Oda ova nije naša ali je pokušaj analize nekih pesama koje slave Njegov lik i delo u najnovijoj istoriji srpskog naroda – samo pokušaj.

 
To je i bilo očekivano jer velikima narod peva pesme a pesnici ode koje su uzvišeni žanr pesnički, oduvek je tako bilo. Gospodar je prvi potpredsednik vlade ali je prvi u svemu i na svakom mestu. Sada je rešio da na izborima proveri svoju volju odnosno – kako se to kaže – da proveri volju naroda. Sve je tu jasno, pobeđuje na izborima onaj ko je na vlasti i svi znaju ono o Staljinu – ulazi Poskrebišev u kabinet kod Staljina i kaže mu da je 1946. De Gol izgubio na izborima. – Kruglij durak, bio na vlasti a izgubio izbore, tako budali i treba. Gospodar je odlučio da ide na izbore i to sredinom marta i – pobediće. On nije ni naivan ni neobavešten, kada malo odloži sabrana dela Maxa Webera on čita i noviju istoriju Srbije, zna on sve o kralju Milanu i sinu mu Aleksandru, bili su Evropejci pa su to platili skupo. Kralj Milan je kratko saopštio – Ne mogu više sa radikalima i abdiciram, živeo kralj Aleksandar. Sve ostalo znamo. No, Gospodar je odlučio da ide na izbore, jak je i u zenitu popularnosti i pobediće. Nastupiće neki problemi, kako imenovati opoziciju jer i u Engleskoj postoji „opozicija Njenog veličanstva“, da bi sve bilo uverljivo. Ovo što je do sada bilo opozicija pohrlilo je uz vlast i hoće u vladu nakon izbora. Doktora K. nećemo pominjati, on je opozicija i samom sebi i zdravom razumu. U Srbiji ima i ministara kojima je cela vlada opozicija, mi smo čudna zemlja. Gospodar Vučić je srećne ruke, za njega su bezmalo svi i narod mu peva pesme a pesnici ode, jedna je dirljiva i u svom žanru svakako uspela:

Vučko, Vučko sve se menja
slaviće te pokolenja
ti si prvi koji kaže
ko to krade ko to laže
Bin Zajede, ti rođeni brate
dovedi mi tvoje Emirate
Moravom će zaploviti šajka
a Srbija biće zemlja kao bajka.

Oduvek se tako ili slično pevalo radikalima, i kada su na vlasti i kada u nekoj situaciji okrenu ćurak naopako. Jak je Gospodar Vučić i ima podršku i u zemlji i u svetu, sve probleme je rešio i sve će rešiti, i Grad na vodenim prostorima, i plovidbu do Jegejskog mora i natrag. Jednom reči, nema problema koji nije rešio i koji rešiti neće, svi su uz njega i narod ga opeva. Rešio je On čak i ono u Kafiću „Panda“ u Peći, i hrabro rekao u čemu je stvar – naši su to uradili – i ono oko Ćuruvije i zaista tome treba odati priznanje, jer je tako nešto ostajalo u tami. Svaka mu čast jer to do sada niko uradio nije. Gospodar je jak u Srbiji i među Srbima na svim meridijanima, ali tajna uspeha je nešto drugo. On je jak i u arapskom svetu, i u EU pa i preko okeana u SAD. On drži džepnu kartu na kojoj piše „Kosovo“ i njome pobeđuje, a ta karta je na ceni i kod kancelarke Merkel i u Briselu i u Jelisejskoj palati ili u hotelu Matinjon gde je sedište francuske vlade. Svi to cene i nagrađuju jer se time rešava problem zvani Kosovo. Neki će – nisu brojni ni opasni – povikati da On prodaje Kosovo i njime trguje, ali to su oni oko doktora K. i profesora Schmitt-Samardžića koji galame da Gospodar prodaje deo teritorije i trguje, oni pak u EU ne misle tako jer znaju da se tako pobeđuje. Biće povike i iz dela SPC ali i njih će Gospodar ućutkati i već im je priprećeno da će im uvesti fiskalne kasice za usluge. Pobediće On na izborima i to će pozdraviti i Evropa i svet i Srbija. On to može jer je na vlasti i ima nadležnosti koje nemaju njegove kolege u Evropi. Gospodar je jedini koji sme da rešava problem Kosova ovako i dobro je to što je tako. Niko drugi nije smeo ni da pomisli da rešava problem Kosova, jedini je On, i to se tako rešava. Nije Gospodar ni naivan ni neobavešten ni nenačitan. Dovoljno zna kako se pobeđuje dok si na vlasti – Njemu se može sve. Nešto moraš dati da bi nešto i dobio – doktor K. i SPC bi rekli da je to Kosovo – a pesnik ode je to shvatio:

Ako budem predsednik vlade
niko ne bi mogao da krade
tajkuni bi u paniku pali
šta ih čeka sigurno bi znali.

Sve je poznato, a radikalska prevrtljivost je fenomen u političkoj istoriji Srbije, i stoga idemo na smelu hipotezu s kojom se mnogi neće složiti – ako EU postavlja uslov da se rasvetli ubistvo Z. Đinđića te posebno njegova politička pozadina – ideja pokojnog Srđe Popovića – onda će Gospodar ići na to. Nakon onog kako je rešio tragediju onih mladića iz kafića „Panda“ u Peći, ni ovo nije isključeno jer On može sve. Može i da pobedi na izborima. Srbija je tradicionalno radikalsko-naprednjačka zemlja i odana najvećem prevrtljivcu u njenoj istoriji Baji Pašiću, koji je u Solunu streljao one koji su ga doveli na vlast.

Nema toga što u Srbiji nije moguće, jer mi po učenju D. Ćosića „možemo i ono što ne možemo“.

 
Peščanik.net, 29.01.2014.


The following two tabs change content below.
Mirko Đorđević (1938-2014), objavio veliki broj knjiga: Osmeh boginje Klio 1986, Znaci vremena 1998, Sloboda i spas – hrišćanski personalizam 1999, La voix d`une autre Serbia, Pariz 1999, Legenda o trulom Zapadu 2001, Sjaj i beda utopije 2006, Kišobran patrijarha Pavla 2010, Balkanska lađa u oluji 2010, Oslobođenje i spasenje 2012, Pendrek i prašina 2013, Negativna svetosavska paralipomena 2015. Sarađivao sa međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnoge knjige, prevodio sa ruskog i francuskog. Redovni saradnik časopisa Republika i portala Autonomija i Peščanik. Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik nagrada: Konstantin Obradović 2007, Dušan Bogavac 2008, Vukove povelje 2008. i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009.

Latest posts by Mirko Đorđević (see all)