Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Naravno da protest huligana nije nikog iznenadio. Pa zar da odbiju onakav ljubazan poziv vlasti? I propuste priliku da zarade honorar? Mene je samo iznenadilo što su na štrik ispred prostora u kojem je trebalo da se održi „Mirdita, dobar dan“ okačili neku krpu sa natpisom „Nema reda“. Ju, naopako, pa zar da gospoda huligani bogohule na državu? Kako nema reda kad je ovde sve skockano cakum-pakum, doduše ne po Ustavu i zvaničnim zakonima. Tačno se zna ko kosi (oponente), ko vodu nosi (nije Kosovka devojka), kako onda mogu da kažu da reda nema? Aha, ni ne kažu, kad se bolje zagledate, na tamnijoj pozadini koja je parafraza trobojke i grba, u donjem redu ima još i „p“ ispred i „je“ na kraju. Uf, dobro je, nema predaje, a ne nema reda.

Jer zamislite samo kako bi bilo strašno da stvarno nema reda. Da se ne zna ko kad ulazi u igru, ko dribla, ko nabacije, ko zabija gol, ko prodaje igrače a ko utakmice. Srećom pa je ovde to, kao i sve ostalo, sređeno pod konac, od kafane do skupštinske kafane. I sve ide po redu. Prvo zabrana kulturnih manifestacija (a počelo je još sa Nušićijadom, jer kakav bre Branislav Nušić kad mu je pravo ime bilo Alkibijad Nuša, a pseudonim Ben Akiba, razumete), a onda onima koji su baš navalili da dovode Albance i – svinjska glava na prag. I to nije pretnja, pretnja bi bila konjska glava u krevetu, ali nisu oni holivudski mafijaši iz „Kum, prvi deo“, mada obožavaju da gledaju (i muški plaču kad ubiju Sonija), a i žao im konja ko Braci u Đoletovoj pesmi.

Da me ne shvatite pogrešno, ne pričam o mafijaškom poretku, ovde se i sudovi drže reda. Evo, ustavni se probudio i krenuo da rešava, ali ne zbrda-zdola. Prvo je ukinuo primenu zakona o rodno osetljivom jeziku jer je to bitno i hitno (jer je ženski rod zapravo neki rod vojske pa će da napadne poštenu srpčad), a posle će nikad da odlučuje i o legitimnim zahtevima da se ponište izbori. Sledeće će biti – usvajanje zahteva članova REM-a da se ukine zakonska odredba o njihovoj smeni. To je bilo i hitnije od ukidanja ženskog oblika u nazivima profesija, ali je predsednica Regulatornog tela za elektronske medije svoje fizičko telo odvela na more, pa se odluka odlaže kao i izveštaj o nepočinstvima medija tokom izborne kampanje.

A ko najviše poštuje red i poredak – predsednik Srbije. Prvo je obećao izveštaj o jednoj zemlji koja se mešala u naše izbore, a sada je najavio informacije o dve zemlje koje se mešaju u naš litijum jer hoće da nas spreče da budemo uspešni. Sledeća je valjda objava o tri zemlje koje pokušavaju da spreče uvoz morske vode za delfinarijum. Ali, hej, nema predaje, ako treba pripojićemo i Neum kad se Republika Srpska bude otcepila.

Peščanik.net, 01.07.2024.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)