1965. Novinar, kolumnista, kritičar, urednik kulture u nedeljniku Vreme iz Beograda. Komentator Radija Slobodna Evropa. Objavio 21 knjigu eseja, kolumni, kritika, priča. Pisao za sve relevantnije medije u regionu, između ostalih za Feral Tribune, Peščanik, Našu borbu, Autonomiju, BH Dane, ljubljanski Dnevnik, Globus, Jutarnji list. Živi u Novom Sadu.

Latest posts by Teofil Pančić (see all)