Dizajn: Ivan Apostolski
Dizajn: Ivan Apostolski

Gradonačelnik Jagodine, koji je istovremeno i poslanik u republičkom parlamentnu, a kojeg ni Ustavni sud neće naterati da se odrekne jedne funkcije i time se opredeli za izvršnu ili zakonodavnu granu vlasti, godinama nam je tvrdio da u tom gradu nema LGBT osoba. Naravno, ne treba vam Istinomer pa da znate da laže. Ima ih, sto posto bar desetak posto. Koliko ih ima i u parlamentu, kik boks klubu, na stadionu i gde god da pomislite, a često naročito tamo gde ne pomislite. Sada je, međutim, gradonačelnik Jagodine, koji je istovremeno i poslanik, a kojeg ni Ustavni sud… odlučio da prizna da ih ima dve (i slovima: dve). Nekako baš zgodno, obe osobe su žene i u srećnoj zajednici pa su tako svi ostali sugrađani, a naročito muškarci, a naročito gradonačelnik koji je i poslanik, a kojeg ni sud… potpuno bezbedni. Mislim, seksualno.

Što se, nažalost, ne bi moglo reći i za decu u tom gradu. Jedan pedofil je za seksualno zlostavljanje devojčice upravo osuđen na skromne četiri godine koje se posle žalbe mogu preinačiti na manje, a još sedmorica su u sudskom postupku. Koliko ih još ima, a da nisu procesuirani, ne znamo, ali i ova cifra nudi zanimljiv zaključak  – u Jagodini zvanično ima četiri puta više pedofila nego lezbejki. Pa zašto se onda diže tolika dževa oko parade očito bezazlenih lezbejki, a ne oko očito opasnih pedofila? Naročito kad se setimo ”krunskog argumenta” da će, ako se ova parada ne zabrani, sutra paradirati pedofili.

Istovremeno gradonačelnik koji je i poslanik, a kojeg ni sud… poziva da se svi koji su protiv parade ponosa tog dana okupe u Jagodini? Šta je slogan: ”Dođite porodično i svakako povedite decu”? Niko neće da vas dira. Decu hoće.

Gradonačelnik… (nastavak znate), kako novinari to vole da kažu: ”nije se oglasio ovim povodom”. Kao što se nisu oglasile ni Dveri, Obrazi, 1389, Naši, njihovi, policijski sindikati, crkva, i uopšte tradicionalni branitelji tradicije. Kao što se i inače ne oglašavaju u svim slučajevima zlostavljanja, a posebno seksualnog zlostavljanja žena i dece. To im nije povod da pozovu na protestnu šetnju, da možda sagrade neku sigurnu kuću, makar organizuju građansku stražu da zaštite neku ugroženu ženu, dete. Pomislio bi čovek da će u odbranu tradicije i svekolikog srpskog identiteta barem vikati (jer su deklarativno protiv nasilja) na nekog siledžiju koji seksualno zlostavlja dete.

Ali ne. Džabe ih čekamo da se oko toga oglase i organizuju. To izgleda spada u tradiciju koju oni odobravaju i zagovaraju. A koju su ovekovečile i tradicionalne srpske psovke. Reći: (biiip!) ti dete, pa još ”dete krvavo”! pa još u usta ili dupe! ovde nije skaredno, nije čak ni psovka, više mu dođe kao poštapalica koja se olako i bezbolno izgovori kad vas neko ili nešto iznenadi. Kad se čekić otme iz ruku pa vas raspali po palcu, kad se auto iznenada ugasi, kad ponestane rakije, kad vas obraduju dobre vesti…

Ljudima kojima je to normalno, normalno da im je sve drugo nenormalno. Ali je nenormalno da je ovde postalo normalno da oni imaju ravnopravno pravo glasa. I ne samo glasa nego i stasa, da ne kažem pesnice i kamenice.

Peščanik.net, 25.09.2011.

LGBTQIA+

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)