Nacionalna biblioteka Bosne i Hercegovine do 1992. godine bila je simbol Sarajeva i temeljna institucija naučnog rada i visokog obrazovanja. U noći 25. na 26. august 1992. vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Vijećnica se danas obnavlja i za nadati se da će uskoro ponovo biti zaštitni znak austrougarskog perioda u BiH i zasjati punim sjajem. No, šta bi bila Vijećnica bez knjiga?

“Rekonstrukcija bibliotekarskog fonda Vijećnice predstavlja vraćanje naučnog, obrazovnog i kulturnog duha Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da podrže inicijativu i umjesto novca pošalju dvije knjige. Jednu knjigu na nekom od svjetskih jezika, iz oblasti medicine, prava, ekonomije, književnosti, umjetnosti ili filozofije koju će studenti moći koristiti u naučne i obrazovne svrhe, te knjigu na maternjem jeziku donatora sa specifičnim sadržajem vezanim za njegov region, ljude iz te zemlje, ili drugu društveno-korisnu knjigu”, navodi se u pismu organizacije Humanity in Action Senior Fellow Network, koje je prevedeno na 28 jezika i poslano u brojne zemlje svijeta.

Knjige koje donirate ići će Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu, a nakon obnove Vijećnice, naći će se u njoj. Jasmin Hasić, rukovoditelj projekta obnove bibliotekarskog fonda Vijećnice, rekao je da su odlučili pozvati sve ljude da umjesto novca šalju knjige, tačnije samo dvije, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza i carine: “Inicijativa je pokrenuta 1. decembra 2010. godine i do sada je pristiglo više od 100 knjiga. Također, u Zagrebu se nalazi preko 1.500 knjiga, koje su poslali ljudi iz BiH koji danas žive u zemljama svijeta. Pokušavamo dogovoriti sa bh. ambasadama u zemljama svijeta i Upravom za indirektno oporezivanje da nas oslobode plaćanja carinjenja i poreza na te knjige.”

Svi koji žele pomoći obnovi bibliotekarskog fonda Vijećnice i učestvovati u projektu Books4Vijecnica dvije knjige koje će koristiti studentima mogu poslati na adresu:

University of Sarajevo – Campus Zmaja od Bosne bb
71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina.

Spisak potrebnih knjiga:

Arhitektura, Biologija, Studije medija i komunikacije, Stomatologija, Demokratija i ljudska prava, Ekonomija, Evropske studije, Geografija, Međunarodni odnosi, Pravo i pravne studije, Lingvistika, Medicina, Pedagogija i obrazovanje, Političke nauke, Psihologija, Fizika, Teologija, Studije bezbednosti, Sociologija.

Peščanik.net, 04.02.2011.

SARAJEVO