Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, koja je preporučila mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju Radoviću da se javno izvini učesnicima Parade ponosa zbog „govora mržnje“ kojim je „prekršio Zakon o zabrani diskriminacije“, naglasila je za naš list da sudski postupak protiv njega neće biti pokrenut.

– Mada po Zakonu o zabrani diskriminacije imamo pravo da protiv lica koje eventualno ne bude poštovalo javnu preporuku, kao i javnu opomenu koja sledi posle nje, pokrenemo parnični postupak za zaštitu od diskriminacije, procenili smo da u slučaju mitropolita Amfilohija nema mesta takvoj meri. U ovom času nismo u mogućnosti da vodimo parnični postupak jer nemamo kapaciteta. U povereništvu je zaposleno samo četvoro ljudi, a i zakon poznaje takozvane strateške parnice – kaže Petrušićeva za Danas.

Naša sagovornica dodaje da je odluku kojom preporučuje javno izvinjenje mitropolita Amfilohija donela na osnovu više od 30 pritužbi, od kojih je jednu podnela nevladina organizacija, a ostale su stigle od građana.

Aktivistkinja LGBT Marija Savić kaže za Danas da su NVO odmah nakon Parade ponosa poverenici podnele tri pritužbe zbog govora mržnje i pita se zašto je ona tek sada reagovala na njih.

– Pritužbe smo podneli protiv udruženja Nomokanon, zatim takozvanog „doktora za gejeve“ dr Miroljuba Petrovića koji je otvorio centar za lečenje homoseksualizma, i mitropolita Amfilohija Radovića. Po prve dve pritužbe poverenica je reagovala tek u januaru, a još uvek nismo dobili nikakvo izvinjenje, niti su postupci protiv njih pokrenuti, iako je prošlo više od mesec dana. Zahtev za izvinjenje Amfilohija upućen je tek sada, i očigledno je da se išlo na zastarevanje slučaja, tako da je jasno da proces zbog kršenja zakona neće ni biti pokrenut – navodi Savićeva.

Poverenica Nevena Petrušić objašnjava za naš list da je preporuka doneta tek sada, iako je mitropolit Amfilohije dao spornu izjavu 11. oktobra prošle godine, dan nakon Parade ponosa u Beogradu, ne samo zbog nedovoljnog kapaciteta Povereništva, već i zbog toga što „postupak zahteva vreme“.

– Ukoliko ne bude poštovao preporuku da se javno izvini smatramo primerenim da mu kao poslednju meru izreknemo javnu opomenu. Po zakonu, naime, on bi trebalo da postupi po preporuci u roku od 30 dana, a ukoliko to ne učini, imamo pravo na izricanje javne opomene. Ako ni 30 dana po javnoj opomeni ne postupi po preporuci imamo pravo da saopštimo javnosti da to nije učinio – kaže Petrušićeva. Ona dodaje da bi mitropolit izvinjenje o svom trošku trabalo da objavi u dnevnom listu koji izlazi na celoj teritoriji Srbije, u roku od 15 dana od dana prijema mišljenja sa preporuke, a zatim da primi delegaciju aktivista i aktivistkinja koji se bore za prava seksualnih manjina i da neposredno sazna sa kakvim se problemima suočavaju u svakodnevnom životu. U preporuci Amfilohiju Radoviću navodi se da bi ubuduće trebalo da se suzdržava od davanja sličnih izjava i stavova.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko – primorske protojerej Velibor Džomić kaže za Danas da mitropolit Amfilohije Radović nije državljanin Srbije već Crne Gore, i da je poverenica Nevena Petrušić svojim zahtevom i pretnjom prekršila ne samo zakon već i Ustav Srbije.

– Nije reč o tome da Petrušićeva zbog malog broja zaposlenih nema kapaciteta da pokrene postupak protiv Mitropolita Amfilohija, kako naknadno tvrdi upadajući u novu grešku, već ona nema pravo da se time bavi, jer nije nadležna da sudi građaninu Crne Gore. Moralni čin je da podnese ostavku zbog neprofesionalnosti i neznanja – ocenjuje Džomić. Prema njegovim rečima, poverenica je prekršila i crkvene zakone jer nije nadležna da „crnogorskom mitropolitu nalaže kada će i koga da primi“.

– Ona i oni za koje se zalaže mogu da dođu kod mitropolita na ispovest i duhovni savet kad god požele i ja ću im u tome pomoći – zaključuje Džomić, pitajući se zašto poverenica nije naložila Slovencu Jelku Kacinu da se izvini mitropolitu Amfilohiju, ili Draganu Markoviću Palmi, da se po istom pitanju izvini LGBT populaciji.

Podsetimo, mitropolit SPC Amfilohije je 11. oktobra 2010, obraćajući se okupljenima u selu Klinci kod Luštice, nazvao lezbejke, gej, biseksualne i transrodne osobe „smradom sodomskim koji je otrovao i zagadio prestoni grad Beograd“. On ih je okarakterisao kao „bezbožne i nastrane ljude“ i ocenio da su oni „kuga i pošast sodomska“.

Amfilohije: Ne osuđujem grešnika već greh

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je juče u Herceg Novom da nisu u pravu oni koji od njega traže izvinjenje, objašnjavajući da on u svom govoru povodom Parade ponosa nije izrazio mržnju prema čoveku, već je osudio greh. Mitropolit je podsetio da jevanđelje uči „da volimo grešnika bez obzira kakav on bio i kakav greh činio, ali da mrzimo zlo i greh“ i dodao da svako ima pravo da živi kako smatra ispravnim, ali da „to ne znači da je taj način istinski pravi način“.

Pred zakonom su svi jednaki

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže za Danas da poverenica ima pravo na osnovu svojih ovlašćenja da tumači zakon i da traži da Amfilohije odgovara za izgovorene reči. „U ovom slučaju, najbolje bi bilo da Amfilohije primi delegaciju gej-lezbo aktivista i uputi im izvinjenje i objašnjenje. Da li će on to da uradi, teško je reći, ali moramo da podsetimo na činjenicu da su pred zakonom svi isti i da odgovornosti za kršenje pravnih normi podležu čak i crkveni velikodostojnici“, zaključuje Đorđević.

Danas, 06.03.2011.

Peščanik.net, 07.03.2011.