Izdavačka kuća Heliks, specijalizovana za izdanja iz popularne nauke, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu predstavila je četiri nove knjige:

U ediciji Velika otkrića, koja je sačinjena od biografija slavnih naučnika, nakon knjiga o Albertu Ajnštajnu i Mariji Kiri, Heliks je objavio pripovest o životu i radu genijalnog britanskog matematičara Alana Tjuringa pod naslovom Čovek koji je suviše znao.

Alan Tjuring je briljantno rešio jedan od velikih matematičkih problema svoga vremena i time postavio koncept imaginarne „računske mašine“. Potom je, da bi razbio nemačke šifre tokom Drugog svetskog rata, konstruisao takvu mašinu, osigurao pobedu saveznika i odškrinuo vrata računarskoj eri. Tjuring je postao pionir veštačke inteligencije, ali su njegov život i rad naglo prekinuti. Obznanio je istinu o svom privatnom životu u vreme kada je to saznanje bilo protiv konvencija i zakona. Progonjen od strane vlasti i javnosti, Alan Tjuring izvršio je samoubistvo 1954. godine tako što je zagrizao jabuku natopljenu cijanidom. Priča o ovom izuzetnom naučniku privlačna je kao i otrovna jabuka koju je zla kraljica ponudila Snežani (to je slika iz Diznijevog crtanog filma kojom je Tjuring bio opsednut), uzbudljiva jer opisuje praskozorje računarske nauke, i potresna zato što govori o razapinjanju jednog čoveka zbog „greha“ mnogih.

 
U knjizi Povratak ekonomije depresije i svetska kriza 2008, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman povlači paralelu između tekuće ekonomske krize i događaja koji su prouzrokovali Veliku depresiju. Krugman znalački, ali jednostavnim jezikom objašnjava složene ekonomske i tržišne mehanizme koji su u neverovatno složenom preplitanju doveli do skorašnjeg sloma svetskog finansijskog sistema i krize koja potresa čitav svet. Da li je uzrok u temeljima samog kapitalizma ili je upravo mešanje države i nespremnost da se dozvoli tržištu da samo sebe reguliše proizvelo lanac loših poteza, koji je u Americi podstakao krah tržišta nekretnina i propast velikih banaka, a potom se prelio na ostatak planete? Krugman pokušava da ukaže i na potencijalne buduće probleme, ali to čini uz dozu optimizma i sa brojnim zanimljivim analogijama i istorijskim primerima.

 
Knjiga Neksus bavi se društvenim mrežama i fascinantnom teorijom malog sveta, koja nam govori o globalnoj povezanosti, o tome kako mreže deluju jedna na drugu i kako razmenjuju informacije. Svako od nas je približno šest koraka međusobnih poznanstava udaljen od bilo kog drugog čoveka na svetu, bilo da su to ruski ili američki predsednik, rimski papa, Madona ili nepoznati seljak iz zabačenog sela na Kavkazu. Mark Bjukenen predstavlja koncept malog sveta i njegove praktične primene u različitim oblastima – razumevanju svetske ekonomije, projekta Ljudski genom, širenja zaraznih bolesti ili ekoloških katastrofa. U osnovi fenomena društvenih mreža nalazi se i ključ za tumačenje globalnog informatičkog doba u kome internet i pogotovo FB predstavljaju male svetove u kojima virtuelno živi dobar deo današnje generacije stasale početkom novog milenijuma.

 
Enciklopedija naučne fantastike Zorana Živkovića, pisana punih pet godina, posle razdoblja sakupljanja građe od preko dve decenije, predstavlja sabrano znanje o neosporno najdinamičnijem žanrovskog svedoku uzbudljivog vremena u kome imamo povlasticu da živimo. Jubilarno jednotomno Heliksovo izdanje povodom dvadesetog rođendana knjige, obima od 612 strana, sadrži ukupno 1638 odrednica i brojne ilustracije u boji. Obuhvata sve iole relevantnije pojmove, autore, ilustratore, urednike, filmove serijale, TV serije, stripove, pozorišna i muzička SF dela, radiofonska SF ostvarenja, časopise, SF biblioteke i edicije…

  • odlomak iz knjige

 
Peščanik.net, 28.10.2010.